Můj příběh

Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci, abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru.

Jsem mámou dvou dětí, kterým změna stravy neuvěřitelně pomohla od zdravotních problémů. Díku tomu jsou dnes bez ekzémů, bez nudle u nosu od jara až do podzimu, přirozeně štíhlé a plné energie. Ve svých deseti a třinácti letech letech ještě nikdy nepotřebovaly antibiotika.

Možná mají jen dobré geny. Nebo mám štěstí já, protože nejsou nemocné. Nebo obojí. (Nevěřím na náhody… :-))

Ale to, že já mám po dvou dětech o deset kg méně než před prvním těhotenství, za náhodu určitě považovat nemůžu. Ani to, že se cítím o sto procent lépe (a nemám: pupínky, celulitidu, kazící se zuby a kruhy pod očima).

Před dětmi jsem zdravou stravu neřešila – snídala jsem croissanty s cappuccinem a večeřela zmrzlinu.

Stravu jsem vůbec neřešila, dokud…

… se moje malá holčička nezačala škrábat. Nejdřív to byla jen taková krupička, ale rychle se to zhoršovalo. Zakrátko z toho byl ekzém na rukách, nohách a často i tvářích a nám začalo peklo:

Vyzkoušeli jsme všechny možné zklidňující mastičky, ale to pomáhalo jen na chvilku. Z pohodové holčičky bylo během dvou měsíců nervózní rozškrábané dítě.

A pediatr? Tak ten mě dostal: Prý nemám být hysterická matka, protože dnes je úplně normální mít doma atopika (a neznat příčinu). Dostala jsem kortikoidní mastičku a termín za půl roku.

Že by mohlo hrát roli jídlo, vůbec nikoho nenapadlo.

Nechtěla jsem se s tím smířit.

Naštěstí jsem na doporuření kamarádky navštívila homeopata a ten mi tehdy doporučil testy na potravinové nesnášenlivosti – a ukázalo se, že má alergii na kasein (bílkovinu kravského mléka).

Byl to šok. Ale i naděje. Vysadili jsme mléko a mléčné výrobky – a já šla do toho s ní. Společně. Sice jsem si vůbec nedokázala představit, co budeme jíst ale věděla jsem na sto procent, že do toho půjdu s ní a nenechám ji v tom samotnou...

Za měsíc měla dcera kůži jako novou. A mně se začalo neuvěřitelně ulevovat – fyzicky i psychicky. Začala jsem se ve svém těle cítit mnohem lépe.

Když se narodilo druhé dítě, problémy se opakovaly. Po přechodu na pevnou stravu se objevily trávicí potíže, nikdy nekončící rýma… a výsledky ukázaly nejen alergii na mléčnou bílkovinu, ale i na lepek. Upřímně – byla to další rána. Ale co se dalo dělat.

Byl to můj nový cíl  

Chtěla jsem spokojenou rodinu u jednoho stolu, bez kapky mléka a bez lepku. Každý večer. Říkala jsem si, že když v tolika místech na světě existuje pestrá strava založená na rýži a bez chovu krav, tak to s možnostmi v Evropě, které máme musíme zvládnout taky.

Začala jsem znovu. Učila se vařit bez lepku, mléka a cukru. Zkoušela, chybovala, vyhazovala nepovedené pokusy.

Ale po čase jsem se to naučila. Bylo mi dobře a stále více mě zajímalo všechno okolo jídla a jeho vlivu na zdraví. Začala jsem sdílet s ostatními recepty, které fungují – protože jsem nechtěla, aby si někdo jiný musel projít tím, čím já.

Výrazné omezení cukru už bylo jen otázkou času.

Dnes jsou moje děti větší. Nemají celiakii ani silné alergie, ale jsou přirozeně zvyklé vybírat si jídlo ze základních, kvalitních surovin. Nemusím je hlídat – vědí samy, co jim dělá dobře (i když to samozřejmě není vždy na 100%).

A já? Stále ráda vymýšlím recepty, které jsou zdravé, jednoduché a chutné. Miluju hlavně svačiny a dezerty, něco zdravého ke kávě.

 

Protože věřím, že i svačina může být výživné jídlo a ne jen něco, čím zaplnit dítěti pusu před školou, když je hladové a do večeře je ještě daleko…“

 

Připravila jsem pro vás recepty, které jsou přirozeně bez lepku, mléka a cukru a zároveň jednoduché na přípravu. Najdete je v  mých kuchařkách i na blogu. A postupně budou přibývat.

Netvrdím, že vařit bez lepku, mléka a cukru je vždy jednoduché. Není. Ale je to nohem jednodušší, když víte jak na to.

 

A hlavně ...každý váš krok a každé zdravé jídlo, které dáte dětem (a nakonec i sobě) se počítá.

A to stačí, ne? 🙂

 

Mějte se krásně!

Maria