Pohankovo-mandlové bezlepkové žemle

Tyto jednoduché žemličky u nás chutnají všem. A dokonce mají úspěch i u normálně se stravujících členů rodiny – tedy u těch, kteří jsou zvyklí na pšeničný chléb nebo bagety. To je skvělé. 🙂

Na bezlepkové dietě je asi nejtěžší nahradit pečivo. Nerada kupuji už hotové, složením to většinou nebývá nic moc. A chutí často také ne.

Pohankovo-mandlové žemle. Vyzkoušejte bezlepkový recept, kterým můžete nahradit klasické pečivo.
Jednoduché bezlepkové pečivo, kterým můžete nahradit klasický chléb.

Paradoxně pro mě bylo jednodušší si od pečiva všeobecně odvyknout a konzumovat ho méně. A pak také péct vlastní – ale to u nás rozhodně neznamená denně.

Bezlepkové pohankovo-mandlové žemle. Skvělý tip na bezlepkovou alternativu pečiva.
Pohanková mouka je sama o sobš dost výrazná. Proto ji raději kombinuji s jinými bezlepkovými.

Nemám moc ráda pečivo jen z pohankové mouky – i když ji používám často a ráda, tak sama o sobě je dost výrazná, takže ji raději kombinuji s jinými přirozeně bezlepkovými (třeba rýžovou nebo kaštanovou moukou). 

V mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru je hned několik receptů na přirozeně bezlepkové pečivo. Třeba jednoduché bagetky nebo mini-pizzy ještě nikdy nezklamaly. 🙂

V tomto receptu jsem použila pohankovou mouku v kombinaci s mandlovou.

Mandlová mouka toto přirozeně bezlepkové pečivo krásně zjemní, takže pohanková chuť, která nemusí každému vyhovovat, není tak výrazná. Žemličky jsou měkké a v igelitovém sáčku vydrží bez problémů i do druhého dne (řekla bych i do třetího).

Jen pozor – na přípravu těchto bezlepkových žemliček použijte hladkou pohankovou mouku, ne hrubou krupici – ta se hodí úplně na jiné recepty, než je tento.

Nelekejte se konzistence…

Protože žemličky neobsahují lepek, tak i když jsou měkké, tak po zakousnutí nepřipomínají „normální“ chléb (resp. jiné pečivo) – nejsou takové „tahavé“ a konzistencí jsou spíš někde mezi buchtou a chlebem. Ale chuťově moc dobré, takže se toho nemusíte bát. A jestli hledáte zdravou bezlepkovou alternativu pečiva, tak je určitě vyzkoušejte.

K přípravě všech těst používám kuchyňského robota. Je to z toho důvodu, že bezlepková těsta se chovají jinak – nedrží tvar a jsou lepkavější než těsta s lepkem – takže je to opravdu velká úspora práce a času.

Na přípravu asi 12 mini-žemlí budete potřebovat
(velikost muffinů – používám silikonový plech na muffiny):
  • 200 g pohankové hladké mouky
  • 2 vrchovaté lžičky psyllia + 200 ml vody
  • 90 g mandlí (nebo mandlové mouky)
  • 2 zarovnané lžičky přírodní soli
  • 1 vrchovatou lžičku prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 60 g olivového oleje
  • 2 vejce
  • semínka na ozdobu (můžete vynechat)
nelekejte se konzistence těsta. Bezlepkové tšsto je lepkavé a nedří tvar.

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 °. Smíchejte psyllium s vodou a nechte několik minut stranou, než vznikne gel.
  2. Pokud máte mandle, rozmixujte je ve výkonném mixéru na mouku (nemusí být úplně hladká).
  3. Smíchejte mokré ingredience – olivový olej, gel z psyllia a žloutky. Bílky si nechte stranou na sníh.
  4. K mokrým ingrediencím přidejte všechny suché – pohankovou a mandlovou mouku a prášek do pečiva. Vypracujte lepkavé těsto, které nedrží tvar.
  5. Nakonec si připravte ze dvou bílků a špetky soli tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do těsta.
  6. Připravte si silikonový plech na muffiny, vymažte ho malým množstvím olivového oleje a do každého košíčku vložte jednu plnou lžíci těsta. Můžete ozdobit dýňovými nebo jinými semínky.
  7. Pečte v předehřáté troubě 40–45 minut.
Jednoduché bezlepkové pečivo je zdravou náhražkou klasického chleba
Vyzkoušejte bezlepkové žemle s pohankové mouky. Jsou skvělé místo pečiva.

Povedl se vám recept a chcete vyzkoušet další? V kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru je hned několik receptů na přirozeně bezlepkové pečivo. A její koupí navíc podpoříte dobrou věc – zasadíme za vás strom. 🙂 Víc o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře
  1. Zuzka napsal:

    Vyzkoušené, výborný a super rychlý recept. Děkuji

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, děkuju 🙂 Jsem ráda, že vám chutnaly!

      • Hana napsal:

        Dobrý den, lze případně místo pohankové použít rýžovou nebo kukuřičnou mouku? Děkuji.

        • Maria Jurková napsal:

          Dobrý den, nemám to vyzkoušené. Ale myslím si, že by to neměl být probém. Dejte vědět, jestli to vyzkoušíte 🙂

  2. Jitka napsal:

    Dobrý den, není u pohankovo mandlových žemli omyl doba pečení 40 až 45 min.? Zdát se mi to moc na tak málo těsta. Děkuji předem za odpověď.
    Jitka Ottová

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, ne – je to opravdu 40-45 minut v mojí troubě. Je možné že to u vás bude o trochu méně, každá trouba peče trochu jinak. Ale mělo by to být podobné. 🙂

  3. Šárka napsal:

    Tak jsem je zkusila taky, ale neměla jsem doma pohankovou mouku, tak jsem si namlela pohanku v thermomixu. No výsledek teda nic moc příště zkusím dodržet recept úplně …

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, omlouvám se že píšu až teď – obšas tady komentáře nevidím. Já melu ponahku v kamenném mlýnku – je tak úplně hladká a skvěle se z ní peče. V termomixu to jde také ale přijde mi taková hrubší, trochu jiná. Ale zrovna u tohoto receptu by to tolik vadit nemělo. Ostatní jste připravila podle receptu?

  4. Co místo psyllia? napsal:

    Dobrý den, nemohu psyllium, mohu jej něčím nahradit? Děkuji. Petra

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, u sladkých receptů většinou doporučuji nahradit jidnou vlíkninou – např. nastrouhaným jablkem. U těch žemliček si to umím představit s nastrouhanou mrkví, nebo cuketou. Ale vyzkoušené to nemám, tak vám přesné poměry neřeknu:-)

Napsat komentář: Maria Jurková Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.