Moje 3 nejpoužívanější bezlepkové mouky

Pokud s bezlepkovým vařením a pečením začínáš, možná máš pocit, že potřebuješ plnou spíž speciálních mouk. Pravda je ale mnohem jednodušší – stačí si vybrat 3 základní, se kterými zvládneš většinu receptů.

Já jsem na začátku zkoušela kde co. Ale nakonec jsem zjistila, že se opravdu obejdu bez deseti balíčků ruzných bezlepkových mouk. V praxi používám hlavně tři mouky, které se dají snadno sehnat ve větších supermarketech nebo v obchodech se zdravou výživou.

  1. 1. Pohanková mouka
    Používám ji hlavně na palačinky a lívance. Má trochu výraznější chuť, proto ji často kombinuji s rýžovou moukou. Důležité je ale vybírat hladkou pohankovou mouku – hrubá je také dobrá ale úplně na jiné recepty.
Javorový sirup má až cca 2x větší sladivost, než bílý cukr ale nižší glykemický index.

2. Celozrnná rýžová mouka
Tohle je můj základ. Je neutrální, lehká a univerzální. Hodí se do sladkých i slaných receptů – v kombinace s pohankoovu a mandlovou je skvělým základem pro spoustu koláčů.

Jednoduché kakaovo-mandlove muffiny

Mandlová mouka
Moje srdcovka na dezerty. Dodá těstu vláčnost, jemnou chuť a díky ní nejsou moučníky suché. Úplně nejlepší je čertvá mandlová mouka – stačí najemno rozmixovat mandle (ve výkonném mixéru, jinak nebude mouka hladká)

Mandlový koláč s malinami. Bez lepku, mléka a cukru.

Čerstvě namletá mouka doma

Jedna z věcí, kterou jsem si zamilovala, je možnost připravovat si mouku doma. Mám kamenný mlýnek na obilí, takže si rýžovou i pohankovou mouku melu čerstvě – přímo z pohanky nebo rýže. Chuť je úplně jiná a navíc vím, že mouka je čerstvá a plná živin.

Bezlepkové pečení může vypadat složitě, ale pokud máš doma pohankovou, rýžovou a mandlovou mouku, máš základ na většinu běžných receptů – a nemusíš kupovat desítky různých druhů.

A co další mouky?

Kromě těchto tří používám i další – třeba ovesnou, cizrnovou, z teffu nebo kokosovou. Ty jsou také skvělé, ale o tom někdy příště.

Vařit bez lepku nemusí být složité. Naopak – může to být radost!

Měj se prima!

Maria

PS: Pokud hledáš inspiraci na zdravé vaření a pečení, podívej se na moji kuchařku Chutně bez lepku, mléka a cukru. Najdeš v ní skvělé recepty na každý den – od rychlých jídel až po spoustu zdravých dezertů.

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *