Bezlepkové marokánky s datlemi

zdravé vánoční cukroví, na kterém si pochutná celá rodina. Bez lepku, mléka a curku

Jednoduchá klasika zdravě. Měkké marokánky, které voní po skořici a jsou plné ořechů

Tyto typy cukroví mám nejraději –  jednoduché, které se vždy povedou a všem chutnají.

Jednoduché zdravé marokánky. Bez lepku, mléka a cukru

Měkké marokánky, které voní skořicí a jsou hotové za chvilku

A hlavně: Marokánky nepotřebují vůbec žádný čas na odležení, takže se klidně dají připravit i na úplně poslední chvíli. A jsou měkké, voní po skořici a plné ořechů.

Slazené jsou jen datlemi – a úplně to stačí, žádná další alternativa cukru už není potřeba. 🙂

Marokánky obaluji v hořké čokoládě. Kupuji 85 %, i když obsahuje malé množství cukru, kterému se jinak vyhýbám. Je to z toho důvodu, že když marokánky namočíte v rozpuštěné čokoládě, tak je nemusíte skladovat v lednici – čokoláda na nich krásně ztuhne a drží tvar. 🙂

vánoční cukroví zdravě. Vyzkoušejte bezlepkové marokánky slazené datlemi

Bezlepkové marokánky s datlemi a pohankovou moukou

Samozřejmě můžete použít i čokoládu s vyšším podílem kakaa – já mám limit 85 %, víc už mi moc nechutná ale vy to třeba máte jinak. Nedávno jsem objevila čokoládu slazenou jen stévií a byla moc dobrá. Také by to určitě šlo.

Jinak zdravou čokoládovou polevu (na koláče nebo různé dezerty do skleničky) si připravuji sama z kakaa. Recept i postup najdete v tištěné kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru). Ale na to cukroví je myslím nejlepší klasická hořká rozpuštěná (jen to chce nějakou co nejkvalitnější)

Vánoční marokánky zdravě - přirozeně bez lepku i mléka a oslazené datlemi. Vyzkoušejte, urřitě vás nezklamou

Marokánky bez cukru – slazené datlemi

A teď už k receptu:

Na přípravu asi 25 kousků budete potřebovat:

(1 velký plech)

  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 50 g jader mandlí
  • 30 g jader lískových ořechů
  • 5 ks datlí medjoul (vypeckované)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 30 g hladké pohankové mouky
  • 200 ml rýžového mléka
  • asi 70 g hořké čokolády (já používám 85 % ale můžete i s vyšším podílem kakaa)

Ořechy nasekejte nahrubo a datle nakrájejete na malé kousky.

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 150 ° C.
  2. Nasekejte nahrubo vlašské ořechy, mandle a lískové ořechy. Dejte stranou
  3. Nakrájejte datle na malé kousky a přidejte je společně se skořicí k ořechům,
  4. Smíchejte rostlinné mléko s pohankovou moukou a za stálého míchání přiveďte k varu.
  5. Do vzniklé kaše vmíchejte ořechy, datle a skořici a rovnoměrně promíchejte.Vznikne lepkavá směs, která nedrží tvar.
  6. Vyložte plech pečicím papírem a pomocí lžičky tvořte placičky vysoké necelý centimetr.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 150 ° C asi 40-45 minut.
  8. Nechte úplně vychladnout a pak namáčejte v čokoládě.

Pomocí lžičky tvarujte placičky.

Poleva:

Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a vychladnuté marokánky z poloviny namáčejte a nechte uschnout na mřížce (nebo na velkém talíři, pokud nemáte mřížku).

BEzlepkové marokánky slazené datlemi

jednoduchí marokánky plné ořechů. Bez lepku, mléka a cukru

Můj tip:

Zbyla Vám hořká čokoláda a nevíte co s ní? Já připravuji takové malé čoko-placičky. Ještě z teplé čokolády naliji na menší plech vyložený pečicím papírem malá kolečka. Pak ozdobím hrozinkami a nasekanými kešu ořechy a nechám ztuhnout v lednici. (Můžete nahradit mandlemi nebo kokosem, dobré je i jiné sušené ovoce).

placiřky z hořké čokolády a sušeného ovoce. BEz lepku, mléka a cukru

zbyla vám rozpuštěná hořká čokoláda? Vyzkoušejte tyhle placičky

Během 30 minut čokoláda ztuhne a pak už placičky můžete skladovat i jinde než v lednici. K malému italskému espressu jsou skvělé. 🙂

Povedl se vám recept? Napište mi to – udělá mi to radost. 🙂

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře
  1. Ivana napsal:

    Dobrý den, určitě je vyzkouším … myslíte, že bych mohla použít místo rýžového mléka kokosové?

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, pokud myslíte takové to krabicové – na pití, tak myslím že ano. S hustým kokosovým z plechovky bych to nezkoušela – to si spíš umím představit vodu místo mléka.

    • Maria Jurková napsal:

      To je skvělé. Dejte vědět, jak se povedly:-)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.