Batátová krémová polévka

Krémová batátová polévka

Mám všeobecně ráda polévky, hlavně když jsou připravené z přirozeně sladké zeleniny. Během zimy vede dýně na 100 způsobů (recept na jednoduchou dýňovou polévku najdete zde). No a po zbytek roku dýni skvěle nahradí batáty. já a dcera milujeme polévky, takže je připravuji celkem často i v letním období.

K přípravě této batátové polévky budete potřebovat (na 4 porce):

  • 1 šalotku (nebo menší cibuli)
  • 3 mrkve ( asi 150 g)
  • 1 batát (oranžový – asi 250 g)
  • 1 menší bramboru (asi 60g)
  • 1 plnou lžičku ghí (přepuštěného másla)
  • 1-2 stroužky česneku
  • přírodní sůl – 1 zarovnanou lžičku
  • mletý pepř – 1/4 lžičky
  • bio zeleninový sypký bujón – 1 lžičku
  • vodu – asi 700 ml
  • zelenou nať na ozdobení (petržlenovou)

 

Krémová batátová polévka

Naučte děti i sebe na polévky. Budete tak mít vyřešené aspoň jedno zeleninové jídlo denně.

Postup:

  1. Nakrájejte šalotku a orestujte ji ve větším hrnci na přepuštěném másle se solí. Za 2-3 minuty přidejte očištěnou a nakrájenou mrkev, za další 2 minutky i batát a restujte jěště několik minut.
  2. Přidejte vodu, nakrájenou bramboru, sypký bujón (pozor na složení!), prolisovaný česnek a mletý pepř. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 15 minut, než zelenina změkne.
  3. Nechte trochu vychladnout a rozmixujte na hladký krém. Pokud je polévka příliš hustá, nařeďdte malým množstvím převařené vody. Dochuťte solí a pepřem (já solím málo kvůli dětem, tak pro Vás polévka může být málo slaná), posypejte petržlenovou natí a podávejte.
Krémová polévka z mrkve a batátu.

Zeleninovou polévku budete mít hotovou během chvilky.

Moje děti žádnou zelenou nať na polévce nechtějí – řeším to tak, že část  jim rozmixuji do polévky. (Je plná důležitých živin a polévku dobře dochutí).

Vím, že domácí vývar, ať už masový nebo zeleninový je bezkonkurenčně nejlepší volbou pro přípravu jakkékoliv polévky.

Připravuji ho často ale bohužel ne tolik, abych ho měla stále po ruce. Mám pořád co zlepšovat :-). Každopádně bez výčitek dochucuji jídla tímto bujónem od firmy Rapunzel. Ve složení jsem nic špatného nenašla a chuťově nám vyhovuje. I když… samozřejmě s výraznou dochucovací kostkou ze supermarketu se to nedá srovnat (chutí, ale ani složením, naštěstí).

Budu se těšit u dalšího receptu 🙂

Maria Jurková

 

Chcete připravit něco dobrého a zdravého ke kávě?

Stáhněte si zdarma eBook 5 ořechových pochoutek nejen pro děti. Najdete v něm recepty na zdravé svačinky pro děti i dospělé. Všechny samozřejme bez lepku, mléka a cukru:)

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.