Máslo z lískových oříšků mám moc ráda, je jednoduché a plné živin. A dobré. 🙂 Připravuji ho celkem často, protože má dost široké využití.
Můžete ho použit místo „normálního“ másla a připravit tak vláčné koláče, náplně anebo polevy. Nebo si z něj připravit jednoduchou a zdravou domácí “Nutellu“. To je jeden z oblíbených receptů z nové tištěné kuchařky„Chutně bez lepku, mléka a cukru“
V každém případě by Vám oříškové máslo doma chybět nemělo. To domácí, na rozdíl od kupovaného, má trošku jinou konzistenci, je takové hustší. Osobně si myslím, že je to z velké části z těchto dvou důvodů:
Je jasné, že k výrobě domácího ořechového másla potřebujete opravdu výkonný. I když používám Thermomix a mixuji dlouho, ještě nikdy se mi nepovedlo ořechové máslo, které by bylo stejné konzistence jako to z obchodu. Myslím, že ani nejvýkonnější mixér určený pro domácí použití se nemůže srovnávat s těmi, které mají k dispozici ve velkovýrobnách.
Pokud máte takový mixér, který dokáže to, co ty ve velkovýrobnách, dejte mi vědět… Budu si ho přát k letošním Vánocům. 🙂
V některých receptech najdete doporučení přidávat k ořechům i nějaký olej, nejčastěji ořechový nebo sezamový. Já to dělám dost nerada, a to hned ze dvou důvodů:
Jsem přesvědčená, že tam prostě nepatří. Kokosový přidávám zase nerada z toho důvodu, že už při pokojové teplotě tuhne, a já skladuji ořechové máslo v lednici, takže tím té žádané tekutější konzistence také nedosáhnu (spíš naopak, i když chuťově se určitě hodí lépe než ten olivový). Olivový a kokosový olej jsou jediné oleje, které mám doma vždy a za každých okolností.
Myslím si, že ve většině kupovaných ořechových másel je nějaký přidaný olej, i když to třeba není specificky uvedené ve složení. Pokud jde o kvalitní produkt, tak to ale nevadí, jen jednu důležitou věc je potřeba si pohlídat – co nejdříve ho spotřebovat, ořechy totiž bohužel rychle žluknou.
Ona je všeobecně kombinace lískových oříšků a hořké čokolády nebezpečná. 🙂 Takže ať je klidně trošku tužší, aspoň se nám lépe nabírá.
Já jsem zařadila domácí ořechová másla po návštěvě u známé homeopatické lékařky Vladimíry Strnadelové, která mi vysvětlila, že ořechy začínají žluknout už po týdnu. Když si uvědomím, že kupované ořechové máslo může být v obchodě klidně dva roky, než se dostane k nám na stůl, nutí mě to připravovat to domácí.
Mám zkušenost, že většina mixérů vytvoří lepší ořechové máslo, když použijete větší množství ořechů. Já vím, ořechy nepatří mezi nejlevnější suroviny a také si někdy říkám, jestli ho potom rychle spotřebujeme.
Ale mám vyzkoušené, že pokud použiji méně než 150–200 g ořechů, máslo není tak hladké. Je z toho pak spíš taková lepkavá mouka. Takže udělejte ho víc, domácí Nutella to kdyžtak jistí. 🙂
To je všechno. 🙂 Uskladněte v lednici a spotřebujte co nejdříve.
Na fotce vidíte máslo ze 150 g ořechů a vanilky, bez přidaného oleje.. Nakonec ho není tolik, aby se nedalo rychle spotřebovat, nemyslíte?
Chcete vyzkoušet nějaký nový recept a překvapit své blízké?
Stáhněte si zdarma eBook:
5 ořechových pochoutek nejen pro děti“ a připravte si něco dobrého ke kávě. Recepty jsou přirozeně bez lepku, mléka a samozřejmě cukru :-).
To vypadá velmi dobře. Mám doma Vitamix, takže stahuju receptíky na pochoutky a děkuji.
Dobrý den, já používám Thermomix ale i Vitamix je skvělý:-). Doufám, že se Vám recepty budou líbit!