Máslo z lískových oříšků mám moc ráda, je jednoduché, plné živin a hlavně dobré. 🙂 Připravuji ho celkem často, protože má opravdu široké využití.
Můžete ho použit místo „normálního“ másla a připravit tak vláčné koláče, náplně anebo polevy. Nebo si z něj připravit jednoduchou a zdravou domácí “Nutellu“.
To je jeden z oblíbených receptů z mojí kuchařky„Chutně bez lepku, mléka a cukru“
V každém případě by Vám oříškové máslo doma chybět nemělo. To domácí, na rozdíl od kupovaného, má trošku jinou konzistenci, je takové hustší. Je to z velké části z těchto dvou důvodů:
Je jasné, že k výrobě domácího ořechového másla potřebujete opravdu výkonný mixér. I když používám Thermomix a mixuji dlouho, ještě nikdy se mi nepovedlo ořechové máslo, které by bylo stejné konzistence jako to z obchodu. Myslím, že ani nejvýkonnější mixér určený pro domácí použití se nemůže srovnávat s těmi, které mají k dispozici ve velkovýrobnách.
V některých receptech najdete doporučení přidávat k ořechům i nějaký olej, nejčastěji ořechový nebo sezamový. Já to dělám dost nerada, a to hned ze dvou důvodů:
Jsem přesvědčená, že tam prostě nepatří. Kokosový přidávám zase nerada z toho důvodu, že už při pokojové teplotě tuhne, a já skladuji ořechové máslo v lednici, takže tím té žádané tekutější konzistence také nedosáhnu (spíš naopak, i když chuťově se určitě hodí lépe než ten olivový). Olivový a kokosový olej jsou jediné oleje, které mám doma vždy a za každých okolností. 🙂
Ve většině kupovaných ořechových másel je nějaký přidaný olej. Pokud jde o kvalitní produkt, tak to ale nevadí, jen jednu důležitou věc je potřeba si pohlídat – co nejdříve ho spotřebovat, ořechy totiž bohužel rychle žluknou.
Ona je všeobecně kombinace lískových oříšků a hořké čokolády nebezpečná. 🙂 Takže ať je klidně trošku tužší, aspoň se nám lépe nabírá.
Mám zkušenost, že většina mixérů vytvoří lepší ořechové máslo, když použijete větší množství ořechů. Vím, že ořechy nepatří mezi nejlevnější suroviny, ale mám vyzkoušené, že pokud použiji méně než 150–200 g ořechů, máslo pak není tak hladké. Je z toho pak spíš taková lepkavá mouka.
Takže pokud máte možnost, připravte ho víc, domácí Nutella to kdyžtak jistí. 🙂
To je všechno. 🙂 Uskladněte v lednici a spotřebujte co nejdříve.
Na fotce je máslo ze 150 g ořechů a vanilky, bez přidaného oleje.. Nakonec ho není tolik, aby se nedalo rychle spotřebovat: 🙂
Chcete vyzkoušet zdravé recepty pro celou rodinu?
V mojí kuchařce jich najdete hned 60. Všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru. 🙂
To vypadá velmi dobře. Mám doma Vitamix, takže stahuju receptíky na pochoutky a děkuji.
Dobrý den, já používám Thermomix ale i Vitamix je skvělý:-). Doufám, že se Vám recepty budou líbit!