Losos v bylinkové krustě

pečený losos v bylinkové krustě bez lepku

Lehký, voňavý a přitom slavnostní – tohle jídlo si u nás našlo své místo na vánočním stole.
Je to takový náš „italský kapr“. Ale upřímně – není to jen vánoční jídlo. Skvěle se hodí kdykoliv během roku. 

Losos se peče v krustě z čerstvých bylinek, díky čemuž zůstane šťavnatý, měkký a nádherně voní.
Kombinace tymiánu, kopru a rozmarýnu je podle mě nejlepší, ale klidně si ji uprav podle toho, co máš ráda.

Jednoduchý recept na pečeného lososa v bylinkové krustě

A malý tip z praxe:

vyber zapékací mísu tak, aby se do ní filety vešly přesně – krájení pak bude snadné a porce krásně drží tvar.

Můj tip, když mám víc lososa:

Pokud máš čerstvého lososa, můžeš si jídlo klidně připravit do zásoby a zamrazit.
Já to dělám často: když mám větší kus, než se mi vejde do misky, rozdělím ho do menších jednorázových papírových zapékacích misek (na 2–4 porce).
Když se pak nechce vařit, stačí vložit přímo do trouby – bez rozmrazování.

Ačkoliv čerstvý losos chutná vždycky nejlíp, i ten zamrazený si zachová skvělou chuť a vůni.

Jak počítat porce?

Já připravuju asi 100–120 g na osobu.
Recept níže je pro přibližně 9 porcí (asi 1 kg lososa).

Budeš potřebovat:

  • 1 kg čerstvého lososa

  • 20 g čerstvého tymiánu

  • 2 lžíce čerstvého kopru

  • 3–4 větvičky rozmarýnu

  • ½ bio citronu (kůra i šťáva)

  • 5 plných lžic bezlepkové strouhanky

  • 3 lžíce olivového oleje (+ na pokapání)

  • 1 lžičku soli

  •  

 

Postup:

  1. Lososa omyj, nakrájej na filety, odstraň kůži i tmavou část masa. Ne vždy má losos kosti, ale pokud je má, je lepší je odstranit: Pokud je nevidíš, jemně maso promasíruj pod tenkým proudem studené tekoucí vody – ucítíš je a pak je jednoduše vytáhni obyčejnou pinzetou. Pokud při vytahování kostí lehce narušíš strukturu masa, nic se neděje.

  2. Filety vyskládej do zapékací mísy tak, aby se vešly „na těsno“.

  3. Připrav bylinkovou směs – omyté bylinky nahrubo rozmixuj, přidej citronovou šťávu i kůru, olivový olej a strouhanku a znova lehce promixuj aby se vše spojilo.

  4. Směs rovnoměrně rozetři na lososa, jemně ji přimáčkni a pokapej olivovým olejem.

  5. Peč v troubě při 180 °C asi 20 minut.

Podávej s pečenými brambory nebo lehkým bramborovým salátem.
Skvěle chutná i s pečenou zeleninou.

 

Tohle jídlo dělám každý rok – a nikdy nezklame.
Je jednoduché, slavnostní, krásně voní a kombinace pečeného lososa s bylinkami je skvělá.

 

Chceš víc takových receptů?

V mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru najdeš víc než 60 receptů, které zvládneš i po dlouhém dni. Všechny jsou přirozeně bez lepku, mléka a zdravě oslazené… a přitom chutnají celé rodině.

Podívej se na kuchařku tady ›

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *