Pohankovo-mandlové bezlepkové žemle

Hledáš zdravou náhradu klasického pečiva?
Na bezlepkové dietě je asi nejtěžší vzdát se chleba nebo housek.
Hotové bezlepkové pečivo z obchodu většinou složením moc nezaujme a chuť taky často zklame.

Upřímně? Pro mě bylo paradoxně jednodušší pečivo omezit, a když už na něj přijde chuť → upéct si vlastní. Ale nemusí to být každý den, spíš občas, když máme chuť na něco speciálního.

A právě proto mám pro tebe recept na jednoduché pohankovo-mandlové žemle.
👉 jsou přirozeně bez lepku
👉 chutnají celé rodině (dokonce i těm, kdo jsou zvyklí na klasický pšeničný chléb nebo bagetu)
👉 jsou měkké a vydrží v sáčku do druhého dne

Mandlová mouka žemle krásně zjemní a pohanková chuť není tak výrazná. Pokud pohanku běžně nemáš moc v oblibě, tahle kombinace ti nejspíš sedne.

Pohankovo-mandlové žemle. Vyzkoušejte bezlepkový recept, kterým můžete nahradit klasické pečivo.
Bezlepkové pohankovo-mandlové žemle. Skvělý tip na bezlepkovou alternativu pečiva.

Nemám moc ráda pečivo jen z pohankové mouky – i když ji používám často a ráda, sama o sobě je dost výrazná. Raději ji proto kombinuju s jinými přirozeně bezlepkovými moukami (třeba rýžovou nebo kaštanovou).

V tomhle receptu jsem pohankovou mouku zkombinovala s mandlovou. Ta žemle krásně zjemní, takže pohanková chuť, která nemusí každému sednout, není tak výrazná. Výsledkem jsou měkké žemličky, které v sáčku bez problémů vydrží i do druhého dne (někdy i do třetího).

Jen pozor – na přípravu používej hladkou pohankovou mouku, ne krupici. Ta se hodí na úplně jiné recepty než tento.

Jestli hledáš inspiraci i na jiné bezlepkové pečivo, v mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru najdeš třeba jednoduché bagetky nebo mini pizzy – u nás mají vždycky úspěch. 🙂

Nelekej se konzistence.


Protože žemličky neobsahují lepek, i když jsou měkké, po zakousnutí nepřipomínají „normální“ chléb – nejsou tak tahavé, spíš něco mezi buchtou a chlebem. Chuťově jsou ale moc dobré, takže se toho vůbec nemusíš bát. 🙂

A ještě jeden tip z praxe: na přípravu všech těst používám kuchyňského robota. Bezlepková těsta se totiž chovají jinak – jsou lepkavější a nedrží tvar. Robot mi šetří čas i nervy, takže ho doporučuju i tobě.

Recept na pohankovo-mandlové žemle (cca 12 mini žemlí)

Ingredience:

  • 200 g pohankové hladké mouky
  • 90 g mandlí (nebo mandlové mouky)
  • 2 vrchovaté lžičky psyllia + 200 ml vody
  • 2 zarovnané lžičky soli
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 60 g olivového oleje
  • 2 vejce
  • semínka na posypání (dýňová, slunečnicová, sezamová…)

Postup:

  1. Předehřej troubu na 190 °C.
  2. Smíchej psyllium s vodou a nech pár minut odstát, až vznikne gel.
  3. Pokud máš celé mandle, rozmixuj je na mouku.
  4. Smíchej olej, psylliový gel a žloutky. Bílky si nech na sníh.
  5. Přidej pohankovou a mandlovou mouku, prášek do pečiva a sůl. Vypracuj lepkavé těsto.
  6. Ušlehej bílky se špetkou soli a jemně vmíchej do těsta.
  7. Do formy na muffiny dej vždy lžíci těsta, posyp semínky.
  8. Peč 40–45 minut.
  9. Žemličky budou měkké a konzistencí spíš mezi chlebem a buchtou – ale chuťově jsou skvělé a určitě stojí za vyzkoušení. 🙂
Jednoduché bezlepkové pečivo je zdravou náhražkou klasického chleba

Pokud se ti žemle povedly a chceš zkusit i jiné bezlepkové pečivo, třeba jednoduché bagetky nebo mini pizzy, najdeš je v mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru.
👉 Víc o kuchařce se 60 recepty najdeš tady >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře
  1. Zuzka napsal:

    Vyzkoušené, výborný a super rychlý recept. Děkuji

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, děkuju 🙂 Jsem ráda, že vám chutnaly!

      • Hana napsal:

        Dobrý den, lze případně místo pohankové použít rýžovou nebo kukuřičnou mouku? Děkuji.

        • Maria Jurková napsal:

          Dobrý den, nemám to vyzkoušené. Ale myslím si, že by to neměl být probém. Dejte vědět, jestli to vyzkoušíte 🙂

  2. Jitka napsal:

    Dobrý den, není u pohankovo mandlových žemli omyl doba pečení 40 až 45 min.? Zdát se mi to moc na tak málo těsta. Děkuji předem za odpověď.
    Jitka Ottová

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, ne – je to opravdu 40-45 minut v mojí troubě. Je možné že to u vás bude o trochu méně, každá trouba peče trochu jinak. Ale mělo by to být podobné. 🙂

  3. Šárka napsal:

    Tak jsem je zkusila taky, ale neměla jsem doma pohankovou mouku, tak jsem si namlela pohanku v thermomixu. No výsledek teda nic moc příště zkusím dodržet recept úplně …

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, omlouvám se že píšu až teď – obšas tady komentáře nevidím. Já melu ponahku v kamenném mlýnku – je tak úplně hladká a skvěle se z ní peče. V termomixu to jde také ale přijde mi taková hrubší, trochu jiná. Ale zrovna u tohoto receptu by to tolik vadit nemělo. Ostatní jste připravila podle receptu?

  4. Co místo psyllia? napsal:

    Dobrý den, nemohu psyllium, mohu jej něčím nahradit? Děkuji. Petra

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, u sladkých receptů většinou doporučuji nahradit jidnou vlíkninou – např. nastrouhaným jablkem. U těch žemliček si to umím představit s nastrouhanou mrkví, nebo cuketou. Ale vyzkoušené to nemám, tak vám přesné poměry neřeknu:-)

Napsat komentář: Zuzka Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *