Boloňská omáčka nejen na špagety (Ragú)

Boloňská omáčka na těstoviny jen z hovězího masa

Boloňskou omáčku nevyužijete jen na špagety, i když je to asi její nejznámější využití, a pokud ji máte v zásobě, vykouzlíte s její pomocí rychlé, dobré a výživné jídlo. Dá se s ní také krásně zachránit rychlá večeře pro nečekanou návštěvu nebo při pozdním návratu domů.

Mám teď období zkoušení nových receptů z pomalého hrnce, ale pokud ho doma nemáte, tak to rozhodně neznamená, že si omáčku nemůžete připravit. Postup je stejný, jen místo dlouhého pomalého vaření v Crock-Potu vařte na velmi mírném plameni v normálním hrnci a nechte probublávat s pokličkou asi 2 hodiny.

Na přípravu boloňské omáčky potřebujete:

  • 1 mrkev
  • 1 šalotku (můžete nahradit cibulí)
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 malou větvičku čerstvého rozmarýnu
  • 3 lžíci olivového oleje
  • 1 lžičku soli
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 320 g mletého hovězího masa
  • 50 ml červeného vína (můžete vynechat)
  • 700 g rajského protlaku (ideálně v bio kvalitě)

Suroviny na boloňskou omáčku vhodnou i pro děti.

Postup:

  1. Rozmixujte najemno (nebo nakrájejte nadrobno) cibuli, mrkev, celer a jehličky rozmarýnu.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte zeleninu s rozmarýnem, posolte a orestujte.
  3. Když je zelenina lehce orestovaná (cibule je dosklovata), přidejte mleté maso a rychle ho orestujte společně se zeleninou.
  4. Hned jak maso zhnědne, přidejte víno a ještě asi minutu restujte, dokud se víno vypaří.
  5. Vlijte rajský protlak do pomalého hrnce, přidejte mletý pepř a orestovanou směs masa a zeleniny a promíchejte.
  6. Vařte 6 hodin na nízkou teplotu (low).
  7. Po uvaření ochutnejte a dochuťte ještě solí nebo pepřem.

 

Pokud chcete výraznější chuť omáčky, přidejte k mletému masu kousek najemno nakrájené slaniny a 50–100 g mletého vepřového masa. Jen počítejte s tím, že budete potřebovat o něco více rajského protlaku nebo aspoň 100–150 ml hovězího vývaru. Já slaninu ani vepřové maso nepřidávám, protože maso jíme minimálně, a když už tak v bio kvalitě, a to mívám jen hovězí.

V případě, že chcete omáčku o něco řidší,můžete přidat před koncem vaření malé množství hovězího nebo zeleninového vývaru.

Po vychladnutí uložte do lednice a spotřebujte do 3 dnů, nebo můžete rozdělit na jednotlivé porce a zamrazit.

Přeji dobrou chuť:)

Boloňská omáčka bez vepřového masa a uzenin

Maria Jurková

 

Chcete vyzkoušet nějaký nový recept a překvapit své blízké?

Stáhněte si zdarma eBook:

5 ořechových pochoutek nejen pro děti“  a připravte si něco dobrého ke kávě. Recepty jsou přirozeně bez lepku, mléka a samozřejmě cukru :-).

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.