Čočková polévka z pomalého hrnce

Skvělá polévka z pomalého hrnce, která vás překvapí.

Samozřejmě ji můžete připravit i v normálním hrnci, pokud nemáte slow-cooker. V každém případě provoní váš byt směsí koření a určitě vám bude chutnat.

Tato směs koření, zeleniny a čočky je totiž dokonalá a u nás přesvědčila i ty, kteří jinak moc polévky nemusí.

Nemáte pomalý hrnec (crock pot nebo slow cooker)?

Nevadí, tuto skvělou polévku si můžete připravit i bez něj. Výsledná chuť sice bude o něco méně intenzivní, protože právě dlouhým vařením na nízkou teplotu se chutě dokonale promísí, ale bude skvělá i tak. 🙂

Takže níže najdete také postup, jak připravit polévku i v „normálním“ hrnci.

Hustá jemně kořeněná čočková polévka nejen z pomalého hrnce
Polévku si můžete připravit i v normálním hrnci. Nemusíte mít doma slow cooker.

Já jsem z pomalého hrnce nadšená. Často se mi totiž stává, že zůstaneme venku s dětmi déle, někde se zdržíme, neplánovaně trošku změníme plány…

Většinou jsem pak zachraňovala večeři na poslední chvíli nějakou rychlou zeleninovou krémovou polévkou. (V mojí kuchařce najdete najdete mj. několik receptů na rychlé a výživné polévky.)

Jenže někdy se mi nechce po příchodu domů hned rychle vařit a vymýšlet co k večeři… a také nemám moc často navařeno do zásoby – ráda připravuji jídlo čerstvé, pokud to jde, a neumím pořádně plánovat jídlo na několik dní dopředu.

Takže najít po příchodu domů kouzelný hrneček, který mezitím uvařil čerstvé a výživné jídlo, není vůbec špatné. Navíc se v něm jídla vaří dlouho a na nižší teplotu, takže i když třeba přijdeme o hodinku později, vůbec nic se nestane.

Je pak opravdu příjemné, že stačí polévku po příchodu jen zčásti rozmixovat a můžete hned jíst.

Jestli máte pomalý hrnec, vyzkoušejte i jiné recepty  – třeba indickou cizrnu nebo cizrnovo-batátové curry.

Pokud máte slow cooker /pomalý hrnec, vyzkoušejte čočkovou polévku . Je skvělá.
Čocková polévka z pomalého hrnce.

Budete potřebovat:

  • 200 g žluté loupané čočky na dhál (loupaná a rozpůlená) – namočené přes noc
  • 1 plechovku loupaných rajčat
  • 1 plnou lžičku sypkého bujonu (zeleninového)
  • ½ lžičky přírodní soli
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1 malou cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 velký řapík celeru (nebo 2 malé)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 plnou lžičku sladké papriky
  • 1 lžičku vinného octu
  • asi 900 ml vody
Čocková polévka (nejen) z pomalého hrnce
Čočku namočte přes noc – bude tak stravitelnější.

Postup (pro pomalý hrnec):

  1. Čočku propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nechte namočenou přes noc. Pokud nemáte možnost nechat tak dlouho, nevadí. Je lepší namočit aspoň na 1–2 hodiny než vůbec, ale počítejte s tím, že samotné vaření pak může trvat o něco déle.
  2. Očištěnou cibuli, mrkve a celer nakrájejte na malé kostičky a vložte do pomalého hrnce.
  3. Přidejte loupaná rajčata z plechovky i s protlakem – vše, co je v plechovce (rajčata také rozkrájená na menší kousky), olej, sůl, bujon, papriku, sušený koriandr a vodu.
  4. Promíchejte, přikryjte pokličkou a dejte vařit na vyšší teplotu (hight) na 6 hodin. Nechte si časovou rezervu 1 hodinu – některá čočka potřebuje trochu více času, tak počítejte max. 7 hodin.
  5. Rozmixujte přibližně polovinu polévky a vraťte ji zpátky do hrnce. Bude krémovější.
  6. Posypejte nasekaným čerstvým koriandrem.
Skvěle dochucená polévka ze žluté čočky.
Když je polévka hotová, rozmixujte zhruba polovinu a vraťte do hrnce – bude pak krémovější.

Postup (pro „normální“ hrnec):

  1. Čočku propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nechte namočenou přes noc. Pokud nemáte možnost nechat tak dlouho, nevadí. Je lepší namočit aspoň na 1–2 hodiny před vařením než vůbec.
  2. Očištěnou cibuli, mrkve a celer nakrájejte na malé kostičky a orestujte na olivovém oleji se solí.
  3. Přidejte loupaná rajčata, bujón, koření a vodu a pomalu vařte (s pokličkou) na mírném ohni, dokud čočka nezměkne (cca 30 minut – ale záleží na čočce).
  4. Rozmixujte přibližně polovinu polévky a vraťte ji zpátky do hrnce. Bude krémovější.
  5. Posypejte nasekaným čerstvým koriandrem.
Polévka ze žluté čočky recept nejen pro pomalý hrnec.
Skvělá polévka ze žluté čočky. Voní bylinkami a chutná i dětem.

Budu se těšit u dalšího receptu.

Maria

PS: Povedl se vám recept a chcete vyzkoušet další? V kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru najdete hned 60 jednoduchých receptů pro celou rodinu. Od snídaně až po večeři 🙂

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.