Banánová bábovka z mandlové drtě

banánova bábovka z mandlové drtě

Mandlovou drť, která vám zbyde při výrobě domácího mandlového mléka rozhodně nevyhazujte. Můžete ji využít třeba k přípravě této bábovky.

Požijte hodně zralé banány, klidně takové s černými tečkami, které už jinak nikdo nechce moc kupovat. Platí zde jedno pravidlo:

Čím jsou banány zralejší, tím lépe s nimi cokoliv osladíte.

Bábovka bude díky nim přirozené sladká a nemusíte už ničím jiným doslazovat. Můžete tak krásně recyklovat i zralejší banány doma.

Jen pokud nejste zvyklí sladit banány, tak raději upozorňuji, že za začátku můžete být trochu zklamaní. Banány bábovku dobře osladí, ale také dost silně provoní. A na to u pečených zákusků není každý zvyklý. Mně to třeba chvilku trvalo, než jsem si na banánové aroma zvykla. Dětem vůbec, těm to chutnalo hned. 🙂

 

K přípravě banánové bábovky budete potřebovat:

  • 2 zralé banány (klidně s černými tečkami na slupce)
  • 150 g mandlového mléka (recept na domácí najdete zde)
  • asi 50 g mandlové drti (ze 40 g mandlí k přípravě mléka)
  • 140 g hladké pohankové mouky
  • vanilku – asi ¼ lžičky
  • prášek do pečiva bez fosfátů – 1 lžičku
  • čokoládové pecičky (nebo nalámanou hořkou čokoládu) – 2 lžíce
  • hořké kakao na ozdobu

Postup:

  1. Rozmixujte oloupané banány, mandlovou dřeň a mléko.
  2. Přidejte vanilku, pohankovou mouku a prášek do pečiva.
  3. Vypracujte řídké těsto (já mixuji na nejnižší rychlost, ale záleží na značce spotřebiče).
  4. Vymažte silikonovou formu malým množstvím oleje.
  5. Vmíchejte (ručně) do těsta čokoládové pecičky nebo kousky hořké čokolády, přelijte do formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
Bezlepková bábovka z mandlové drtě s hořkou čokoládou

Banánová bábovka z mandlové drtě

Každá trouba je trošku jiná, takže určitě vyzkoušejte špejlí nebo párátkem, jestli už je bábovka hotová. Poznáte to tak, že špejle bude po vytažení suchá.

Nechte vychladnout a přes sítko posypte hořkým kakaem.

Povedla se vám? Dejte mi vědět. 🙂

 

Maria Jurková

Chcete vyzkoušet nové recepty na zdravé svačinky?

Stáhněte si zdarma eBook:

5 ořechových pochoutek nejen pro děti“  a připravte si něco dobrého ke kávě. Recepty jsou přirozeně bez lepku, mléka a samozřejmě cukru :-).

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.