Mrkvový perník bez lepku, mléka a cukru

Perník může být i zdravý. Vyzkoušejte náš oblíbeý mrkvový s čokoládovou polevou. Z přirozeně bezlepkových muk

Jednoduchý, vláčný a krásně voňavý. Skvělá svačinka pro celou rodinu.

Perník peču na různé způsoby – s ořechy, s mákem nebo kakaový.
Tentokrát jsem ale chtěla zkusit něco jiného. A tak vznikla tahle mrkvová varianta, která mě opravdu překvapila.
Je měkký, nadýchaný a přirozeně nasládlý díky mrkvi – přitom ji v těstě vůbec nepoznáš.

Zkusila jsem to i bez kakaa (náhodou, zapomněla jsem ho)
a i tak měl perník krásnou barvu i chuť.
Naše děti jinak mrkev v koláčích moc nemusí – ale tady ani nepoznaly, že tam je. 🙈

 

💡 Tip: Když peču pro děti dýňový nebo mrkvový koláč,
přidávám trochu kakaa – vznikne „kakaový koláč“ a zelenina v těstě není vidět.

Malý rodičovský trik

Musím přiznat, že to se mnou děti nemají vždy jednoduché.
Mrkev jim schovávám do koláčů, zelenou nať do polévky…
a občas tvrdím, že v čaji mají spoustu medu, i když tam mám jen malinko. 😄
Ale dělám to z lásky – a věřím, že to jednou ocení.

Je totiž skvělé, když děti nejsou navyklé na přeslazenou chuť a umí si pochutnat i na domácích, zdravě oslazených koláčích nebo muffinech.


Právě takové recepty připravuji nejraději – a ty nejlepší jsem sepsala do kuchařky Chutně bez lepku, mléka a cukru ›

 

Recept na perník přirozeně bez lepku i mléka. A zdravě oslazený. Vyzkoušejte náš oblébený recept na mrkvový perník s čokoládovou polevou

Jednoduchý mrkvový perník (bez lepku, mléka a cukru)

Používám zapékací mísu o rozměrech 26 × 17 cm.

Ingredience:

  • 2 střední mrkve (asi 100 g), nastrouhané nahrubo

  • 70 g vlašských ořechů

  • 40 g kokosového cukru

  • 60 g hladké rýžové mouky

  • 60 g hladké pohankové mouky

  • 20 g olivového oleje

  • 150 ml rýžového nebo jiného rostlinného mléka

  • 1 vejce

  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

  • 1 vrchovatá lžička perníkového koření

  • špetka soli

Na ozdobu:
hořká čokoláda, pistácie a strouhaný kokos

Bezlepkový mrkvový perník, ve kterém mrkve vůbec nezpoznáte.

Postup:

  1. Předehřej troubu na 180 °C.

  2. Ve výkonném mixéru rozmixuj vlašské ořechy s kokosovým cukrem na jemnou „mouku“.

  3. Nastrouhej nebo rozmixuj nahrubo mrkev. V míse smíchej olej, mléko, žloutek, mrkev, obě mouky, perníkové koření, prášek do pečiva a špetku soli.

  4. Z bílku vyšlehej tuhý sníh se špetkou soli a jemně ho vmíchej do těsta.

  5. Formu vylož pečicím papírem (můžeš ho předtím navlhčit a vyždímat, aby lépe přilnul).

  6. Peč v předehřáté troubě asi 40 minut, dokud perník nezezlátne a neprovoní celou kuchyni.

  7.  

Perník může být i zdravý. Vyzkoušejte náš oblíbeý mrkvový s čokoládovou polevou. Z přirozeně bezlepkových muk 

 

🍫 Poleva:

  1. Rozpusť 80 g hořké čokolády ve vodní lázni s 1 lžičkou přepuštěného másla.
  2. Přidej asi 50 ml rostlinného mléka a míchej, dokud se vše nespojí do hladké polevy.
  3. Na závěr posyp kokosem a nasekanými pistáciemi. Můžeš použít i plátky mandlí nebo sušené ovoce – fantazii se meze nekladou.
  4.  

💡 Nebo zkus moji oblíbenou kakaovou polevu bez cukru, kterou najdeš v kuchařce
Chutně bez lepku, mléka a cukru. Je z kakaa a rýžového sirupu, takže je sladká tak akorát.

 

Skvělý perník s čokoládouvou polevou. Přirozeně bezlepkový, bezmléčný a zdravé oslazený.

 

Jednoduchý, vláčný a zdravý… Tento mrkvový perník je přesně ten typ dezertu, který chutná skvěle všem… a přitom je přirozeně bez lepku, mléka a rafinovaného cukru. Povedl se ti?
Napiš mi to, mám radost z každé zprávy. 

Maria

Chceš víc takových receptů?

V mojí kuchařce „Chutně bez lepku, mléka a cukru“ najdeš dalších 60 receptů, které jsou jednoduché, zdravé a přirozeně bez lepku, mléka i cukru: od snídaní přes hlavní jídla až po dezerty.

Podívej se na kuchařku tady >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře
  1. Zuzka napsal:

    Výborný recept, perník chutná celé rodině. Děkuji za něj

  2. Mrkvový perník napsal:

    dobrý den, šla by dát místo vlašáků třeba mandlová mouka ve stejném množství?

  3. Mrkový perník napsal:

    Dobrý den, vypadá to skvěle.

    mohla bych dát místo vlašáků MANDLE? Vlašské bohužel nemůžu 🙁

    Děkuji moc!

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den řekla bych, že můžete:-) vyskoušené to sice nemám ale mělo by se to podařit. Kdyžtak dejte vědět, budu ráda:_)

  4. Pernik napsal:

    Zatial najlepsia sladkost z receptov co sme skusali z tejto stranky
    Skusala som nahradit vlasske orechy mandlovou mukou a super dalo sa ( ja vlasske tiez nemozem)

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, děkuji:-) Jsem ráda, že vám chutnal. S mandlovou moukou jsem ho ještě nezkoušela

Napsat komentář: Mrkový perník Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *