Jídlo, které připravuji tradičně na Vánoce, je to takový náš italský vánoční “kapr“. Ale to je jen tradice naší rodiny, původně to totiž vůbec žádné vánoční jídlo nebylo. Takže s ním mile překvapíte kdykoliv během roku. 🙂
Losos se upeče v krustě z čerstvých bylinek, takže je měkký a voní po bylinkách. Ty si můžete změnit podle toho, jaké máte rádi, ale podle mě je kombinace tymiánu, kopru a rozmarýnu nejlepší.
A ještě jedna věc:
Vyberte takovou zapékací mísu, aby se vám tam filety z lososa vešly přesně (nebo jen tak tak) – bude se Vám tak krásně krájet.
Pokud kupujete čerstvého a ne mraženého lososa, tak si toto jídlo můžete přiravit i do zásoby a zmrazit. Dělám to tak, když mám víc lososa, než se vejde do zapékací misky. Vždycky se pak najde příležitost, kdy ho použít.
Na zmrazení jsou ideální takové ty malé papírové jednorázové zapékací misky – to jsou tak 2-4 porce a můžete si tak připravit lososa v krustě do zásoby a rovnou upéct (bez rozmrazování) až se Vám nebude chtít vařit.
Bude to dobré, i když samozřejmě – nejlepší je čerstvý.
A teď už k receptu:
Já jsem připravovala lososa pro 9 lidí a počítala jsem něco přes 100 g na osobu. Ale před samotným lososem jsme měli spoustu předkrmů, takže ho bylo moc (a zbylo i na duhý den:-))
Losos je skvělý s pečenými brambory nebo zeleninou. Můžete ho doplnit i lehkým bramborovým salátem. 🙂
Dobrou chuť!
Maria
Povedl se Vám recept a chcete vyzkoušet další?
V mojí kuchařce najdete přes 60 zdravých receptů pro celou rodinu. Všechny jsou bez lepku, mléka a cukru. Víc o kuchařce >>>