Dokonalý mrkvový perník

Perník může být i zdravý. Vyzkoušejte náš oblíbeý mrkvový s čokoládovou polevou. Z přirozeně bezlepkových muk

Skvělá podzimní svačinka. Perník připravuji na několik způsobů, třeba s ořechy nebo mákem.

Ale chtěla jsem to zkusit trochu jinak. A tak vznikla tato mrkvová varianta, která je skvělá – perník je krásně měkký a nadýchaný.

Do těsta jsem přidala dvě větší mrkve, které ale v perníku vůbec nejsou cítit a ani vidět.

Toho jsem se trošku bála, protože jsem vynechala i kakao (zapomněla) a naše děti mrkve v koláči zrovna nemusí, i když mrkve jinak normálně jedí.

Recept na perník přirozeně bez lepku i mléka. A zdravě oslazený. Vyzkoušejte náš oblébený recept na mrkvový perník s čokoládovou polevou

Jednoduchý perník bez lepku, mléka a cukru. Skvělá svačinka nejen pro děti

Celkem to chápu – také jsem jako malá měla odpor k některým kombinacím a mrkev jakkoliv nasladko do toho určitě patřila. 🙂

Řeším to tedy většinou tak, že pokud připravuji pro děti nějaký dýňový nebo mrkvový koláč, přidám do těsta i kakao – je z toho pak kakaový koláč a zelenina tam není vidět.

 

Je pravda, že to se mnou nemají ty moje děti jednoduché – krom schovávání mrkve v koláči jim také třeba tajně mixuji zelenou nať do polévky. A občas jim tvrdím, že mají v čaji spoustu medu (když ho tam mají malinko). Ale já to dělám z lásky a jednou to určitě ocení. 🙂

Bezlepkový mrkvový perník, ve kterém mrkve vůbec nezpoznáte.

Mrkvový perník bez lepku, mléka a cukru

Jinak je opravdu skvělé, když děti nejsou naučené na přeslazenou chuť a dokáží ocenit domácí zdravě oslazené koláče, zdravé cheesecaky nebo muffiny. Takové svačinky připravuji ve velkém. Jestli chcete inspiraci, tak naše nejoblíbenější recepty za poslední dva roky jsem sepsala do nové tištěné kuchařky.

A teď už k receptu.

Perník může být i zdravý. Vyzkoušejte náš oblíbeý mrkvový s čokoládovou polevou. Z přirozeně bezlepkových muk

Jednoduchý perník s pohankocvou moukou bez lepku, mléka a cukru

Budete potřebovat:

(Používám zapékací mísu a rozměrech 26 x 17 cm).

  • 2 střední mrkve (asi 100 g) – nastrouhané nahrubo
  • 70 g vlašských ořechů
  • 40 g kokosového cukru
  • 60 g hladké rýžové mouky
  • 60 g hladké pohankové mouky
  • 20 g olivového oleje
  • 150 ml rýžového (nebo jiného rostlinného) mléka
  • 1 lžičku prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 vrchovatou lžičku perníkového koření
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • hořkou čokoládu nebo čokoládovou polevu, pistácie a kokos na ozdobu

Postup:

 

  1. Předehřejte troubu na 180 ˚.
  2. Ve výkonném mixéru rozmixujte vlašské ořechy s kokosovým cukrem na mouku. Dejte stranou.
  3. Nastrouhejte nahrubo očištěnou mrkev (můžete ji klidně nahrubo rozmixovat, jako to dělám já).
  4. Smíchejte olivový olej, mrkev a rostlinné mléko. Přidejte k nim žloutek z jednoho vejce, obě mouky, špetku soli, perníkové koření a prášek do pečiva.
  5. Vypracujte řídké těsto. Z bílku vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do těsta.
  6. Připravte si zapékací misku (moje má rozměry 17 x 25 cm), zmačkejte v dlani přiměřený kousek pečicího papíru a namočte ho pod tekoucí vedou. Pak ho vyždímejte a vyložte jím zapékací misku.
  7. Vlijte těsto do misky a pečte v předehřáté troubě na 180 ˚ asi 40 minut.

 

Poleva:

Můžete použít 80 g vysokoprocentní hořké čokolády rozpuštěné ve vodní lázni s lžičkou přepuštěného másla. Když se úplně rozpustí, přilijte asi 50 ml rostlinného mléka a míchejte, dokud se vše perfektně nespojí. Až potom vyndejte z vodní lázně.

Nahoru je nejlepší strouhaný kokos a nahrubo nasekané pistácie. Ale můžete klidně použít i plátky mandlí nebo sušené ovoce. Fantazii se meze nekladou.

 

Já mám nejraději jednoduchou kakaovou polevu, kterou najdete v kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru. Ta je připravená z kakaa a rýžového sirupu, takže je bez cukru, což vysokoprocentní čokoláda nebývá. A pak nahoru ten kokos a pistácie. 🙂

Skvělý perník s čokoládouvou polevou. Přirozeně bezlepkový, bezmléčný a zdravé oslazený.

Jednoduchý zdravý perník kterým nemůžete zklamat. Bez lepku, mléka a cukru.

Povedl se vám recept?

Dejte mi vědět – udělá mi to radost.

 

Budu se těšit příště.

 

 

 

 

 

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.