Borůvkové svačinky do skleničky

borůvkové cheesecaky bez lepku, mléka a cukru

Různé svačinky do skleničky, jak jim doma říkáme, připravuji moc ráda a v tomto období často. Samozřejmě pořád zůstává bezkonkurenčně nejoblíbenější letní svačinou zmrzlina (ideálně domácí), ale všechny domácí zmrzliny mají jednu nevýhodu:

Prostě je musíte sníst doma, protože roztají, a tudíž je nemůžete vzít dětem, když pro ně jdete do školy.

Neříkám, že moje děti nikdy v životě nedostaly kupovanou zmrzlinu, ale s ohledem na složení si je necháváme jen jako něco extra, na dovolenou, návštěvy apod. Ale protože ty domácí zmrzliny se musí jíst doma, tak často řeším svačinky právě těmito mini-cheescaky (nebo svačinkami do skleničky).

Borůvkové cheesecaky do skleničky. Bez lepku, mléka a cukru.

Borůvková výživná svačinka nejen pro děti:-)

Doslazuji minimálně a jen přírodními sladidly. Na tyto jsem použila xylitol (březový cukr), ale pokud vám nevyhovuje, tak ho můžete klidně nahradit medem nebo rýžovým sirupem (sladem). Jen si dejte pozor na moc výrazná alternativní sladidla – třeba javorový sirup nebo kvalitní výrazný lesní med by mohly přebít jemnou chuť borůvek. Pokud nepotřebujete doslazovat vůbec, tak tleskám a gratuluji. Já tak daleko ještě nejsem. 🙂

 

A teď už slíbený recept:

 

Na 2 borůvkové svačinky budete potřebovat:

  • 80 g čerstvých borůvek
  • 150 ml kokosového mléka (z plechovky nebo podle návodu zde)
  • 1 plnou lžičku xylitolu (březový cukr – můžete nahradit lžící rýžového sirupu)
  • 50 ml studeného rýžového (nebo jiného rostlinného) mléka
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • ¼ lžičky práškového agar-agaru
  • čerstvé borůvky na ozdobu

Postup:

  1. Důkladně rozmixujte borůvky, xylitol a kokosové mléko. Vedle ve skleničce si rozmíchejte studené rýžové mléko s agar-agarem a škrobem. Mléko musí být studené, ideálně z lednice, jinak by se vám škrob a agar nepodařilo důkladné rozmíchat, tak aby nezůstaly žádné hrudky.
  2. Za stálého míchání přiveďte k varu borůvkovo-kokosovou směs a hned jak se začne vařit, vmíchejte studené mléko s rozmíchaným škrobem a agarem.
  3. Nechte projít varem asi 1 minutu, stáhněte z ohně a nechte trochu vychladnout.
borůvkové cheesecaky bez lepku, mléka a cukru

borůvkove mini-cheescaky do skleničky.

Nalijte do připravených skleniček (já používám trychtýř) a dejte do lednice aspoň na 2–3 hodiny ztuhnout. Dobře ztuhlé svačinky ozdobte čerstvými borůvkami. Je dobré přidat čerstvé borůvky až před podáváním – mohly by se lehce propadnout. 🙂

Spotřebujte do 2 dnů.

 

Chcete si připravit něco dobrého a zdravého ke kávě?

Stáhněte si zdarma eBook 5 ořechových pochoutek nejen pro děti. Najdete v něm recepty na zdravé svačinky pro děti i dospělé. Všechny samozřejme bez lepku, mléka a cukru:)

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.