Můj příběh

Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci, abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru.

 

Jsem mámou dvou dětí, kterým změna stravy neuvěřitelně pomohla od zdravotních problémů. Díku tomu jsou dnes bez ekzémů, bez nudle u nosu od jara až do podzimu, přirozeně štíhlé a plné energie. Ve svých třech a šesti letech ještě nikdy nepotřebovaly antibiotika.

Možná mají jen dobré geny. Nebo mám štěstí já, protože nejsou nemocné. Nebo obojí. (Nevěřím na náhody… :-))

Ale to, že já mám po dvou dětech o deset kg méně než před prvním těhotenství, za náhodu určitě považovat nemůžu. Ani to, že se cítím o sto procent lépe (a nemám: pupínky, celulitidu, kazící se zuby a kruhy pod očima).

 

Zdravou stravu jsem nikdy moc neřešila. Pod tím pojmem jsem si představila jen to, že bych měla občas jíst trochu ovoce nebo zeleniny. Ale snídala jsem croissanty s cappuccinem a po večerech se cpala zmrzlinou (a vypadala podle toho).

Když moje prvorozená dcera přecházela na pevnou stravu, postupovala jsem podle doporučení pediatra – tedy skleničky, mléčné výrobky, dětské sušenky a barevné pseudojogurty. Ani mě nenapadlo řešit to jinak.

Stravu jsem vůbec neřešila, dokud…

… se moje malá holčička nezačala škrábat. Nejdřív to byla jen taková krupička, ale rychle se to zhoršovalo. Zakrátko z toho byl ekzém na rukách, nohách a často i tvářích a nám začalo peklo:

Vyzkoušeli jsme všechny možné zklidňující mastičky, ale nakonec jsem ji musela koupit rukavice na noc, protože ve spaní byla schopná se rozškrábat tak, že mi ráno bylo do breku. Z pohodové holčičky bylo během dvou měsíců nervózní rozškrábané dítě.

A pediatr? Tak ten mě dostal: Prý nemám být hysterická matka, protože dnes je úplně normální mít doma atopika (a neznat příčinu). Dostala jsem kortikoidní mastičku a termín za půl roku.

Že by mohlo hrát roli jídlo, vůbec nikoho nenapadlo.

Nechtěla jsem se smířit s tím, že moje holčička bude muset žít s rozškrábaným tělíčkem.

Chtěla jsem jí pomoct za každou cenu, a tak jsem ji objednala k homeopatickému lékaři. Moc jsem nevěřila, že by nám mohl pomoci, ale nebylo co ztratit. Právě tento lékař a jedno netradiční vyšetření nám pomohlo. Upozornil mě na rozšířené jazykové pohárky a udělal testy na potravinové nesnášenlivosti.

Za pár dní byly výsledky. Je alergická na bílkovinu kravského (a jakéhokoliv živočišného) mléka – kasein.

Nejdřív to pro mě byl šok. Hned potom obrovské naštvání na dosavadní lékaře. Proč to proboha nikoho ani nenapadlo? Mohli jsme si ušetřit zbytečné trápení.

Ale také jsem viděla světlo na konci tunelu, a to bylo nejdůležitější.

Jen jsem si vůbec nedokázala představit, co budeme jíst. Jediné, co jsem věděla na sto procent, bylo to, že do toho půjdu s Aničkou a nenechám ji v tom samotnou...

 

Byl to můj nový cíl  

Chtěla jsem spokojenou rodinu u jednoho stolu, bez kapky mléka. Každý večer. Říkala jsem si, že když v tolika zemích na světě existuje pestrá strava bez jediného chovu krav, tak my to musíme zvládnout taky.

 

S touhle vizí jsem vysadila veškeré mléčné výrobky hned následující den. Nebylo to lehké, trávila jsem spoustu času v kuchyni a jídla ze začátku končila často v koši, ale…

Anička měla za necelý měsíc (!) kůži jako novou, ekzémy se hojily a hlavně – žádná další ložiska se jí netvořila. Brzy už žádnou zklidňující mastičku nepotřebovala. Tohle neuvěřitelně rychlé zlepšení mi dodávalo velkou sílu.

Když vám vlastní děti ukáží cestu…

Ukázalo se, že dodržovat dietu společně s Aničkou bylo skvělým rozhodnutím. Zatímco jí se zlepšila kůže (a drasticky i nálada), já jsem začala krásně hubnout. Úplně přirozeně, bez práce! S dvouletým dítětem jsem vážila méně než „zamlada“ (52 kg). Najednou jsem se cítila dobře ve svém těle.

Když to zažijete, tak není co řešit. Stále více mě zajímalo všechno okolo jídla a jeho vlivu na zdraví. Výrazné omezení cukru už bylo jen otázkou času.

 

A tak jsem se naučila vařit bez mléčných výrobků a cukru, než…

 

... se nám na podzim roku 2014 narodil Marco. Kvůli komplikacím v těhotenství jsem musela jídlo na nějaký čas přestat řešit.

Ale Marco začal mít krátce po přechodu na pevnou stravu střevní potíže. Navíc měl celoroční nudli u nosu i na bezmléčné dietě. Takže následovalo kolečko vyšetření na potravinové alergie.

Když u něj potvrdili alergii na bílkovinu kravského mléka i na lepek, zatmělo se mi před očima. Šok. A lítost. S lepkem jsem vůbec nepočítala… Zase se budu učit vařit od začátku... Ani druhé dítě v tom samozřejmě nenechám samotné.

Myslím, že mléko se dá celkem bez problémů vynechat nebo nahradit. Ale bez lepku? Byla jsem tak pyšná na domácí chleba... Co budu dělat?

Co tě nezabije…

Nasadila jsem bezlepkovou dietu. Bylo mu tehdy asi 18 měsíců a v tomto věku se toho dá ještě hodně zachránit.

Doma vařím bez lepku, mléka a cukru, a to už tři roky.

Tři roky pokusů, omylů, učení se, vyhazování nepovedeného jídla...

Ráda vám předám svoje zkušenosti, abyste to měli jednodušší než já na začátku. Abyste nemuseli zkoušet spoustu receptů, které najdete na internetu, uvaříte podle nich, stojí to čas a peníze a nakonec zjistíte, že se to nedá vůbec jíst. A jídlo skončí v koši.

„Miluji trávit čas v kuchyni a zkoušet stále nové recepty, které jsou zdravé, rychlé a hlavně dobré. Nejvíc mě baví svačiny a dezerty, které si dáme společně s dětmi.

Jsem totiž přesvědčená, že…

Svačina může byt výživné jídlo a ne jen něco,

čím zaplnit dítěti pusu před školou, když je hladové a do večeře je ještě daleko…“

Připravila jsem pro vás recepty, které jsou přirozeně bez lepku, mléka a cukru a zároveň jednoduché na přípravu. Najdete je v mých e-boocích i na webu. A postupně budou přibývat.

Netvrdím, že vařit bez lepku, mléka a cukru je jednoduché. Není. Ale není to nemožné a každý váš krok a každé zdravé jídlo, které dáte dětem (a nakonec i sobě) se počítá.

A to stačí, ne? 🙂

 

Maria Jurková