Batátová krémová polévka

Krémová batátová polévka

Polévky připravuji ráda a často a ty krémové z přirozeně sladké zeleniny u nás vedou. 🙂

Já i dcera je milujeme, a to nejen během zimného období… i když to je samozřejmě připravuji o dost častěji.

Během zimy vede dýňová na 100 způsobů. Jeden recept na skvělou a přitom opravdu jednoduchou dýňovou polévku najdete tady.

A dalších 6 receptů na jednoduché a výživné polévky najdete v kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru.

K přípravě této batátové polévky budete potřebovat (na 4 porce):

  • 1 šalotku (nebo menší cibuli)
  • 3 mrkve ( asi 150 g)
  • 1 batát (oranžový – asi 250 g)
  • 1 menší bramboru (asi 60g)
  • 1 plnou lžičku ghí (přepuštěného másla)
  • 1-2 stroužky česneku
  • přírodní sůl – 1 zarovnanou lžičku
  • mletý pepř – 1/4 lžičky
  • bio zeleninový sypký bujón – 1 lžičku
  • vodu – asi 700 ml
  • zelenou nať na ozdobení (petržlenovou)
Krémová batátová polévka
Naučte děti i sebe na polévky. Budete tak mít vyřešené aspoň jedno zeleninové jídlo denně.

Postup:

  1. Nakrájejte šalotku a orestujte ji ve větším hrnci na přepuštěném másle se solí. Za 2-3 minuty přidejte očištěnou a nakrájenou mrkev, za další 2 minutky i batát a restujte jěště několik minut.
  2. Přidejte vodu, nakrájenou bramboru, sypký bujón (pozor na složení!), prolisovaný česnek a mletý pepř. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 15 minut, než zelenina změkne.
  3. Nechte trochu vychladnout a rozmixujte na hladký krém. Pokud je polévka příliš hustá, nařeďdte malým množstvím převařené vody. Dochuťte solí a pepřem (já solím málo kvůli dětem, tak pro Vás polévka může být málo slaná), posypejte petržlenovou natí a podávejte.
Krémová polévka z mrkve a batátu.
Zeleninovou polévku budete mít hotovou během chvilky.

Moje děti žádnou zelenou nať na polévce nechtějí – řeším to tak, že část  jim rozmixuji do polévky. (Je plná důležitých živin a krom toho polévku dobře dochutí).

Připravujete domácí vývar?

Domácí vývar, ať už masový nebo zeleninový je bezkonkurenčně nejlepší volbou pro přípravu jakkékoliv polévky. V tomto článku najdete pár mých tipů k přípravě domácího vývaru, ať už v pomalém, normálním nebo tlakovém hrnci.

Připravuji ho často ale bohužel ne tolik, abych ho měla stále po ruce. Mám pořád co zlepšovat :-).

Jinak bez výčitek dochucuji jídla třeba tímto bujónem od firmy Rapunzel. Ve složení jsem nic špatného nenašla a chuťově nám vyhovuje. I když… výraznou chuť dochucovací kostky ze supermarketu nečekejte, to byste mohla být zklamaná.

Budu se těšit u dalšího receptu. 🙂

Maria

Povedl se vám recept a chcete vyzkoušet další?

Napsala jsem pro vás kuchařku – uvnitř najdete 60 receptů od snídaně až po večeři. Všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru.

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.