Pohankové palačinky se skořicí

Přirozeně bezlepkové palařinky z pohankové mouky.

Jednoduché těsto, ze kterého vytvoříte skvělé pohankové palačinky. Pohanková mouka (i když přirozeně bezlepková) krásně drží, palačinky se vůbec netrhají a k jejich přípravě vám bude stačit pár ingrediencí, které už máte s největší pravděpodobností doma.

Většinou je připravuji k snídani. Mám ráda pomalé nedělní snídaně, kdy nemusíme nikam spěchat, povídáme si a vychutnáváme třeba tyhle palačinky.

skořicové palačinky bez lepku. Jsou opravdu jednoduché a určitě vás nezklamou

Pohankové palačinky – skvělá nedělní snídaně

Naše děti je milují, takže palačinky připravuji opravdu často. Někdy i jejich sladší variantu – skvělé banánové palačinky s teffovou moukou, které najdete v nové kuchařce. 

Palačinky dělám trošku menší, je to pohodlnější jak na přípravu, tak je jejich poloviční velikost skvělá v tom, že se dětem lépe jedí. Ale velikost je samozřejmě na vás. Důležité je, abyste je připravila co nejtenčí – tenké s křupavým okrajem jsou totiž nejlepší.

Bezlepkové palačinky se skořicí.

Skvělou kombinací jsou nasekané mandle, čertvé ovoce a med.

Z uvedeného množství připravíte asi 12–14 palačinek o průměru cca 13 cm. To je u nás snídaně pro 2 dospělé a 2 děti.

Já je většinou připravuji na dvou pánvích zároveň – je to mnohem rychlejší, než kdybych použila jen jednu. A také přidávám kokosový olej rovnou do těsta – díky tomu ho pak na samotné restování palačinek stačí mnohem méně a navíc se vůbec nepřichytávají.

Budete potřebovat:

(na přípravu asi 12–14 menších palačinek)

  • 85 g pohankové mouky (hladké)
  • 50 mouky z teffu
  • 2 vejce
  • 1 polévkovou lžíci kokosového oleje (v tekutém stavu)
  • 220 ml rýžového mléka
  • 1 zarovnanou lžičku mleté skořice
  • kokosový olej na vymazání pánve (malé množství)
Naše oblébené palačinky z pohankové mouky. Nejlepší jsou s nasekanými mandlemi, čertvým ovocem a medem.

Palařinky jsou nejlepší tenké a s křupavými okraji.

Postup:

  1. Jemně rozmixujte (na nejnižší rychlost) rýžové mléko s vejci a kokosovým olejem.
  2. Přidejte pohankovou mouku, mouku z teffu a skořici a znovu jemně promixujte.
  3. Na pánvi (nebo na dvou) zahřejte malé množství kokosového oleje.
  4. Vlijte malou naběračku připraveného těsta a rychle ho rozlijte po pánvi tak, aby palačinky byly co nejtenčí. Restujte z každé stany asi 1–2 minuty.
  5. Palačinky skládejte na sebe – jednu na druhou, vydrží tak déle teplé, než je všechny připravíte.

Můj tip: K přípravě těsta na palačinky používám mixér – přijde mi to rychlejší a pohodlnější, ale pokud nechcete, vůbec to nevadí, těsto se dá krásně připravit tradičně – ručně s pomocí metličky rozmícháte vejce s kokosovým olejem, přidáte část mléka, obě mouky a skořici a pak během míchání přiléváte mléko.

Přirozeně bezlepkové palařinky z pohankové mouky.

Palačinky jsou skvělé s lesním ovocem, nasekanými mandlemi a medem.

A čím je dochutit?

Já mám poslední dobou nejraději kombinaci lesního ovoce, nasekaných mandlí a medu. 🙂

Ale možností, jak palačinky dochutit, je opravdu hodně. Vyzkoušejte třeba nasekané ořechy a javorový sirup, nebo rozpuštěnou marmeládu (ideálně bez přidaného cukru). Občas je připravuji také  s čerstvými jahodami a kakaovou polevou (recept na skvělou a jednoduchou kakaovou polevu najdete v mojí kuchařce).

Povedl se vám recept? Napište mi to – udělá mi to radost:-)

Mějte se krásně a já se budu těšit u dalšího receptu.

Maria

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře
  1. Ivana napsal:

    Teffovou mouku vůbec neznám, děkuji za tip, musím se po ní v obchodě porozhlédnout.

  2. Veronika napsal:

    Akú múku môžem použiť namiesto teffovej? Tu nemám a ani neviem kde ju hľadať
    Dakujem

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, vyzkoušejte kombinaci mandlové a pohankové nebo mandlové a rýžové mouky

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.