Je to drahé…. aneb 3 nejčastější výmluvy.

 „Kolik Vás takové stravovaní stojí“

Tuhle otázku slýchávám od maminek před školou, když jsou mé děti u třetího mandlového muffinu (mandlového, tedy opravdu z mandlí) a hladově se dívají na další.

Jsem optimista a asi vždy se budu snažit nějak motivovat rodiče k zdravějšímu stravování svých dětí a tak odpovídám, že to není zas o tolik dražší. Tedy ty samotné muffiny, myslím.

Ono to totiž není tak drahé, jak se na první pohled zdá.

Zdravá svačinka nejen pro školáky.

Miluju zdravé pečení. 🙂 Malinové muffiny bez lepku, mléka a cukru.

Ke zdravému vaření vede celkem dlouhá cesta a nejhorším společníkem na ní jsou výmluvy. A paradoxně to vůbec nemusí být Vaše výmluvy.

Já totiž někdy potřebuji argumentovat a vysvětlovat, proč vařím zdravě spíš svému okolí než sama před sebou.

Tak jsem vám sepsala jak nejčastěji odpovídám. Takové základní argumenty, proti těm nejčastějším výmluvám. 🙂

První výmluva : Vysoká cena

Tou první je samozřejmě cena. Chodím nakupovat jídlo, tedy základní potraviny, a dbám na kvalitu. Skoro pokaždé se mi při větším nákupu protočí panenky, a to ani nemusím chodit do zdravé výživy.

S tímhle se bohužel moc udělat nedá. Při velkém nákupu jde totiž vždy o jednorázově utracenou částku a ta je určitě vyšší, než když budete živit rodinu bílou moukou, krabicovým trvanlivým mlékem, masem z velkochovu a cukrem. A nějakým velkým balením zákusků ke kávě za výhodnou cenu:)

Zdravá strava je investice, a výsledky nejspíš nepocítíte hned… A právě tady spousta lidí upouští od zdravé stravy s vysvětlením, že si to prostě nemůžou dovolit.

Krátkozrakost ve výdajích

Chápu to. Maminka na mateřské si nemůže jen tak dovolit kupovat drahou mandlovou mouku, bio zeleninu nebo opravdu kvalitní maso.

Ale… je mi pak líto, když vidím, že tahle stejná maminka může klidně dopřát dvěma malým  dětem k odpolední svačině u stánku zmrzlinu. Neřeknu občas, jako zpestření, ale bez problémů každý den?

Nevím přesně, jaké jsou ceny v Praze, ale v Miláně, kde žijeme, stojí jedno Magnum od Algidy 2,50 euro, v přepočtu tedy přes 60 Kč. Taková svačinka pro dvě děti a maminku tedy u nás vyjde na téměř 200 korun. Svačina složená z odtučněného mléka neznámého původu, cukru, zahuštěné syrovátky (čím?), glukózo-fruktózového sirupu, emulgátorů a stabilizátorů. A z trochy čokolády.

Za tuhle částku (cca 200,-) si klidně doma připravíte 6 kokosových nanuků i s kvalitní čokoládovou polevou. Nebo třeba celý velký mandlovo-borůvkový koláč. Nebo třeba 18 ovocných nanuků. Takže… které stravování je nakonec to dražší?

Domácí malinové nanuky bez přidaného cukru.

Druhá výmluva: Pohodlnost (neumím to, nechce se mi, nejedli by to…)

Tenhle háček je asi nejzákeřnější. Zdravější svačinu pro děti dokážete vyrobit doma i s mnohem menšími náklady.

Nemusí to být hned bez lepku, cukru a mléka. Nemusí to být celé z drahých kešu oříšků. Ale mohlo by to být bez glukózo-fruktózového sirupu, bez nějakého modifikovaného škrobu, nebo rafinované pšeničné mouky.

Mohlo by tam být mnohem méně cukru. Můžete připravit něco společně s dětmi tak, aby se na to těšily.

Mohl by z toho být rituál, třeba na každé úterý večer.

Jestli hledáte inspiraci na zdravé svačinky (a také snídaně, obědy a večeře) , napsala jsem pro Vás e-book 7 dní bez lepku, mléka a cukru. Je plný rychlých a zdravých receptů pro celou rodinu.

Moje děti a společně připravené borůvkovo-mandlové muffiny

 

Domácí svačiny

Na jednu stranu to vypadá, že tohle už se dnes nenosí a děti už nejsou na domácí svačiny zvyklé.  Ale já poznávám pořád víc maminek, které zajímá, co jejich děti jí a sami jim jdou příkladem.

Mám z toho obrovskou radost, protože to není tak dávno, co jsem byla za blázna, který dětem NIKDY NIC pořádného nedopřeje (nekoupí). Děti mají na takové poznámky doslova radary a není pak vždycky jednoduché jim vysvětlit, jak se věci doopravdy mají.

Není to tak, že dětem nikdy nic nedopřeji. Jen to hlídám, aby z občas nebylo denně.:-)

Přeju si, aby o jídle dokázaly přemýšlet, aby si dokázali vybrat a aby věděli, že je to důlužité.

