Proč jsem začala psát blog?

Je červenec 2017 a já můžu s klidem na srdci říct, že situaci kolem jídla máme zvládnutou. Doma ve své kuchyni je to logické, ale na co jsem opravdu pyšná je to, že máme vyřešené výlety, svačiny do letadel nebo jídlo na celonoční trajekt. Když mám v cílové destinaci k dispozici aspoň malou kuchyň, tak můžeme trávit s celou rodinou čas daleko od domova klidně i dva měsíce. Moje děti by mohli jíst pořád, a tak mě dlouhé pobyty mimo domov s naší dietou bez lepku, mléka a cukru dost děsily.

Copia di _mg_1719

Omezení, které máme my, má dnes bohužel čím dál tím víc lidí, hlavně rodiče malých dětí. Sama jsem za posledních pár let viděla u mnoha rodičů obrat o 180 stupňů ve stravě jejich dětí (a často nejen dětí) z důvodu nějakého zdravotního problému dítěte (ekzémy, nafouklé břicho, nebo celkové neprospívání) Tolik rodičů musí ze dne na den vysadit lepek nebo mléčné výrobky svým dětem! Tolik maminek se učí vařit od začátku úplně jinak, než jak byly doposud zvyklé.

Není to zas tak dávno co jsem na tom byla stejně. Doma jsem sice měla zásoby vhodných potravin, ale po hodinách strávených u sporáku, byly výsledky spíš…rozpačité. Dobré jídlo je pro mě důležité, neumím se jen tak odbýt čímkoliv, abych zahnala hlad (alespoň ne dlouhodobě). Takže jsem se opět do vaření něčeho nového vrhla s vírou, že ten večer budeme mít konečně dobrou večeři..  a někdy se zadařilo.  Ale pořád ještě dost jídla končilo v koši a já pak narychlo připravovala bezlepkové špagety s nějakou omáčkou.

Byla jsem ve svém okolí jediná matka, která něco takového musela řešit a inspiraci hledala na různých webech. Ale takových, pro mě použitelných webů jsem nacházela zoufale málo. Tedy ne že by existovalo málo webů o jídle ale… na stránkách pro celiaky byly bezlepkové recepty, zato ale plné mléčných výrobků. Na stránkách s recepty bez mléka zase figuroval lepek.  Veganské recepty byly sice bez mléka, ale s lepkem. Navíc ve veganských receptech jsou mléčné výrobky nahrazeny až příliš často sójou. Paleo recepty pro nás také nejsou řešením, protože moje dcera odmítá jíst maso (a argumentuje tak, že nemůžu jinak, než jí dát za pravdu).

Navíc jsem pro své děti nechtěla péct z hotových bezlepkových směsí – i když se z nich dobře peče, složení má podle mě do zdravé stravy daleko.

Takže s láskou začínám sepisovat všechny své nápady, jak si co nejvíc zjednodušit život s dětmi a dietou bez lepku, mléka a cukru. Jak mít pestrou stravu a nezbláznit se z toho..:)

Doufám, že tímto blogem, kam budu pravidelně přidávat nové recepty  vyzkoušené u nás doma, budu užitečná nejen maminkám, kterým už v kuchyni dochází inspirace, ale také všem ostatním, kteří třeba jen chtějí dopřát svému tělu zdravější jídlo. Budu moc ráda za každou zpětnou vazbu!

Maria Jurková

IMG_3570

 

 

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.