Perník peču na různé způsoby – s ořechy, s mákem nebo kakaový.
Tentokrát jsem ale chtěla zkusit něco jiného. A tak vznikla tahle mrkvová varianta, která mě opravdu překvapila.
Je měkký, nadýchaný a přirozeně nasládlý díky mrkvi – přitom ji v těstě vůbec nepoznáš.
Zkusila jsem to i bez kakaa (náhodou, zapomněla jsem ho)
a i tak měl perník krásnou barvu i chuť.
Naše děti jinak mrkev v koláčích moc nemusí – ale tady ani nepoznaly, že tam je. 🙈
💡 Tip: Když peču pro děti dýňový nebo mrkvový koláč,
přidávám trochu kakaa – vznikne „kakaový koláč“ a zelenina v těstě není vidět.
Musím přiznat, že to se mnou děti nemají vždy jednoduché.
Mrkev jim schovávám do koláčů, zelenou nať do polévky…
a občas tvrdím, že v čaji mají spoustu medu, i když tam mám jen malinko. 😄
Ale dělám to z lásky – a věřím, že to jednou ocení.
Je totiž skvělé, když děti nejsou navyklé na přeslazenou chuť a umí si pochutnat i na domácích, zdravě oslazených koláčích nebo muffinech.
Právě takové recepty připravuji nejraději – a ty nejlepší jsem sepsala do kuchařky Chutně bez lepku, mléka a cukru ›
Používám zapékací mísu o rozměrech 26 × 17 cm.
2 střední mrkve (asi 100 g), nastrouhané nahrubo
70 g vlašských ořechů
40 g kokosového cukru
60 g hladké rýžové mouky
60 g hladké pohankové mouky
20 g olivového oleje
150 ml rýžového nebo jiného rostlinného mléka
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
1 vrchovatá lžička perníkového koření
špetka soli
Na ozdobu:
hořká čokoláda, pistácie a strouhaný kokos
Předehřej troubu na 180 °C.
Ve výkonném mixéru rozmixuj vlašské ořechy s kokosovým cukrem na jemnou „mouku“.
Nastrouhej nebo rozmixuj nahrubo mrkev. V míse smíchej olej, mléko, žloutek, mrkev, obě mouky, perníkové koření, prášek do pečiva a špetku soli.
Z bílku vyšlehej tuhý sníh se špetkou soli a jemně ho vmíchej do těsta.
Formu vylož pečicím papírem (můžeš ho předtím navlhčit a vyždímat, aby lépe přilnul).
Peč v předehřáté troubě asi 40 minut, dokud perník nezezlátne a neprovoní celou kuchyni.
💡 Nebo zkus moji oblíbenou kakaovou polevu bez cukru, kterou najdeš v kuchařce
Chutně bez lepku, mléka a cukru. Je z kakaa a rýžového sirupu, takže je sladká tak akorát.
Jednoduchý, vláčný a zdravý… Tento mrkvový perník je přesně ten typ dezertu, který chutná skvěle všem… a přitom je přirozeně bez lepku, mléka a rafinovaného cukru. Povedl se ti?
Napiš mi to, mám radost z každé zprávy.
Maria
V mojí kuchařce „Chutně bez lepku, mléka a cukru“ najdeš dalších 60 receptů, které jsou jednoduché, zdravé a přirozeně bez lepku, mléka i cukru: od snídaní přes hlavní jídla až po dezerty.
Výborný recept, perník chutná celé rodině. Děkuji za něj
Děkuji, to mám radost:-)
dobrý den, šla by dát místo vlašáků třeba mandlová mouka ve stejném množství?
Dobrý den, vyzkoušené to nemám ale řekla bych že ano:-)
Dobrý den, vypadá to skvěle.
mohla bych dát místo vlašáků MANDLE? Vlašské bohužel nemůžu 🙁
Děkuji moc!
Dobrý den řekla bych, že můžete:-) vyskoušené to sice nemám ale mělo by se to podařit. Kdyžtak dejte vědět, budu ráda:_)
Zatial najlepsia sladkost z receptov co sme skusali z tejto stranky
Skusala som nahradit vlasske orechy mandlovou mukou a super dalo sa ( ja vlasske tiez nemozem)
Dobrý den, děkuji:-) Jsem ráda, že vám chutnal. S mandlovou moukou jsem ho ještě nezkoušela