Používáte horkovzdušnou fritézu?
Já si ji nemůžu vynachválit. S trochou nadsázky by se dalo říct, že jde o něco mezi troubou a fritézou: V tom smyslu, že jídla připravovaná v horkovzdušené fritéze jsou o něco křupavější než v troubě, ale na druhou stranu nejsou klasicky smažená.
Velkou výhodou je to, že vám k přípravě křupavé zeleniny (nebo jakéhokoliv jiného jídla) bude stačit minimální množství oleje.
Pro mě je horkovzdušná fritéza nezbytným spotřebičem. Miluju zeleninu připravenou tímto způsobem, protože je fantastická! A hlavně, dobrých zeleninových příloh k čemukoliv není nikdy dost:
Jak na to? Čtěte dál, dala jsem dohromady několik svých doporučení, jak připravit různé druhy zeleniny v horkovzdušné fritéze:
U mě vede mrkev, sladké brambory, normální brambory a červená cibule ale fantazii se meze nekladou. Skvělá je i kombinace paprik, mrkve a lilku nebo třeba jen obdoba klasických pečených brambor s rozmarýnem (které ale v horkovzdušné fritéze připravíte rychleji, než v klasické troubě).
Zajímavá je i kombinace mrkve, červené řepy (vařené) a tymiánu.
Důležité je správné nakrájení zeleniny na stejné kousky, tak aby se všechny kusy uvařily rovnoměrně. Mějte na paměti, že menší kousky budou rychleji hotové: v praxi to znamená, že pokud budete chtít připravit například brambory s cibulí, tak nejdřív začněte s přípravou brambor a až po nějaké době (např. za 10 minut) přidejte cibuli, jinak budete mít brambory syrové a cibuli spálenou
Zeleninu lze připravit opravdu s minimálním množstvím oleje, což je skvělé. Mám vyzkoušené, že nejlepší je nakrájenou zeleninu vložit do větší misky, přidat koření, sůl a mletý pepř, promíchat a pak vsypat do horkovzdušné fritézy. Používám tak 1 lžíci extrapaneneského olivového oleje na zeleninovou přílohu pro 4 osoby. Na to aby byla zelenina křupavá, stačí jen tenká vrstva oleje.
Na pečené brambory je nejlepší kombinací olivový olej, sůl a rozmarýn (to platí i pro přípravu v horkovzdušné fritéze).
K dochucení sladkých brambor a dýně je skvělé přidat i čerstvě mletý barevný pepř a majoránku. Mrkev je zase výborná s provensálským kořením.
Většinou připravuji zeleninu na 180 °C. Nemám ráda příliš měkkou zeleninu a krájím ji spíš na menší (tenčí) kousky, takže mi stačí čas do 20 minut. Nejdéle se připravuje mrkev a pak brambory (asi 20 minut), ostatní druhy zeleniny jako je dýně, sladké brambory, cukety potřebuji tak 10-15 minut. Pokud přídávám červenou cibuli nebo pórek, tak jen na posledních 8-10 minut.
Aby se zelenina upekla rovnoměrně, je dobré ji alespoň jednou během doby přípravy promíchat. Pokud přidáváte pórek nebo cibuli, tak promíchejte víckrát – mají větší tendenci se připalovat.
Používám silikonový košík do horkovzdušné fritézy. Je praktický, protože nemusím po každém použití mýt celou nádobu plus koš fritézy, takže jako úsporu času rozhodně doporučuji. 🙂
Suroviny:
Postup:
Přidávám i jeden starší recept na skvělou mrkev připravenou v horkovzdušné fritéze. Hodí se skvěle jako zdravá příloha nebo vylepšení zeleninového salátu:
Pokud ráda připravujete těstoviny s rajčatovou omáčkou, tak je můžete skvěle vylepšit cuketou připravenou v horkovzdušné fritéze: Stačí cuketu nakrájet na půlkolečka, promíchat s olivovým oleje, solí e mletým pepřem a připravit dokřupava v horkovzdušené fritéze na 180 °C asi 10 minut (záleží na tloušťce koleček)
Mám horkovzdušnou fritézu značky Princess (tento model >>> ) a jsem spokojená. Doporučuji také zvážit nákup silikonových košíčků, protože díky nim nemusíte umývat celou spodní část fritézy, tedy koš a nádobu, po každém použití. Nejsou drahé a ušetří čas.
Mějte se prima a dejte vědět, jestli jste některý z receptů vyzkoušíte! 🙂
Maria
PS: Chcete vyzkoušet nějaký nový recept a překvapit své blízké?
V mojí nové kuchařce jich najdete hned 60. Od snídaně až po večeři a všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru. Víc o kuchařce >>>