Kakaový koláč s hruškami

kakaový koláč bez lepku, mléka a cukru.

Jeden z našich oblíbených podzimních koláčů. Myslím, že kombinace kakaa s hruškou je skvělá. A v tomto koláči to nejsou jen plátky hrušky nahoře, ale také jedna nahrubo rozmixovaná uvnitř, která koláči dodá vláčnost (a chuť).

Takže jestli chcete jednoduchý koláč ke kávě a máte rádi kombinaci kakaa a hrušek, tak tento určitě vyzkoušejte. 🙂

Kakao s hruškami jsou skvělá kombinace. Vyzkoušejte tento jednoduchý kolář bez lepku, mléka a cukru.

skvělý kakaový koláč bez lepku, mléka i cukru

Já ho mám spíš ke kávě nebo jako svačinku pro děti. Partner má zase rád sladké snídaně, takže pro něj je skvělou snídaní.

I když… Já tomu říkám sladké snídaně, ale jde spíš o nasládlé snídaně. Tento koláč jsem dosladila jen rýžovým sirupem a je spíš nasládlý než vysloveně sladký. Cukr vůbec nepoužívám a když doslazuji, tak zdravě (a hlavně dost málo).

Vím, že to zní jako stokrát ohrané klišé ale… Opravdu je to o zvyku a když si od cukru trochu odvyknete, tak najednou zjistíte, že vlastně vůbec nepotřebujeme všechno tolik sladit.

kakový kolář bez lepku, mléka i cukru. Kombinace hrušek a řokolády je skvělá.

jednoduchý koláč, který bude chutnat i dětem.

Tento recept už mám připravený pár týdnů – do poslední chvíle jsem ho totiž chtěla přidat do tištěné kuchařky, která vyšla nedávno. Ale v té je přes 60 receptů a žádný další se už se tam nevešel. 🙂

Na kakaový koláč s hruškami budete potřebovat:

(množství na 1 malou zapékací misku – asi 17×25 cm)

  • 25 g ghí (přepuštěného másla)
  • 60 g rýžového sirupu
  • 1 hrušku nastrouhanou nahrubo (asi 100 g očištěné)
  • 100 g jáhlové mouky
  • 70 g rýžové mouky
  • 30 g kaštanové mouky
  • 1 zarovnanou lžíci kukuřičného škrobu
  • 1 lžičku prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • špetku soli
  • 3 vrchovaté lžíce hořkého kakaa (neslazeného)
  • 100 ml rýžového mléka
  • ghí + pohankovou mouku na vymazání zapékací misky (malé množství)

Na ozdobu:

  • 1 oloupanou hrušku nakrájenou na čtvrtky
  • hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Přirozeně bezlepkový hruškový koláč s kakaem.

Nastrouhaná hruška v těstu dodá koláči vláčnost.

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 ˚
  2. V hrnečku lehce rozpusťte ghí a smíchejte ho s rýžovým sirupem, aby se lépe spojily.
  3. Přidejte nahrubo nastrouhanou (rozmixovanou) hrušku, rýžové mléko, všechny mouky, kukuřičný škrob, špetku soli a prášek do pečiva. Vypracujte řídké těsto, které nedrží tvar, jako na muffiny.
  4. Vymažte zapékací misku malým množstvím ghí, vysypte pohankovou moukou a nalijte do ní těsto.
  5. Každý roh ozdobte čtvrtkou nakrájené hrušky, posypejte nasekanými vlašskými ořechy a dejte do předehřáté trouby.
  6. Pečte 40 minut, nechte vychladnout a nakrájejte.
kakaový koláč bez lepku, mléka a cukru.

Jednoduchý a skvělý koláč s kakaem a hruškami

Povedl se vám?

Napište mi to – udělá mi to radost. 🙂

Maria

PS: Chcete víc zdravých receptů přirozeně bez lepku, mléka a cukru? V nové kuchařce najdte vše – zdravé snídaně, obědy, svačinky i večeře. A také přirozeně bezlepkové pečivo. Více o nové kuchařce najdete zde >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.