Bezlepkové marokánky s datlemi

zdravé vánoční cukroví, na kterém si pochutná celá rodina. Bez lepku, mléka a curku

Jednoduchá klasika zdravě: Měkké marokánky plné ořechů a skořice

Marokánky jsou jedním z těch druhů cukroví, které si prostě zamilujete. Jsou jednoduché, rychlé na přípravu, nepotřebují čas na odležení, a přitom se vždy povedou. Ideální pro chvíle, kdy vás vánoční nálada zastihne na poslední chvíli, ale chcete na stole něco chutného a zdravého.

Jednoduché zdravé marokánky. Bez lepku, mléka a cukru

Tyto marokánky voní po skořici a jsou plné ořechů. Navíc mají krásně měkkou konzistenci a jsou slazené jen datlemi.

Pokud máte ráda čokoládu s vyšším podílem kakaa, určitě sáhněte po kvalitní hořké čokoládě.

Já osobně dávám přednost čokoládě s obsahem kakaa kolem 85 %, pokud vám ale vyhovuje jiná, rozhodně ji použijte. Nedávno jsem například objevila čokoládu slazenou stévií – a musím říct, že byla opravdu skvělá.

Pro ty, kteří chtějí jít ještě zdravější cestou, mám tip: čokoládovou polevu si můžete snadno připravit doma. Postup najdete v mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru. Je to ideální varianta nejen na cukroví, ale třeba i na dorty nebo dezerty do skleničky.

vánoční cukroví zdravě. Vyzkoušejte bezlepkové marokánky slazené datlemi

Proč namáčet marokánky do čokolády?

Čokoládová poleva není jen o chuti. Když marokánky namočíte do kvalitní hořké čokolády, nejenže jim dodáte skvělý vzhled, ale také je nemusíte skladovat v lednici. Čokoláda krásně ztuhne, drží tvar a cukroví vydrží déle čerstvé.

Vánoční marokánky zdravě - přirozeně bez lepku i mléka a oslazené datlemi. Vyzkoušejte, urřitě vás nezklamou

Recept:

Na přípravu asi 25 kousků budete potřebovat:

(1 velký plech)

  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 50 g jader mandlí
  • 30 g jader lískových ořechů
  • 5 ks datlí medjoul (vypeckované)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 30 g hladké pohankové mouky
  • 200 ml rýžového mléka
  • asi 70 g hořké čokolády (já používám 85 % ale můžete i s vyšším podílem kakaa)

Ořechy nasekejte nahrubo a datle nakrájejete na malé kousky.

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 150 ° C.
  2. Nasekejte nahrubo vlašské ořechy, mandle a lískové ořechy. Dejte stranou
  3. Nakrájejte datle na malé kousky a přidejte je společně se skořicí k ořechům,
  4. Smíchejte rostlinné mléko s pohankovou moukou a za stálého míchání přiveďte k varu.
  5. Do vzniklé kaše vmíchejte ořechy, datle a skořici a rovnoměrně promíchejte.Vznikne lepkavá směs, která nedrží tvar.
  6. Vyložte plech pečicím papírem a pomocí lžičky tvořte placičky vysoké necelý centimetr.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 150 ° C asi 40-45 minut.
  8. Nechte úplně vychladnout a pak namáčejte v čokoládě.

Poleva:

Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a vychladnuté marokánky z poloviny namáčejte a nechte uschnout na mřížce (nebo na velkém talíři, pokud nemáte mřížku).

BEzlepkové marokánky slazené datlemi

Vyzkoušejte další zdravé recepty

Pokud hledáte další inspiraci na vánoční cukroví nebo jiné zdravé pochoutky, určitě se podívejte na mojí kuchařku Chutně bez lepku, mléka a cukru. Najdete v ní spoustu jednoduchých a chutných receptů, které si zamiluje celá rodina.

Malý trik na využití čokolády navíc

Zbyla vám čokoláda a nevíte, co s ní? Zkuste jednoduché čoko-placičky! Stačí rozehřát čokoládu, vytvořit na plechu vyloženém pečicím papírem malé kolečka a ozdobit je tím, co máte doma – hrozinkami, nasekanými kešu ořechy, mandlemi, kokosem nebo sušeným ovocem. Ozdobené placičky nechte ztuhnout v lednici a máte hotovou zdravou svačinku. Sladím je jen datlemi, což úplně stačí – žádný další cukr není potřeba. 🙂

placiřky z hořké čokolády a sušeného ovoce. BEz lepku, mléka a cukru

Během 30 minut čokoláda ztuhne a pak už placičky můžete skladovat i jinde než v lednici. K malému italskému espressu jsou skvělé. 🙂

Povedl se vám recept? Napište mi to – udělá mi to radost. 🙂

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře
  1. Ivana napsal:

    Dobrý den, určitě je vyzkouším … myslíte, že bych mohla použít místo rýžového mléka kokosové?

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, pokud myslíte takové to krabicové – na pití, tak myslím že ano. S hustým kokosovým z plechovky bych to nezkoušela – to si spíš umím představit vodu místo mléka.

    • Maria Jurková napsal:

      To je skvělé. Dejte vědět, jak se povedly:-)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.