Marokánky jsou jedním z těch druhů cukroví, které si prostě zamilujete. Jsou jednoduché, rychlé na přípravu, nepotřebují čas na odležení, a přitom se vždy povedou. Ideální pro chvíle, kdy vás vánoční nálada zastihne na poslední chvíli, ale chcete na stole něco chutného a zdravého.
Tyto marokánky voní po skořici a jsou plné ořechů. Navíc mají krásně měkkou konzistenci a jsou slazené jen datlemi.
Pokud máte ráda čokoládu s vyšším podílem kakaa, určitě sáhněte po kvalitní hořké čokoládě.
Já osobně dávám přednost čokoládě s obsahem kakaa kolem 85 %, pokud vám ale vyhovuje jiná, rozhodně ji použijte. Nedávno jsem například objevila čokoládu slazenou stévií – a musím říct, že byla opravdu skvělá.
Pro ty, kteří chtějí jít ještě zdravější cestou, mám tip: čokoládovou polevu si můžete snadno připravit doma. Postup najdete v mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru. Je to ideální varianta nejen na cukroví, ale třeba i na dorty nebo dezerty do skleničky.
Čokoládová poleva není jen o chuti. Když marokánky namočíte do kvalitní hořké čokolády, nejenže jim dodáte skvělý vzhled, ale také je nemusíte skladovat v lednici. Čokoláda krásně ztuhne, drží tvar a cukroví vydrží déle čerstvé.
Na přípravu asi 25 kousků budete potřebovat:
(1 velký plech)
Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a vychladnuté marokánky z poloviny namáčejte a nechte uschnout na mřížce (nebo na velkém talíři, pokud nemáte mřížku).
Pokud hledáte další inspiraci na vánoční cukroví nebo jiné zdravé pochoutky, určitě se podívejte na mojí kuchařku Chutně bez lepku, mléka a cukru. Najdete v ní spoustu jednoduchých a chutných receptů, které si zamiluje celá rodina.
Zbyla vám čokoláda a nevíte, co s ní? Zkuste jednoduché čoko-placičky! Stačí rozehřát čokoládu, vytvořit na plechu vyloženém pečicím papírem malé kolečka a ozdobit je tím, co máte doma – hrozinkami, nasekanými kešu ořechy, mandlemi, kokosem nebo sušeným ovocem. Ozdobené placičky nechte ztuhnout v lednici a máte hotovou zdravou svačinku. Sladím je jen datlemi, což úplně stačí – žádný další cukr není potřeba. 🙂
Během 30 minut čokoláda ztuhne a pak už placičky můžete skladovat i jinde než v lednici. K malému italskému espressu jsou skvělé. 🙂
Povedl se vám recept? Napište mi to – udělá mi to radost. 🙂
Dobrý den, určitě je vyzkouším … myslíte, že bych mohla použít místo rýžového mléka kokosové?
Dobrý den, pokud myslíte takové to krabicové – na pití, tak myslím že ano. S hustým kokosovým z plechovky bych to nezkoušela – to si spíš umím představit vodu místo mléka.
ok, děkuji, o víkendu vyzkouším 🙂
To je skvělé. Dejte vědět, jak se povedly:-)