A také chci, aby věděli, že když je neco barevného v supermarketu s nápisem bez lepku nebo bez cukru, tak to ješte neznamená, že je to zdravé. 🙂

Věděly jste, že podle tradiční čínské medicíny, konzumace cukru (jinový element) umocňuje pohodlnost a lenost cokoliv dělat, tvořit, vařit? To je pak jasné, že že se nám nechce nic složitého a s nejistým výsledkem připravovat.

Já mám sama na sobě vyzkoušenou jednoduchou rovnici:

Čím víc cukru sním, tím méně chci cokoliv dělat, tvořit, připravovat. Takže na mě ta teorie rozhodně sedí. 🙂

Jenže ono to není vždy jednoduché, proto to řeším takhle:

Snažím se mít vždy po ruce nějakou zdravou alternativu. Je dobré mít připravené něco dřív, než vás přepadne hlad. Je pak mnohem jednoušší odolat nástrhám někde u stánku, než když jste Vy (nebo děti) hladové a nemáte nic vhodného po ruce.

A když nestíhám péct tak klidně něco kupovaného. Dnes už se toho dá sehnat poměrně dost s vhodným složením.

Vyzkoušejte třeba nějakou zdravou ořechovou svačinku z e-booku zdarma, který si můžete stáhnout zde >>

z ořechů a sušeného ovoce můžete připravit skvělé ořechové tyčinky.

Skvělá domácí svačinka na cesty – ořechové tyčinky. Recept najdete v e-booku zdarma.

 

Zapojte děti:

Zkuste to, zkuste své děti zapojit. Skoro každé dítě rádo tvoří, hlavně když jde o opravdovou věc s opravdovým výsledkem, navíc společně s maminkou. A že bude odmlouvat? Tak mu to vysvětlete, tak jak to je. A jděte příkladem.

Málokteré dítě si bude dobrovolně každý den ubližovat, když mu dáte kvalitní alternativu a budete s ním na jedné lodi. Můžete se ze začátku domluvit na svačině u stánku třeba 2x týdně a ostatní dny bude svačina domácí.

Ale dodržte to i vy, je to klíčové k úspěchu:-)

Pokud máte děti starší a už umí číst, můžete být překvapená ze složení oblíbené svačinky a společně hledat nějakou lepší. Nebo můžete třeba začít připravovat 1x týdně nějaký exotický wrap. Pro školáka to zní rozhodně lépe než obložený chléb. 🙂

Vytrvejte, protože každý krok se počítá a časem se to poddá.

Třetí výmluva: Nemám čas

Ano, čas může být nepřítel. Ale v drtivé většině případů slouží spíš jako výmluva. Možná, že přes týden nestíháte vůbec nic a jste rády, že vidíte děti chvilku předtím, než jdou spát. Ale i v neděli večer se dá připravit spousta věcí do zásoby. Minimálně do středy příštího týdne. A to už je velký pokrok.

Jestli chcete víc inspirace, co zdravého a rychlého připravit, tak se podívejte na týdenní kuchačku, kterou jsem pro Vás napsala. Je plná jednoduchých receptů, od snídaně až po večeři a pro celou rodinu.

Já například napeču nejvíce zdravých koláčů ve všední dny po večeři, když dáme děti spát, já mám klid a manžel televizi. Zvykla jsem si tak, a nejen že si u toho odpočinu, ale ještě mám na druhý den (někdy i na dva) něco dobrého ke kávě a hotovou svačinu pro děti. Třeba tento ořechový makovec s čokoládovou polevou ještě nikoho nezklamal:-).

Recept je z e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.

 

Zdravý makovník bez lepku, mléka a cukru.

Ořechový makovec s čokoládovou polevou. Bez lepku, mléka a cukru.

Babičky a chůvy.

Hodně dětí čekají před školou babičky nebo chůvy. Prosadit zdravou (nebo alespoň zdravější) stravu u babičky nemusí být jednoduché, vím to z vlastní zkušenosti.

Na druhou stranu jsou většinou v důchodu, takže nedostatkem času netrpí (a koláče umí péct výborné). Zkuste se s ní domluvit na snížení množství cukru a nahrazení klasické mouky z poloviny mandlovou.

V případě chůvy ale není co řešit. Je Vaším  zaměstnancem, takže by měla dát dítěti takové jídlo, na jakém se domluvíte.

 

Pokud chcete zdravé jídlo pro své děti, tak hurá do toho a všechny výmluvy odhoďte stranou, budou Vás jen zdržovat.

Nějaké výživné wrapy k odpolední svačině, třeba s cizrnovým hummusem (klidně i koupeným), rajčaty a avokádem se dají připravit i 10 minut před snídaní a počkají na školáka v lednici.

 

Mějte se krásně a jestli jsem Vás aspoň trošku dokázala motivovat, dejte mi vědět.

Budu z toho mít radost 🙂

Maria Jurková

 

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.