Tuhle otázku slýchávám od maminek před školou, když jsou mé děti u třetího mandlového muffinu (mandlového, tedy opravdu z mandlí) a hladově se dívají na další.
Jsem optimista a asi vždy se budu snažit nějak motivovat rodiče k zdravějšímu stravování svých dětí a tak odpovídám, že to není zas o tolik dražší.. Protože není. Nebo minimálně to nemusí být tak drahé, jak se na první pohled zdá.
Vím to, protože sama často někdy argumentovat a vysvětlovat, proč vařím zdravě, spíš svému okolí než sama před sebou.
Tak jsem vám sepsala jak nejčastěji odpovídám. Takové základní argumenty, proti těm nejčastějším výmluvám. 🙂
Tou první je samozřejmě cena. Chodím nakupovat jídlo, tedy základní potraviny, a dbám na kvalitu. Skoro pokaždé se mi při větším nákupu protočí panenky, a to ani nemusím chodit do zdravé výživy.
S tímhle se bohužel moc udělat nedá. Při velkém nákupu jde totiž vždy o jednorázově utracenou částku a ta je určitě vyšší, než když budete živit rodinu bílou moukou, krabicovým trvanlivým mlékem, masem z velkochovu a cukrem. A nějakým velkým balením zákusků ke kávě za výhodnou cenu:)
Zdravá strava je investice, a výsledky nejspíš nepocítíte hned… A právě tady spousta lidí upouští od zdravé stravy s vysvětlením, že si to prostě nemůžou dovolit.
Chápu to. Maminka na mateřské si nemůže jen tak dovolit kupovat drahou mandlovou mouku, bio zeleninu nebo opravdu kvalitní maso.
Ale… je mi pak líto, když vidím, že tahle stejná maminka může klidně dopřát dvěma malým dětem k odpolední svačině u stánku zmrzlinu. Neřeknu občas, jako zpestření, ale bez problémů každý den?
Nevím přesně, jaké jsou ceny v Čechách, ale v Itálii, kde žijeme, stojí jedno Magnum od Algidy 2,50 euro, v přepočtu tedy přes 60 Kč. Taková svačinka pro dvě děti a maminku tedy u nás vyjde na téměř 200 korun. Svačina složená z odtučněného mléka neznámého původu, cukru, zahuštěné syrovátky (čím?), glukózo-fruktózového sirupu, emulgátorů a stabilizátorů. A z trochy čokolády.
Tenhle háček je asi nejzákeřnější. Zdravější svačinu pro děti dokážete vyrobit doma i s mnohem menšími náklady.
Nemusí to být hned bez lepku, cukru a mléka. Nemusí to být celé z drahých kešu oříšků. Ale mohlo by to být bez glukózo-fruktózového sirupu, bez nějakého modifikovaného škrobu, nebo rafinované pšeničné mouky.
Mohlo by tam být mnohem méně cukru.
Můžete připravit něco společně s dětmi tak, aby se na to těšily. Mohl by z toho být takový malý rituál, třeba na každé úterý večer.
Jestli hledáte inspiraci na zdravé svačinky (a také snídaně, obědy a večeře) , napsala jsem pro Vás e-book 7 dní bez lepku, mléka a cukru. Je plný rychlých a zdravých receptů pro celou rodinu.
Domácí svačiny jsou skvělé. Je pravda, že čím jsou děti starší, tím je to s nimi o něco složitější. Na druhou stranu poznávám pořád víc maminek, které zajímá, co jejich děti jí a sami jim jdou příkladem.
Mám z toho obrovskou radost, protože to není tak dávno, co jsem byla za blázna, který dětem NIKDY NIC pořádného nedopřeje (nekoupí). Děti mají na takové poznámky doslova radary a není pak vždycky jednoduché jim vysvětlit, jak se věci doopravdy mají.
