Vyhýbáte se lepku? Pohanková mouka je skvělou alternativou klasické pšeničné nebo špaldové mouky. Pro mě je pohanková mouka naprostý základ. Používám ji pořád a to jak k přípravě sladkých koláčů nebo bábovek, tak třeba i k pečení chleba. V tomto článku najdete moje tipy, jak ji nejlépe využít a na co si dát pozor.
Pohanková mouka je přirozeně bezlepková, tedy skvělá pro přípravu bezlepkových jídel. To ale neznamená, že pokud nemusíte striktně držet bezlepkovou dietu, tak byste se jí měli vyhýbat. Naopak – byla by to škoda, protože pohanková mouka je zdravá – obsahuje hodně vlákniny, minerály a vitamíny skupiny B.
Pokud začínáte vařit bez lepku, tak vás nejspíš napadlo jednoduše nahradit pšeničnou mouku pohankovou. Ale problém pohanky je její typická výrazná vůně, která vás může překvapit. Hlavně pokud nahradíte 100% mouky v receptu pohankovou, výsledek vás může trochu zklamat.
Vždy je mnohem lepší připravit těsto s jinými přirozeně bezlepkovými moukami, například s mandlovou, rýžovou nebo moukou z teffu. Já k přípravě různých kolářů a muffinů ráda používám právě kombinaci pohankové a mandlové mouky.
Existují dva druhy pohankové mouky:
První je hrubá (nebo polohrubá) pohanková mouka: Ta se hodí na přípravu kaší a některých typických italských těstovin. Pro pečení koláčů a klasického pečiva je ale nevhodná.
Další je hladká pohanková mouka – ta je perfektní na přípravu různých koláču, muffinů, bábovek nebo z ní klidně můžete upéct chleba. Já jinou pohankovou mouku, než hladkou vůbec nepoužívám.
Jsem velkým zastáncem domácího kamenného mlýnku, mám ho už několik let. Víceméně už téměř nekupuji mouky ale místo nich nakupuji ve větším balení celá zrna – pohanku, rýži nebo třeba čirok. A pak, když potřebuji mouku, namelu si čerstvou jen v takovém množství, které hned spotřebuji. Mám tak během několika vteřin čerstvě namletou mouku, která je plná živin.
Chápu,, že kamenný mlýnek je dost drahý a zabere místo v kuchyni, takže to není pro každého. Na druhou stranu, pokud plánujete dlouhodobě zdravě vařit, je to podle mého názoru dobrá investice.
Vyzkoušejte třeba tyto bezlepkové žemličky s pohankou a mandlemi. Jsou skvělé. Nebo pohankové palačinky se skořicí, které jsou naše nejoblíbenější víkendovou snídaní 🙂
Budu se těšit zase příště!
Maria
PS: Povedl se vám recept a chcete vyzkoušet další? V kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru najdete hned 60 jednoduchých receptů pro celou rodinu. Od snídaně až po večeři 🙂