Sedím na terase s domácí granolou a kávou s trochou rostlinného mléka a přemýšlím, jak moc se za poslední roky změnil můj život.
Narazila jsem na staré fotky – dvanáct let zpátky. Dívám se na sebe a vidím úplně jinou Marii. Vypadala jsem jinak a jinak jsem přemýšlela. O jídle teda vůbec. 🙂
Když se nám narodily děti a objevily se zdravotní problémy, musela jsem začít řešit jídlo. Nejdřív šlo mléko, pak lepek… a nakonec logicky cukr.
A víš co? Byla to ta nejtěžší část. Cukr je totiž regulérní droga.
Zkus vydržet jediný den bez přidaného cukru – žádná čokoláda, žádná sladká tečka ke kafi, nic. Jen ovoce. Těžké, viď? Ani mně se to vždy nepovede na 100 %. Přesto vidím obrovské změny a už bych se zpátky nevrátila.
Cukr byl součást mého života od dětství. Pamatuju si, že jsem odmítala jíst jahody nebo borůvky, pokud nebyly posypané cukrem. Omezení, nebo dokonce vysazení cukru je dlouhá cesta ale stojí to za to: a není to závod – každý krok směrem k omezení cukru se počítá.
Proto ti chci napsat svých 15 důvodů, proč se cukru vyhýbám co nejvíc to jde. (Jsou to mé zkušenosti za posledních pár let a bert to jako inspiraci.
2. Nechci, aby jim kolísala hladina cukru – pak jsou podrážděné (a já taky) a vlastně za to nemůžou. Nemám na to nervy
3. Nechci, aby měly zkažené zuby. Ani ty mléčné, které vypadají. Jídlo a zuby spolu souvisí. Tečka.
4. Nechci, aby byly nemocné. Cukr podporuje zánětlivé procesy v těle. Radši budeme někde na výletu, než doma nemocní.
5. Chci jim předat zdravé stravovací návyky. To, co se naučí v dětství, si ponesou dál.
6. Cukr mi bere energii. Nejdřív ji naoko dodá, ale pak pak se dostaví pád. Tak k čemu?
7. Chci vědět, jak chutná skutečná káva nebo čaj. Nepotřebuji přebít jejich skvělou chuť cukrem.
8. Líp se mi cvičí a je to dřív vidět.
9. Už dlouho mě nepřepadává vlčí hlad v polovině dopoledne. (To neznamená, že nesvačím. Jen to není tak urgentní.)
10. Mám mnohem lepší pleť. Stárnu, samozřejmě, ale moje pleť je lepší, než když mi bylo 20.
11. Nekazí se mi zuby. rozdíl mezi prvním a druhým těhotenstvím byl obrovský.
12. Netrápí mě kvasinky – Já vím, citlivé téma. Ale taky přímá souvislost s cukrem.
13. Vyčistily se mi chuťové pohárky. Vnímám chutě mnohem intenzivněji – nejen sladkou chuť, ale i všechny ostatní. Je to skvělé!
14. Cukr je droga – a návyková víc než cigarety nebo alkohol. Ale společensky přijatelná, tak to bohužel málokdo řeší.
15. Protože se nechci točit v cukrovém začarovaném kruhu. Čím víc se nadopujete cukrem, tím víc ho potřebujete. Výsledek? Vyčerpání a špatná nálada.
Myslím, že důvodů existuje určitě víc, ale i tyto úplně postačí k tomu cukr co nejvíc omezit.
Nemusíš cukr hned vysadit na 100 %… to je hodně velká výzva. Ale už jen to, že začneš přemýšlet, kolik ho v každodenním životě máš, je velký krok správným směrem.
Mě hodně pomáhá mít po ruce domácí sladkosti – zdravě oslazené, ale pořád chutné.
A přesně takové recepty najdeš v mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru. Je v ní 60 jednoduchých receptů – od snídaní až po večeře – a hlavně spousta sladkostí, které si zamiluje celá rodina. Víc o kuchařce najdeš tady >>>
Protože bez cukru neznamená bez sladkého. 🙂
Já miluju sladké snídaně i sladké svačinky. Jen nechci nálož cukru (ani toho třtinového).
Vařím bez lepku, mléka a cukru – a právě cukr považuju za ten nejtěžší oříšek. Od lepku nebo mléka si člověk odvykne celkem snadno, ale cukr… to je jiná liga.
Zkus to i ty – pro sebe i pro svoje děti. Změnu ucítíš brzy a všimne si jí i tvoje okolí.
Měj se krásně a budu moc ráda, když mi do komentářů napíšeš, jaké máš se snižováním nebo vysazením cukru vlastní zkušenosti. Inspiruje to i ostatní. 🙂
Maria