Přeju si, aby o jídle dokázaly přemýšlet, aby si dokázali vybrat a aby věděli, že je to důlužité. A také chci, aby věděli, že když je neco barevného v supermarketu s nápisem bez lepku nebo bez cukru, tak to ješte neznamená, že je to zdravé. 🙂
To je pak jasné, že že se nám nechce nic složitého a s nejistým výsledkem připravovat. Já mám sama na sobě vyzkoušenou jednoduchou rovnici:
Čím víc cukru sním, tím méně chci cokoliv dělat, tvořit, připravovat. Takže na mě ta teorie rozhodně sedí. 🙂
Jenže ono to není vždy jednoduché, proto se snažím mít vždy po ruce nějakou zdravou alternativu. Je dobré mít připravené něco dřív, než vás přepadne hlad – to je pak mnohem jednoušší odolat nástrhám někde u stánku, než když jste Vy (nebo děti) hladové a nemáte nic vhodného po ruce.
A když nestíhám péct tak klidně něco kupovaného. Dnes už se toho dá sehnat poměrně dost s vhodným složením.
Zkuste to, zkuste své děti zapojit. Skoro každé dítě rádo tvoří, hlavně když jde o opravdovou věc s opravdovým výsledkem, navíc společně s maminkou. A že bude odmlouvat? Tak mu to vysvětlete, tak jak to je. A jděte příkladem.
Málokteré dítě si bude dobrovolně každý den ubližovat, když mu dáte kvalitní alternativu a budete s ním na jedné lodi. Můžete se ze začátku domluvit na svačině u stánku třeba 2x týdně a ostatní dny bude svačina domácí.
Pokud máte děti starší a už umí číst, můžete být překvapená ze složení oblíbené svačinky a společně hledat nějakou lepší. Nebo můžete třeba začít připravovat 1x týdně nějaký exotický wrap. Pro školáka to zní rozhodně lépe než obložený chléb. 🙂
Vytrvejte, protože každý krok se počítá a časem se to poddá.
Ano, čas může být nepřítel. Ale v drtivé většině případů slouží spíš jako výmluva. Možná, že přes týden nestíháte vůbec nic a jste rády, že vidíte děti chvilku předtím, než jdou spát. Ale i v neděli večer se dá připravit spousta věcí do zásoby. Minimálně do úterý nebo středy příštího týdne. A to už je velký pokrok.
Jestli chcete víc inspirace, co zdravého a rychlého připravit, tak se podívejte na týdenní kuchařku, kterou jsem pro Vás napsala. Je plná jednoduchých receptů, od snídaně až po večeři a pro celou rodinu.
Já například napeču nejvíce zdravých koláčů ve všední dny po večeři, když dáme děti spát a mám klid. Zvykla jsem si tak, a nejen že si u toho odpočinu, ale ještě mám na druhý den (někdy i na dva) něco dobrého ke kávě a hotovou svačinu pro děti. Třeba tento ořechový makovec s čokoládovou polevou ještě nikoho nezklamal. (Recept je z e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.)
Hodně dětí čekají před školou babičky nebo chůvy. Prosadit zdravou (nebo alespoň zdravější) stravu u babičky nemusí být jednoduché, vím to z vlastní zkušenosti.
Na druhou stranu jsou většinou v důchodu, takže nedostatkem času netrpí (a koláče umí péct výborné). Zkuste se s ní domluvit na snížení množství cukru a nahrazení klasické mouky z poloviny mandlovou.
V případě chůvy ale není co řešit. Je Vaším zaměstnancem, takže by měla dát dítěti takové jídlo, na jakém se domluvíte.
Nějaké výživné wrapy k odpolední svačině, třeba s cizrnovým hummusem (klidně i koupeným), rajčaty a avokádem se dají připravit i 10 minut před snídaní a počkají na školáka v lednici.
Mějte se krásně a jestli jsem Vás aspoň trošku dokázala motivovat, dejte mi vědět.
Budu z toho mít radost 🙂
Maria