Jsem moc ráda, že jste tady.
Vítejte u prvního videa minikurzu.
Dnes se podíváme na to, jak nahradit tři nejčastější suroviny, které mnoha lidem způsobují problémy – a to lepek, mléko a cukr.
Pokud raději čtete, tak tady je text:
Dnes se spolu podíváme na to, jak nahradit tři nejčastější suroviny, které mnoha lidem způsobují problémy – a to lepek, mléko a cukr.
Možná se právě nacházíte v situaci, kdy jste se rozhodli jíst zdravěji, nebo vynecháváte některé potraviny kvůli sobě, nebo třeba kvůli dětem – ale máte pocit, že nevíte, co vlastně vařit.
Chápu to úplně – sama jsem si tím prošla.
A právě proto vám dneska ukážu, že se není čeho bát – stačí pár jednoduchých změn a můžete vařit chutně, zdravě a bez zbytečných stresů.
Lepek – čím ho nahradit?
Začněme lepkem.
Místo klasické pšeničné mouky používám nejčastěji:
rýžovou mouku,
pohankovou,
mandlovou nebo jinou ořechovou mouku – záleží na receptu.
Na pečení doporučuju tyto mouky kombinovat mezi sebou – výsledek je pak jemnější a lépe drží. Ukážu vám to i na konkrétním receptu v dalším videu.
A co ovesné vločky? Oves je přirozeně bezlepkový, ale běžné vločky mohou být kontaminované lepkem během sklizně nebo zpracování.
Pokud se tedy lepku opravdu vyhýbáte, vybírejte vločky s označením „bez lepku“ – ty jsou bezpečné i pro celiaky.
Mléko – co místo něj?
Další často řešené téma je mléko.
Moje oblíbené rostlinné alternativy jsou:
- rýžové mléko – má jemně nasládlou chuť, skvělé do pečení,
- mandlové mléko – neutrální, používám ho skoro na všechno,
- kokosové mléko v plechovce – hustší a krémovější, ideální do omáček, polévek nebo sladkých dezertů.
A teď možná něco nečekaného: voda!
Vím, že to může znít zvláštně, ale opravdu existuje spousta receptů – hlavně na sladké pečení, jako jsou koláče, bábovky nebo muffiny, kde můžete rostlinné i klasické mléko jednoduše nahradit vodou – a na chuti ani výsledku to často vůbec není znát.
Dnes už se dá vybrat podle chuti i podle toho, co máte doma – jen si dejte pozor, aby rostlinná mléka byla bez přidaného cukru a zbytečných aditiv.
Cukr – zdravější alternativy
A teď cukr – to je další častý strašák. Ale opravdu nemusí být.
Místo bílého cukru nejčastěji používám:
- nastrouhaná jablka v kombinaci s rýžovým sirupem – skvělé na pečení,
- kvalitní med nebo javorový sirup – používám je podle chuti a receptu, ale stačí jich málo – jsou přirozeně sladké,
- kokosový cukr – má příjemnou karamelovou chuť a nižší glykemický index,
- datle nebo datlovou pastu – výborné na slazení smoothie nebo dezertů.
Všechna tato sladidla jsou přírodního původu, tělo si s nimi poradí mnohem lépe než s rafinovaným cukrem – a jídlo chutná pořád skvěle.
Jen pozor – i tady platí, že méně je někdy více.
Cílem není vše přesladit, ale naučit se vnímat přirozenou chuť surovin.
A v každém případě – čím méně budete sladit, tím víc si sladkou chuť opravdu užijete. Je to hodně o zvyku.“
Nahradit lepek, mléko i cukr není žádná věda.
Stačí pár ověřených surovin, které dneska běžně koupíte – a můžete vařit jinak.
Jinak – ale chutně a s lehkostí.
A v dalším videu vám ukážu, jak s těmito náhradami vařím v běžném životě.
Podělím se s vámi o to, co u nás doma opravdu funguje, a dostanete i jednoduché recepty k vyzkoušení.
Těším se na vás u dalšího videa zítra!
Maria
Pokud chcete začít vařit zdravě už dnes, podívejte se na blog: www.mariajurkova.cz