5 způsobů, jak vylepšit dýňovou polévku

Podívejte se na mých 5 tipů, jak ji vylepšit dýňovou polévku: Určitě si je zamilujete stejně jako já! 🍂🎃

Dýňová polévka je pro mě symbolem podzimu – hřejivá, jemná a přitom tak jednoduchá.
Ale ruku na srdce – když ji vaříš už po páté, chce to občas malou obměnu.
Proto jsem sepsala 5 způsobů, jak ji pokaždé trochu vylepšit – a přitom neztratit tu typickou podzimní chuť, kterou všichni milujeme. 🍂

Většinou připravuji jednoduchý základní recept, který pak vylepšuji novými chutěmi. Níže najdeš mých 5 tipů, jak ji udělat ještě chutnější a zajímavější.🎃

Základní recept na dýňovou polévku:

  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • Asi 450 g očištěné dýně, nakrájené na kostičky.
  • 1 lžičku ghí (přepuštěné máslo),
  • česnek (1-2 protlačené, nebo na tenko nakrájené stroužky),
  • asi 700 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • petrželová nať (na ozdobu)
  1. Na ghí osmahněte nakrájenou cibuli se solí. Přidejte na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev a krátce osmahněte.
  2. Přidejte na kostičky nakrájenou a očištěnou dýni (pokud máte hokkaidó v bio kvalitě, tak nemusíte loupat – stačí pořádně omýt. Pokud máte dýni se zelenou slupkou, můžete to udělat stejně, ale polévka nebude mít tak krásně oranžovou barvu).
  3. Přidejte pepř a česnek a všechnu zeleninu ještě několik minut restujte.
  4. Podlijte zeleninovým vývarem tak, aby byla všechna zelenina ponořená, a vařte s pokličkou asi 15 minut.
  5. Obsah hrnce rozmixujte ponorným mixérem na hladkou polévku a případně dochuťte solí a pepřem a solí. Ozdobte nasekanou petrželovou natí.

Jak dýňovou polevku vylepšit?

1. Přidej kari a kokosové mléko pro orientální chuť 🥥

Chceš, aby tvoje dýňová polévka měla lehce orientální nádech?
Během restování zeleniny přidej lžičku žlutého kari a část zeleninového vývaru nahraď kokosovým mlékem z plechovky (asi 100–150 ml na 4 porce).
Polévka tak získá krémovější strukturu a krásně provoní celý byt.

5 způsobů, jak vylepšit dýňovou polévku

2. Zázvor a chilli pro příjemné zahřátí 🌶️

Máš ráda jídla s lehce pikantním nádechem?
Přidej do polévky trochu čerstvě nastrouhaného zázvoru a špetku chilli.
Tahle kombinace krásně zahřeje během chladných podzimních dnů a zároveň skvěle doplní přirozenou chuť dýně.

3. Restovaná dýňová semínka pro křupavost 🎃

Krémové polévky s něčím křupavým jsou vždycky skvělé, tak proč nepřidat restovaná dýňová semínka?
Opeč je na suché pánvi s trochou soli a kmínu a pak je nasyp na hotovou polévku.
Dodají jí příjemně křupavou texturu a zvýrazní její chuť.

4. Sušená rajčata, a mandle

Hotovou polévku ozdob nakrájenými plátky sušených rajčat (nejlepší jsou ta sušená na slunci a naložená v olivovém oleji) a plátky loupaných mandlí.
Rajčata dodají polévce výraznější chuť a mandle krásně zakřupou.

5. Sušená rajčata a jarní cibulka

Pro zelenější a svěžejší verzi můžeš polévku vylepšit kousky sušených rajčat, nadrobno nasekanou jarní cibulkou a nakonec ji posypat mákem.
Získáš tak originální kombinaci chutí a krásně barevný talíř.

Podívejte se na mých 5 tipů, jak ji vylepšit dýňovou polévku: Určitě si je zamilujete stejně jako já! 🍂🎃

Tyto jednoduché tipy ti pomůžou proměnit obyčejnou dýňovou polévku v dokonalý podzimní pokrm, kterým určitě nezklameš.

Máš i ty svůj oblíbený způsob, jak dýňovou polévku vylepšit?
Poděl se v komentáři. 🍂🎃

Maria

Ps: Chceš vyzkoušet i další moje oblíbené recepty?
Mrkni na mojí kuchařku – najdeš v ní přes 60 receptů, všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru.

Víc o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *