
Marokánky jsou jeden z těch druhů cukroví, které si prostě zamiluješ.
Jsou jednoduché, rychlé na přípravu, nepotřebují odležet a přitom se vždy povedou.
Ideální, když tě vánoční nálada zastihne na poslední chvíli, ale chceš mít na stole něco voňavého a zdravého.
Tyhle marokánky voní po skořici, jsou plné ořechů a mají krásně měkkou konzistenci.
Slazené jsou jen datlemi – takže přirozeně sladké, ale ne přeslazené.
Pokud máš ráda čokoládu s vyšším podílem kakaa, sáhni po kvalitní hořké čokoládě.
Já osobně používám čokoládu s 85 % kakaa, ale vyber si takovou, která ti chutná.
Nedávno jsem zkusila i variantu slazenou stévií – a byla skvělá!
💡 Tip: Čokoládovou polevu si můžeš připravit i doma.
Postup najdeš v mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru – hodí se nejen na cukroví, ale i na dorty nebo dezerty do skleničky.
Čokoládová poleva není jen o chuti. Když marokánky namočíte do kvalitní hořké čokolády, nejenže jim dodáte skvělý vzhled, ale také je nemusíte skladovat v lednici. Čokoláda krásně ztuhne, drží tvar a cukroví vydrží déle čerstvé.
Na přípravu asi 25 kousků budete potřebovat:
(1 velký plech)
Předehřej troubu na 150 °C.
Nasekej nahrubo ořechy a datle na malé kousky.
V hrnci smíchej rýžové mléko s pohankovou moukou a za stálého míchání přiveď k varu.
Do vzniklé kaše vmíchej ořechy, datle a skořici. Vznikne lepkavá směs, která nedrží tvar – tak to má být.
Plech vylož pečicím papírem a pomocí lžičky tvoř placičky vysoké necelý centimetr.
Peč asi 40–45 minut dozlatova.
Nech úplně vychladnout a poté je namoč do čokolády.
Ve vodní lázni rozpusť hořkou čokoládu a vychladlé marokánky z poloviny namáčej.
Nech uschnout na mřížce (nebo na velkém talíři, pokud mřížku nemáš).
Zbyla ti čokoláda a nevíš, co s ní?
Zkus si udělat jednoduché čoko-placičky!
Rozehřej čokoládu, vytvoř na pečicím papíru malé kolečka a ozdob je tím, co máš doma – hrozinkami, nasekanými ořechy, kokosem nebo sušeným ovocem.
Nech ztuhnout v lednici a máš hotovou zdravou svačinku.
Během půl hodiny čokoláda ztuhne a placičky můžeš skladovat i mimo lednici.
K malému espressu jsou dokonalé. ☕
Povedly se ti marokánky?
Napiš mi to do komentáře – udělá mi to radost. 💛
A pokud hledáš další inspiraci na zdravé sladkosti, mrkni na moji kuchařku Chutně bez lepku, mléka a cukru – najdeš v ní přes 60 receptů pro celou rodinu, od snídaně až po dezerty. Víc o kuchařce >>>
Dobrý den, určitě je vyzkouším … myslíte, že bych mohla použít místo rýžového mléka kokosové?
Dobrý den, pokud myslíte takové to krabicové – na pití, tak myslím že ano. S hustým kokosovým z plechovky bych to nezkoušela – to si spíš umím představit vodu místo mléka.
ok, děkuji, o víkendu vyzkouším 🙂
To je skvělé. Dejte vědět, jak se povedly:-)