Hledáš zdravou náhradu klasického pečiva?
Na bezlepkové dietě je asi nejtěžší vzdát se chleba nebo housek.
Hotové bezlepkové pečivo z obchodu většinou složením moc nezaujme a chuť taky často zklame.
Upřímně? Pro mě bylo paradoxně jednodušší pečivo omezit, a když už na něj přijde chuť → upéct si vlastní. Ale nemusí to být každý den, spíš občas, když máme chuť na něco speciálního.
A právě proto mám pro tebe recept na jednoduché pohankovo-mandlové žemle.
👉 jsou přirozeně bez lepku
👉 chutnají celé rodině (dokonce i těm, kdo jsou zvyklí na klasický pšeničný chléb nebo bagetu)
👉 jsou měkké a vydrží v sáčku do druhého dne
Mandlová mouka žemle krásně zjemní a pohanková chuť není tak výrazná. Pokud pohanku běžně nemáš moc v oblibě, tahle kombinace ti nejspíš sedne.
Nemám moc ráda pečivo jen z pohankové mouky – i když ji používám často a ráda, sama o sobě je dost výrazná. Raději ji proto kombinuju s jinými přirozeně bezlepkovými moukami (třeba rýžovou nebo kaštanovou).
V tomhle receptu jsem pohankovou mouku zkombinovala s mandlovou. Ta žemle krásně zjemní, takže pohanková chuť, která nemusí každému sednout, není tak výrazná. Výsledkem jsou měkké žemličky, které v sáčku bez problémů vydrží i do druhého dne (někdy i do třetího).
Jen pozor – na přípravu používej hladkou pohankovou mouku, ne krupici. Ta se hodí na úplně jiné recepty než tento.
Jestli hledáš inspiraci i na jiné bezlepkové pečivo, v mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru najdeš třeba jednoduché bagetky nebo mini pizzy – u nás mají vždycky úspěch. 🙂
Protože žemličky neobsahují lepek, i když jsou měkké, po zakousnutí nepřipomínají „normální“ chléb – nejsou tak tahavé, spíš něco mezi buchtou a chlebem. Chuťově jsou ale moc dobré, takže se toho vůbec nemusíš bát. 🙂
A ještě jeden tip z praxe: na přípravu všech těst používám kuchyňského robota. Bezlepková těsta se totiž chovají jinak – jsou lepkavější a nedrží tvar. Robot mi šetří čas i nervy, takže ho doporučuju i tobě.
Pokud se ti žemle povedly a chceš zkusit i jiné bezlepkové pečivo, třeba jednoduché bagetky nebo mini pizzy, najdeš je v mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru.
👉 Víc o kuchařce se 60 recepty najdeš tady >>>
Vyzkoušené, výborný a super rychlý recept. Děkuji
Dobrý den, děkuju 🙂 Jsem ráda, že vám chutnaly!
Dobrý den, lze případně místo pohankové použít rýžovou nebo kukuřičnou mouku? Děkuji.
Dobrý den, nemám to vyzkoušené. Ale myslím si, že by to neměl být probém. Dejte vědět, jestli to vyzkoušíte 🙂
Dobrý den, není u pohankovo mandlových žemli omyl doba pečení 40 až 45 min.? Zdát se mi to moc na tak málo těsta. Děkuji předem za odpověď.
Jitka Ottová
Dobrý den, ne – je to opravdu 40-45 minut v mojí troubě. Je možné že to u vás bude o trochu méně, každá trouba peče trochu jinak. Ale mělo by to být podobné. 🙂
Tak jsem je zkusila taky, ale neměla jsem doma pohankovou mouku, tak jsem si namlela pohanku v thermomixu. No výsledek teda nic moc příště zkusím dodržet recept úplně …
Dobrý den, omlouvám se že píšu až teď – obšas tady komentáře nevidím. Já melu ponahku v kamenném mlýnku – je tak úplně hladká a skvěle se z ní peče. V termomixu to jde také ale přijde mi taková hrubší, trochu jiná. Ale zrovna u tohoto receptu by to tolik vadit nemělo. Ostatní jste připravila podle receptu?
Dobrý den, nemohu psyllium, mohu jej něčím nahradit? Děkuji. Petra
Dobrý den, u sladkých receptů většinou doporučuji nahradit jidnou vlíkninou – např. nastrouhaným jablkem. U těch žemliček si to umím představit s nastrouhanou mrkví, nebo cuketou. Ale vyzkoušené to nemám, tak vám přesné poměry neřeknu:-)