Kakaový koláč s hruškami

kakaový koláč bez lepku, mléka a cukru.

Jeden z našich nejoblíbenějších podzimních koláčů.
Kombinace kakaa a hrušky je podle mě dokonalá, a tady ji najdeš hned dvakrát:
jedna hruška je uvnitř těsta (dodá koláči vláčnost), druhá je navrchu pro chuť a estetiku.

Pokud máš ráda jednoduché koláče ke kávě, určitě ho vyzkoušej.
Je sladký tak akorát – díky rýžovému sirupu je jemně sladký, ne přeslazený.

 

Kakao s hruškami jsou skvělá kombinace. Vyzkoušejte tento jednoduchý kolář bez lepku, mléka a cukru.

Kakao a hrušky tvoří skvělou dvojici.
Koláč je skvělý k odpolední kávě, ale klidně i jako zdravá sladká snídaně.

Sladký ale bez cukru, protože doslazuji jen zdravě a střídmě.

 

Možná to zní jako klišé, ale je to opravdu o zvyku: když si odvykneš od cukru, zjistíš, že jídlo vůbec nemusí být tak sladké, aby bylo dobré.

kakový kolář bez lepku, mléka i cukru. Kombinace hrušek a řokolády je skvělá.

Budeš potřebovat:

(množství na menší zapékací misku – cca 17×25 cm)

  • 25 g ghí (přepuštěného másla)

  • 60 g rýžového sirupu

  • 1 hrušku nastrouhanou nahrubo (asi 100 g očištěné)

  • 100 g jáhlové mouky

  • 70 g rýžové mouky

  • 30 g kaštanové mouky

  • 1 zarovnanou lžíci kukuřičného škrobu

  • 1 lžičku prášku do pečiva (bez fosfátů)

  • špetku soli

  • 3 vrchovaté lžíce hořkého kakaa (neslazeného)

  • 100 ml rýžového mléka

  • ghí + pohankovou mouku na vymazání formy

Na ozdobu:

  • 1 oloupanou hrušku nakrájenou na čtvrtky

  • hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů

 

Přirozeně bezlepkový hruškový koláč s kakaem.

Postup:

  1. Předehřej troubu na 180 °C.
  2. V kastrůlku lehce rozpusť ghí a smíchej ho s rýžovým sirupem.
  3. Přidej nastrouhanou (nebo nahrubo rozmixovanou) hrušku, rýžové mléko, všechny mouky, škrob, sůl a prášek do pečiva.
  4. Vypracuj řidší těsto – podobné jako na muffiny.
  5. Zapékací misku vymaž ghí a vysyp pohankovou moukou, nalij těsto.
  6. Nahoru dej čtvrtky hrušky, posyp nasekanými ořechy a peč asi 40 minut.
  7. Nech vychladnout a nakrájej.

 

kakaový koláč bez lepku, mléka a cukru.

Koláč je nadýchaný, vláčný a krásně voní po kakau a hruškách.

Povedl se ti?
Napiš mi to – udělá mi to radost. 🙂


PS: Chceš víc zdravých receptů bez lepku, mléka a cukru?
V mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru najdeš víc než 60 jednoduchých receptů
od snídaní až po večeře, včetně přirozeně bezlepkového pečiva.
Více o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *