Zdravá kuchařka

 Chutně bez lepku, mléka a cukru

Chcete vařit přirozeně bez lepku, mléka i cukru?

Ale zároveň také netrávit většinu dne v kuchyni?

Já ano.  🙂

 

Věnovala jsem několik let tomu, abych se naučila, jak na to.

A naše nejoblíbenější recepty najdete v této kuchařce.

Všechny recepty v kuchařce jsou:

Bez lepku

Vařím a hlavně peču z přirozeně bezlepkových muk. Nepoužívám žádné hotové směsi na pečení.

Bez mléka

Nepoužívám žádné živočišné mléko ani výrobky z něj. Jediný výrobek původem z mléka, který občas používám, je ghí (přepuštěné máslo). To sice může obsahovat stopy bílkoviny kravského mléka, ale nám takhle malé (případné) množství nevadí.

Bez cukru

Samozřejmě v kuchařce najdete sladké recepty. Miluji je a nedokážu bez sladké chuti žít. Ale sladím málo, a hlavně zdravě. Níže najdete více informací o tom, jak a čím sladím.

Rychlé a jednoduché

Ráda vařím, ale nerada trávím příliš času v kuchyni. Proto je připrava samotných receptů rychlá. A v jednoduchosti je krása:-) Když budete používat základní suroviny a kombinovat je mezi sebou, zjistíte že se dá jednoduše připravit spoustu zdravých a skvělých jídel.

Dostupné

Jíme minimum masa, ale když už maso, tak kvalitní, a stačí 1x týdně. Ráda vařím hlavně z lokálních a sezónních surovin, ale také si ráda dopřeji zboží z dovozu, jako třeba avokádo nebo batáty. I tak mě zdravé jídlo pro celou rodinu vyjde levněji, než když jsem kupovala velké množství polotovarů.

 

Co v kuchařce najdete?


0
+
jednoduchých receptů
0
stránek inspirace a tipů, které denně využívám
0
let zkušeností odhodlané mámy 2 dětí
0
receptů na zdravé sladkosti a svačinky
0
receptů na jednoduchá hlavní jídla pro celou rodinu

V knížce najdete 60+ zdravých receptů od snídaně až po večeři. Všechny jsou přirozeně bez lepku, mléka a cukru. V kuchařce najdete samozřejmě i dezerty a sladkosti – ale zdravě oslazené.

Recepty jsou vhodné pro všechny, kteří chtějí lepek, mléčné výrobky nebo cukr vysadit (nebo aspoň omezit).

Všechny recepty jsou jednoduché a jejich přípravou nestrávíte v kuchyni příliš mnoho času. Já rozhodně veškerý svůj volný čas v kuchyni netrávím. Takže jednoduché recepty ze základních surovin. 

Téměř celá kuchařka je vegetariánská – maso sice občas jíme, ale raději méně a když už, tak kvalitní. Takže v ní najdete jen 2 recepty s použitím masa (1x kuře a 1x lososa).

Šťastným a kvalitním vejcím se nevyhýbám, takže ty v některých receptech najdete.

 

Čím sladím?

Všechny moje recepty jsou přirozeně bez lepku, mléka a cukru.

Ale nejde o nízkosacharidové (low-carb) recepty a ani o recepty bez sladké chuti. Bez té nedokážu žít. 

Sladké recepty jsou tedy doslazeny – ale zdravěji a hlavně málo. Pokud jste zvyklí na „normální“ koláče nebo muffiny, tak pro vás nejspíš budou ze začátku trochu málo sladké. Ale vydržte, je to jen o zvyku. 

Nejraději doslazuji kombinací rýžového sladu s jablky. Nevyhýbám se ani rýžovému sirupu, xylitolu (březovému cukru), kokosovému cukru, kvalitnímu medu, datlovému nebo javorovém sirupu. (Ale datlový i javorový sirup jsou hodně sladké, takže těch najdete v mých receptech jen minimální množství.) A samozřejmě ovoci – čerstvému, nebo sušenému.

V žádném z mých receptů nikdy nenajdete: cukr, třtinový cukr, přírodní hnědý cukr a agávový sirup.

Miluji dobré jídlo...

A je pro mě důležité, aby celá rodina mohla jíst pohromadě. Ze začátku to vůbec nebylo jednoduché (a jestli něčím podobným procházíte, tak určitě víte, o čem mluvím).

Ale dnes už bych neměnila a ukážu vám, že i s potravinovým omezením se skvělého jídla a společného stolování nemusíte vzdávat. A vůbec nejde o žádné složité recepty.

