Boloňská omáčka nejen na špagety (Ragú)

Boloňská omáčka na těstoviny jen z hovězího masa

Kdo by neměl rád talíř dobrých těstovin s pořádnou omáčkou? 🍝
Tahle domácí verze ragú je jednoduchá, voňavá a vychutnáš si ji nejen se špagetami, ale třeba i jako základ na lasagne.

Pokud ji máš v zásobě, tak se s ní dá skvěle zachránit rychlá večeře pro nečekanou návštěvu nebo při pozdním návratu domů.

 

Pokud chceš výraznější chuť omáčky, přidejte 50–100 g mletého vepřového masa. Jen počítej s tím, že budeš potřebovat o něco více rajského protlaku.

Na přípravu boloňské omáčky budeš potřebovat:

  • 1 mrkev
  • 1 šalotku (můžeš nahradit cibulí)
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 malou větvičku čerstvého rozmarýnu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku soli
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 320 g mletého hovězího masa
  • 50 ml červeného vína (můžeš vynechat)
  • 700 g rajského protlaku (ideálně v bio kvalitě)
Suroviny na boloňskou omáčku vhodnou i pro děti.
Boloňská omáčka jen z hovězího masa

Postup:

  1. Najemno rozmixuj nebo nakrájej cibuli, mrkev, celer a lístky rozmarýnu.
  2. Na pánvi rozehřej olej, přidej zeleninu s rozmarýnem, osol a krátce orestuj.
  3. Jakmile cibule zesklovatí, přidej mleté maso a restuj, dokud nezhnědne.
  4. Pak vlij víno a nech ho minutku odpařit.
  5. Varianta 1: Pomalý hrnec
  6. Do pomalého hrnce dej rajčatový protlak, trochu pepře a přidej směs masa se zeleninou. Promíchej a vař na nízkou teplotu (low) asi 6 hodin.
  7. Varianta 2: Klasický hrnec
  8. Směs přendej do hrnce, přidej rajčatový protlak, pepř a podlij asi 150 ml vody. Přiveď k varu, stáhni plamen a nech pomalu probublávat 1–1,5 hodiny. Občas promíchej a podle potřeby přidej trochu vody.
  9. Nakonec ochutnej a případně dochuť solí a pepřem.
zapékané tšstoviny s boloňskou omáčkou. Recept bez lepku i mléka
Ragů můžeš použít třeba do zapékaných těstovin.

Po vychladnutí ulož do lednice a spotřebuj do 3 dnů, nebo omáčku rozděl na porce a zamraz.

Přeji dobrou chuť! 🙂

Boloňská omáčka bez vepřového masa a uzenin
Boloňská omáčka jen z hovězího masa

👉 Chceš vyzkoušet nějaký nový recept a překvapit své blízké?
V mojí nové kuchařce jich najdeš hned 60 – od snídaně až po večeři, a všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru.
Víc o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *