Losos v bylinkové krustě

pečený losos v bylinkové krustě bez lepku

Jídlo, které připravuji tradičně na Vánoce, je to takový náš italský vánoční “kapr“. Ale to je jen tradice naší rodiny, původně to totiž vůbec žádné vánoční jídlo nebylo. Takže s ním mile překvapíte kdykoliv během roku. 🙂

Losos se upeče v krustě z čerstvých bylinek, takže je měkký a voní po bylinkách. Ty si můžete změnit podle toho, jaké máte rádi, ale podle mě je kombinace tymiánu, kopru a rozmarýnu nejlepší.

Jednoduchý recept na pečeného lososa v bylinkové krustě

Losos v bylinkové krustě

A ještě jedna věc:

Vyberte takovou zapékací mísu, aby se vám tam filety z lososa vešly  přesně (nebo jen tak tak) –  bude se Vám tak krásně krájet.

Pokud kupujete čerstvého a ne mraženého lososa, tak si toto jídlo můžete přiravit i do zásoby a zmrazit. Dělám to tak, když  mám víc lososa, než se vejde do zapékací misky. Vždycky se pak najde příležitost, kdy ho použít.

Na zmrazení jsou ideální takové ty malé papírové jednorázové zapékací misky – to jsou tak 2-4 porce a můžete si tak připravit lososa v krustě do zásoby a rovnou upéct (bez rozmrazování) až se Vám nebude chtít vařit.

Bude to dobré, i když samozřejmě – nejlepší je čerstvý.

A teď už k receptu:

Já jsem připravovala lososa pro 9 lidí a počítala jsem něco přes 100 g na osobu. Ale před samotným lososem jsme měli spoustu předkrmů, takže ho bylo moc (a zbylo i na duhý den:-))

Budete potřebovat:

  • Čerstvého lososa – asi 1kg
  • Čerstvý tymián – 20 g
  • Čerstvý kopr – 2- lžíce g
  • Čerstvý rozmarýn – 3-4 větvičky
  • Bio citrón – ½  (šťáva i kůra)
  • Bezlepková strouhanka – 5 plných lžic
  • Olivový olej – 3 lžíce (plus na pokapání)
  • Přírodní sůl – 1 lžička

Postup:

  1. Nejdříve lososa omyjte a nakrájejte na filety, potom odstraňte kůži a tmavou část masa uprostřed. Já na to používám takový vroubkovaný ohebný nůž (viz foto) a jde to s ním krásně. Ale zvládnete to bez problémů i s normálním nožem. 🙂
  2. Když máte filety bez kůže, odstraňte i malé kosti, které můžou být v tučných (bílých) částech masa. Ne vždy má losos kosti, ale je lepší je odstranit – pokud je nevidíte, zkuste maso jemné promasírovat pod tenkým proudem studené tekoucí vody – ucítíte je a pak jednoduše vytáhnete obyčejnou pinzetou. Nebojte se, pokud při vytahování malých kostí lehce narušíte strukturu masa – u tohoto receptu to opravdu nevadí.
  3. Vyskládejte očištěné a osušené filety do zapékací mísy. Použijte takovou, do které se vejde jen tak tak – klidně ho trošku zatlačte, bude mít hezčí tvar a bude se lépe krájet.
  4. Připravte si bylinkovou krustu. Omyjte bylinky a odstraňte dřevnaté části. Rozmixujte je ve výkonném mixéru.
  5. Když jsou bylinky rozmixované nahrubo, přidejte šťávu a nastrouhanou kůru z 1/2 citrónu, olivový olej a bezlepkovou strouhanku. (Já používám strouhanku z rýžové mouky, značka Pedon ale povede se to s jakoukoliv. Jen nedoporučuji takovou tu extrudovanou z kukuřičné mouky)
  6. Znovu rozmixujte a vzniklou směs vysypejte na připravené filety.
  7. Rovnoměrně rozprostřete tak, aby byly všechny filety pokryté a jemně ji rukami zatlačte.
  8. Pokapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 ° asi 20 minut.

Nejdřív odstraňte z lososa kůži a tmavé časti masa.

Rovnoměrně pokryjte filety bylinkovou směsí.

Bylinkovou směs jemně zatlačte na filety.

Losos je skvělý s pečenými brambory nebo zeleninou. Můžete ho doplnit i lehkým bramborovým salátem. 🙂

Dobrou chuť!

Maria

Povedl se Vám recept a chcete vyzkoušet další?

V mojí kuchařce najdete přes 60 zdravých receptů pro celou rodinu. Všechny jsou bez lepku, mléka a cukru.🙂 Víc o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.