Jídlo, které připravuji tradičně na Vánoce, je to takový náš italský vánoční “kapr“. Ale to je jen tradice naší rodiny, původně to totiž vůbec žádné vánoční jídlo nebylo. Takže s ním mile překvapíte kdykoliv během roku. 🙂
Losos se upeče v krustě z čerstvých bylinek, takže je měkký a voní po bylinkách. Ty si můžete změnit podle toho, jaké máte rádi, ale podle mě je kombinace tymiánu, kopru a rozmarýnu nejlepší.
A tady je malá rada:
Vyberte takovou zapékací mísu, aby se vám tam filety z lososa vešly přesně (nebo jen tak tak) – krájení pak bude snadné a porce budou dokonalé.
Pokud máte k dispozici čerstvého lososa, ne mraženého, můžete si tento pokrm připravit i do zásoby a zamrazit. Sama to tak dělám, když mám víc lososa, než se vejde do zapékací misky. Vždycky se pak najde příležitost, kdy se hodí.
Na zamrazení jsou skvělé malé papírové jednorázové zapékací misky – ideální na 2–4 porce. Lososa v krustě si tak můžete připravit do zásoby a rovnou upéct (bez rozmrazování), až se vám nebude chtít vařit.
Ačkoliv je samozřejmě čerstvý losos nejlepší, i ten zamrazený bude chutnat skvěle. Takže se nebojte vyzkoušet tento recept a užijte si ho nejen o Vánocích, ale i během celého roku.
A teď už k receptu:
Já jsem připravovala lososa pro 9 lidí a počítala jsem něco přes 100 g na osobu.
Losos je skvělý s pečenými brambory nebo zeleninou. Můžete ho doplnit i lehkým bramborovým salátem. 🙂
Dobrou chuť!
Maria
Povedl se Vám recept a chcete vyzkoušet další?
V mojí kuchařce najdete přes 60 zdravých receptů pro celou rodinu. Všechny jsou bez lepku, mléka a cukru. Víc o kuchařce >>>