Často se setkávám s otázkou, jak udělat mandlové mléko, samozřejmě domácí. A tak přidávám recept na moje oblíbené. Toto mandlové mléko je přirozeně nasládlé díky datlím, takže jestli chcete domácí rostlinné mléko k pití (a nejen na přípravu koláčů apod.), které bude chutnat i dětem, určitě ho vyzkoušejte.
1. Všechny přísady vložte do výkonného mixéru (já používám Thermomix) a mixujte aspoň 1 minutu na maximální rychlost.
2. Připravte si skleněnou láhev, do jejího hrdla vložte trychtýř a do trychtýře speciální sáček na rostlinná mléka (pokud žádný nemáte, použijte plenu nebo kousek látky). Když je mléko scezené, důkladně promačkejte sáček (plenu) rukama tak, aby se všechno mléko dostalo do láhve.
To je všechno:-) Skladujte v lednici a spotřebujte do 3 dnů.
Dá se velmi dobře využít do koláčů. Vyzkoušejte třeba tento (link). Já často používám mandlovou drť jako základ ranní ovesné kaše, drť vám totiž v lednici vydrží do druhého dne úplně bez problémů (v uzavíratelné krabičce).
V receptech na koláče nebo muffiny v e-booku „7 dní bez lepku, mléka a cukru“ uvádím ve většině případů jako přísadu rýžové mléko. Ale pokud máte zrovna v lednici mléko mandlové (nebo se chystáte ho vyzkoušet), můžete jím to rýžové bez obav nahradit.
PS: Jestli se rozhodnete připravovat domácí rostlinná mléka a chcete, aby se co nejvíce podobala těm kupovaným, rozhodně doporučuji investovat do speciálního sáčku na výrobu rostlinných mlék. Je to investice kolem 1–2 stovek, která vám neuvěřitelně usnadní výrobu jakéhokoliv rostlinného mléka.
Sama používám nutmilk bag od Naturseeds, vyrobený z potravinářského nylonu, který je naprosto nenáročný na údržbu (stačí opláchnout studenou vodou). Myslím si ale, že všeobecně mezi sáčky na rostlinné mléko nebude velký rozdíl.
To je k mandlovému mléku všechno. 🙂
Maria Jurková
Chcete vyzkoušet nějaký nový recept a překvapit své blízké?
Stáhněte si zdarma eBook:
5 ořechových pochoutek nejen pro děti“ a připravte si něco dobrého ke kávě. Recepty jsou přirozeně bez lepku, mléka a samozřejmě cukru :-).