Jak připravit skvělou zeleninu v horkovzdušné fritéze?

Jak připravit skvělou zeleninu v horkovzdušné fritéze?

Používáte horkovzdušnou fritézu?

Já si ji nemůžu vynachválit. S trochou nadsázky by se dalo říct, že jde o něco mezi troubou a fritézou: V tom smyslu, že jídla připravovaná v horkovzdušené fritéze jsou o něco křupavější než v troubě, ale na druhou stranu nejsou klasicky smažená.

Velkou výhodou je to, že vám k přípravě křupavé zeleniny (nebo jakéhokoliv jiného jídla) bude stačit minimální množství oleje.

Pro mě je horkovzdušná fritéza nezbytným spotřebičem. Miluju zeleninu připravenou tímto způsobem, protože je fantastická! A hlavně, dobrých zeleninových příloh k čemukoliv není nikdy dost:

Jak na to? Čtěte dál, dala jsem dohromady několik svých doporučení, jak připravit různé druhy zeleniny v horkovzdušné fritéze:

Volba zeleniny:

U mě vede mrkev, sladké brambory, normální brambory a červená cibule ale fantazii se meze nekladou. Skvělá je i kombinace paprik, mrkve a lilku nebo třeba jen obdoba klasických pečených brambor s rozmarýnem (které ale v horkovzdušné fritéze připravíte rychleji, než v klasické troubě).

Zajímavá je i kombinace mrkve, červené řepy (vařené) a tymiánu.

Krájení zeleniny:

Důležité je správné nakrájení zeleniny na stejné kousky, tak aby se všechny kusy uvařily rovnoměrně. Mějte na paměti, že menší kousky budou rychleji hotové: v praxi to znamená, že pokud budete chtít připravit například brambory s cibulí, tak nejdřív začněte s přípravou brambor a až po nějaké době (např. za 10 minut) přidejte cibuli, jinak budete mít brambory syrové a cibuli spálenou

Olivový olej:

Zeleninu lze připravit opravdu s minimálním množstvím oleje, což je skvělé. Mám vyzkoušené, že nejlepší je nakrájenou zeleninu vložit do větší misky, přidat koření, sůl a mletý pepř, promíchat a pak vsypat do horkovzdušné fritézy. Používám tak 1 lžíci extrapaneneského olivového oleje na zeleninovou přílohu pro 4 osoby. Na to aby byla zelenina křupavá, stačí jen tenká vrstva oleje.

Koření:

Na pečené brambory je nejlepší kombinací olivový olej, sůl a rozmarýn (to platí i pro přípravu v horkovzdušné fritéze).

K dochucení sladkých brambor a dýně je skvělé přidat i čerstvě mletý barevný pepř a majoránku. Mrkev je zase výborná s provensálským kořením.

Správná teplota a čas:

Většinou připravuji zeleninu na 180 °C. Nemám ráda příliš měkkou zeleninu a krájím ji spíš na menší (tenčí) kousky, takže mi stačí čas do 20 minut. Nejdéle se připravuje mrkev a pak brambory (asi 20 minut), ostatní druhy zeleniny jako je dýně, sladké brambory, cukety potřebuji tak 10-15 minut. Pokud přídávám červenou cibuli nebo pórek, tak jen na posledních 8-10 minut.

Občasné promíchání:

Aby se zelenina upekla rovnoměrně, je dobré ji alespoň jednou během doby přípravy promíchat. Pokud přidáváte pórek nebo cibuli, tak promíchejte víckrát – mají větší tendenci se připalovat.

Pomůcky ke zdravému ‚smažení‘

Používám silikonový košík do horkovzdušné fritézy. Je praktický, protože nemusím po každém použití mýt celou nádobu plus koš fritézy, takže jako úsporu času rozhodně doporučuji. 🙂

Jednoduchý recept na křupavé brambory z horkovzdušné fritézy:

Suroviny:

  • 4 středně velké brambory
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu (můžete nahradit sušeným rozmarýnem)

Postup:

  1. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na stejné kousky asi 1,5 x 1,5 cm.
  2. V míse smíchejte olivový olej, sůl a rozmarýn.
  3. Brambory promíchejte s olejovou směsí a umístěte je do horkovzdušné fritézy.
  4. Nastavte teplotu na 180°C a čas na 15-20 minut. Občas zkontrolujte, zda jsou brambory upečné dozlatova.
  5. Jakmile jsou hotové, podávejte s oblíbeným dipem nebo jako přílohu.

Recept na skvělou mrkev z horkovzdušné fritézy:

Přidávám i jeden starší recept na skvělou mrkev připravenou v horkovzdušné fritéze. Hodí se skvěle jako zdravá příloha nebo vylepšení zeleninového salátu:

Jak vylepšit těstoviny?

Pokud ráda připravujete těstoviny s rajčatovou omáčkou, tak je můžete skvěle vylepšit cuketou připravenou v horkovzdušné fritéze: Stačí cuketu nakrájet na půlkolečka, promíchat s olivovým oleje, solí e mletým pepřem a připravit dokřupava v horkovzdušené fritéze na 180 °C asi 10 minut (záleží na tloušťce koleček)

Pomůcky, které používám:

Mám horkovzdušnou fritézu značky Princess (tento model >>> ) a jsem spokojená. Doporučuji také zvážit nákup silikonových košíčků, protože díky nim nemusíte umývat celou spodní část fritézy, tedy koš a nádobu, po každém použití. Nejsou drahé a ušetří čas.

Mějte se prima a dejte vědět, jestli jste některý z receptů vyzkoušíte! 🙂

Maria

PS: Chcete vyzkoušet nějaký nový recept a překvapit své blízké?

V mojí nové kuchařce jich najdete hned 60. Od snídaně až po večeři a všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru. Víc o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.