Bazalkovo-cizrnové pesto s mandlemi

Jednoduché bazalkové pesto na tšstoviny. Bez lepku, mléka a cukru

Jednoduché pesto na těstoviny, které se vyplatí mít po ruce. Zachraňuji s ním nejednu večeři 🙂

Mám tohle bazalkovo-cizrnovo-mandlové pesto ráda, protože zachová chuť klasického bazalkového pesta i bez použití sýrů a díky mandlím a cizrně je hezky krémové a plné živin.

Samotnou cizrnu v něm téměř neucítíte. A v neposlední řadě chutná i dětem. 🙂

Tšstovinami s pestem nemůžete nikdy zklamat. Vyzkoušejte naše bazalkové s mandlemi a cizrnou.

Ráda a hodně vařím těstoviny (jak taky jinak, když mám doma dva Italy 🙂), takže domácí pesta a různé omáčky dělám často. A tímhle jídlem rozhodně nemůžete nic zkazit!

Naše nejoblíbenější recepty na různé těstoviny jsem sepsala do kuchařky, ve které najdete víc než 60 jednoduchých receptů bez lepku, mléka a cukru.

K přípravě jedné sklenice bazalkového pesta (asi 350 ml) budete potřebovat:

  • 120 g bazalkových lístků
  • 100 g uvařené cizrny
  • 40 g mandlí
  • 1 plnou lžičku lahůdkového droždí
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 1 zarovnanou lžičku soli
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 50 ml olivového oleje (extra panenského)

Postup:

  1. Omyjte a důkladně vysušte lístky bazalky. Můžete použít i tenké stonky, ale vyhněte se těm silnějším – jinak by v pestu mohla zůstat vlákna.
  2. Rozmixujte bazalku, cizrnu, mandle, lahůdkové droždí, sušený česnek, sůl a pepř na nejvyšší rychlost.
  3. Může se vám stát, že větší kusy lístků nebo mandlí zůstanou na stěnách mixéru. Stačí je stáhnout stěrkou a znovu mixovat – možná bude potřeba to několikrát zopakovat (záleží na mixéru).
  4. Nakonec přidejte olivový olej a už jen lehce promíchejte (promixujte na nejnižší rychlost), tak aby se vše krásně spojilo.
  5. Naplňte pesto do sklenic s víčkem, nahoru nalijte tenkou vrstvu olivového oleje, aby pesto vydrželo déle čerstvé, a uchovávejte v lednici. Spotřebujte do několika dní.

Jednoduché bazalkovo-mandlové pesto s cizrnou

Těstoviny s pestem:

  • Uvařte těstoviny ve slané vodě podle návodu na obalu (cca 100 g na osobu). Když se těstoviny vaří a zbývá jen pár minut, než budou hotové, tak si připravte pesto.
  • Pesto je dobré ohřát na pánvi s malým množstvím horké vody (přidávejte pomalu – po lžičkách – bude tak krémovější, ale pozor, ať ho nenaředíte moc).
  • Pesto rozhodně nevařte, jen ohřejte a hned, jak budete mít hotové těstoviny, tak je slijte, nechte malinko odkapat a přímo na pánvi je promíchejte s pestem.

Těstoviny s pestem jsou klasika a u nás všem chutnají, takže si většinou připravuji pesta víc, do zásoby. Vyzkoušejte to také. 🙂

Tšstoviny s pestem chutnají i dětem. Vyzkoušejte domácí pesto z bazalky, mandlí a cizrny

Pokud si pesta připravíte víc, tak ho můžete jednoduše zamrazit v tvořítkách na led.

  • Naplňte kostičky pestem a nechte je aspoň 24 hodin v mrazáku, poté zmrzlé pesto vyndejte a uchovávejte jej v mrazáku (ideálně v mrazícím sáčku nebo malé krabičce s víčkem).
  • Až budete potřebovat, tak stačí na pánvi nahřát zmrzlé pesto s malým množstvím horké vody – zase jen pomalu ohřát, aby se pesto rozpustilo, rozhodně ne vařit.

Jednoduché bazalkové pesto na tšstoviny. Bez lepku, mléka a cukru

Množství pesta na jednu porci závisí na velikosti tvořítek: Já počítám necelou zmrzlou kostku pesta na porci, ale opravdu je to o té velikosti tvořítek. A také o tom, jestli máte na těstovinách raději omáčky více, nebo méně.

Maria

PS: Povedl se vám recept a chcete vyzkoušet další? V kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru najdete 60 jednoduchých a zdravých receptů. Od snídaně až povečeřit. Víc o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.