Pokud s bezlepkovým vařením a pečením začínáš, možná máš pocit, že potřebuješ plnou spíž speciálních mouk. Pravda je ale mnohem jednodušší – stačí si vybrat 3 základní, se kterými zvládneš většinu receptů.
Já jsem na začátku zkoušela kde co. Ale nakonec jsem zjistila, že se opravdu obejdu bez deseti balíčků ruzných bezlepkových mouk. V praxi používám hlavně tři mouky, které se dají snadno sehnat ve větších supermarketech nebo v obchodech se zdravou výživou.
2. Celozrnná rýžová mouka
Tohle je můj základ. Je neutrální, lehká a univerzální. Hodí se do sladkých i slaných receptů – v kombinace s pohankoovu a mandlovou je skvělým základem pro spoustu koláčů.
Mandlová mouka
Moje srdcovka na dezerty. Dodá těstu vláčnost, jemnou chuť a díky ní nejsou moučníky suché. Úplně nejlepší je čertvá mandlová mouka – stačí najemno rozmixovat mandle (ve výkonném mixéru, jinak nebude mouka hladká)
Jedna z věcí, kterou jsem si zamilovala, je možnost připravovat si mouku doma. Mám kamenný mlýnek na obilí, takže si rýžovou i pohankovou mouku melu čerstvě – přímo z pohanky nebo rýže. Chuť je úplně jiná a navíc vím, že mouka je čerstvá a plná živin.
Bezlepkové pečení může vypadat složitě, ale pokud máš doma pohankovou, rýžovou a mandlovou mouku, máš základ na většinu běžných receptů – a nemusíš kupovat desítky různých druhů.
Kromě těchto tří používám i další – třeba ovesnou, cizrnovou, z teffu nebo kokosovou. Ty jsou také skvělé, ale o tom někdy příště.
Vařit bez lepku nemusí být složité. Naopak – může to být radost!
Měj se prima!
Maria
PS: Pokud hledáš inspiraci na zdravé vaření a pečení, podívej se na moji kuchařku Chutně bez lepku, mléka a cukru. Najdeš v ní skvělé recepty na každý den – od rychlých jídel až po spoustu zdravých dezertů.