Knížku jsem nosila v hlavě dlouho. Chtěla jsem sepsat to nejdůležitější, co se vám bude hodit k přípravě přirozeně bezlepkového, bezmléčného a zdravě oslazeného jídla pro celou rodinu.

Na 160 stránkách najdete 60+ zdravých receptů od snídaně až po večeři. Všechny vyzkoušené na vlastních dětech. 

 

A co o kuchařce říkají ostatní?

Stravování se věnuji už přes 25 let. Postupně jsem vyzkoušel vegetariánství (téměř veganství), makrobiotiku, stravování podle pěti elementů z tradiční čínské medicíny, paleo i nízkosacharidovou dietu. Delší, nebo kratší dobu, ale vždy poctivě a intenzivně. Směry se různí a výsledky také. Na čem se ale všechny výživové směry shodnou, je škodlivost cukru. Jeho omezením se dějí v těle velké věci, jeho vynecháním téměř zázraky. Jako terapeut čínské medicíny jsem pomáhal mnohým lidem také s alergiemi, ekzémy nebo lupénkou. Pokud měl být výsledek trvalý, nikdy se to neobešlo bez vysazení mléka a mléčných výrobků. A pak byly výsledky úžasné. Třeba u alergií se úspěšnost blížila 100 %. A lepek? Samozřejmě na internetu najdete mnoho studií, které vylučují jeho škodlivost. Je ale dobré se podívat, kdo tyto studie financuje. Ze své zkušenosti vím, že vysazení lepku působí opravdu blahodárně i u lidí, které by nenapadlo, že s ním mají problém. A často to platí i pro cukr a mléčné výrobky. Tahle trojice nám totiž může způsobovat zdravotní problémy a přitom by nás ani nenapadlo si je s nimi spojovat. A bohužel někdy jde o problémy, které opravdu výrazně snižují kvalitu a radost ze života. Myslím, že Maria ve své knize podchytila to nejdůležitější. Změny, které vám doporučuje, vám opravdu můžou změnit život. Vím, že to možná zní přehnaně, ale věřte mi, není. Je skvělé, že vás ve své knize doslova vede za ruku, krok za krokem. Máme to rádi, i když si to neradi přiznáváme. Nemuset znovu objevovat Ameriku a mít všechno krásně a přehledně na jednom místě. A i kdybyste do toho nešli hned naplno, doporučuji vám její skvělé a jednoduché recepty vyzkoušet, aspoň pro ozdravení jídelníčku. Vaše tělo to rozhodně ocení.
Erik Palkohttps://erik-palko.cz/
Jíme zdravě už několik let, přesto jsme v kuchařce našli další zajímavé tipy na některé suroviny, recepty a kombinace, které jsme neznali a zařadili do jídelníčku. Nejvíc jsme ocenili, jak jsou vyladěná těsta, která jsou bez lepku, a přesto chutnají moc dobře. Díky za tuhle kuchařku!
Lucie a Radek Chromíwww.partnerskesladeni.cz
Vynechání lepku, mléka a cukru pro Mariu není módní záležitostí, ale záležitostí zdraví jejich dětí, a přitom vaří pro širší rodinu. Jak sama přiznává, nebylo to ze začátku lehké, ale za mě – klobouk dolů! Opravdu obdivuji, kolik rozmanitých jídel umí bez těchto surovin připravit. V knize najdete nejen spoustu zajímavých receptů na saláty, polévky, hlavní jídla, pečivo a sladkosti s moc hezkými fotkami, ale i informace o surovinách, které používá, a jednoduché vysvětlení proč. Vše je přehledně rozepsané, návody jsou přesné, jasné a je vidět, že pro Mariu není těžké uvařit rychlou večeři nebo uspořádat bohatou hostinu pro velkou rodinu tak, aby vše bylo bez lepku a mléka a zároveň všem chutnalo. I když lepek a mléko v jídelníčku mám, kniha mě inspirovala a budu podle ní vařit. A také už přesně vím, co zítra upeču. Knížka je skvělá a já ji moc doporučuji každému, kdo chce vařit jednoduchá, dobrá a zdravá jídla.
RNDr. Viktorie Tománková, analytická chemička a především také maminka.autorka webu o kvalitě jídla pro malé děti Pidižrouti.cz

Neodkládejte to. 🙂 

Neexistuje pravý čas na to, začít vařit zdravě. Ten je totiž teď a jednodušší už to nebude. 

Klikněte na tlačítko „objednávám zdravou kuchařku“ a začněte ještě dnes. Protože velkou část zdraví sebe i svých blízkých máme ve vlastních rukou.

Potřebujete pomoct s objednávkou?

Napište mi na maria@mariajurkova.cz a vyřešíme to.