Čočková polévka z pomalého hrnce

Polévka ze žluté čočky recept nejen pro pomalý hrnec.

Skvělá polévka z pomalého hrnce, která vás překvapí.

Jestli máte pomalý hrnec, tak ji zkuste připravit v něm. Během jednoho odpoledne provoní váš byt směs koření a určitě vám bude chutnat. Směs koření, zeleniny a čočky je totiž dokonalá a u nás přesvědčila i ty, kteří jinak moc polévky nemusí.

Nemáte pomalý hrnec (slow cooker)? Nevadí, tuto skvělou polévku si můžete připravit i bez něj. Výsledná chuť sice bude o něco méně intenzivní, protože právě dlouhým vařením na nízkou teplotu se chutě dokonale promísí, ale bude dobrá i tak. 🙂

Takže níže najdete také postup, jak připravit polévku i v „normálním“ hrnci.

Hustá jemně kořeněná čočková polévka nejen z pomalého hrnce

Polévku si můžete připravit i v normálním hrnci. Nemusíte mít doma slow cooker.

Já jsem z pomalého hrnce (tzv. slow cooker) nadšená. Často se mi totiž stává, že zůstaneme venku s dětmi déle, někde se zdržíme, neplánovaně trošku změníme plány…

Většinou jsem pak zachraňovala večeři na poslední chvíli nějakou rychlou zeleninovou krémovou polévkou. (V e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru najdete mj. hned 7 receptů na rychlé krémové polévky.)

 

Jenže někdy se mi nechce po příchodu domů hned rychle vařit a vymýšlet co k večeři… a také nemám moc často navařeno do zásoby – ráda připravuji jídlo čerstvé, pokud to jde, a neumím pořádně plánovat jídlo na několik dní dopředu.

Takže najít po příchodu domů kouzelný hrneček, který mezitím uvařil čerstvé a výživné jídlo, není vůbec špatné. Navíc se v něm jídla vaří dlouho a na nižší teplotu, takže i když třeba přijdeme o hodinku později, vůbec nic se nestane.

Je pak opravdu příjemné, že stačí polévku po příchodu jen zčásti rozmixovat a můžete hned jíst.

Pokud máte slow cooker /pomalý hrnec, vyzkoušejte čočkovou polévku . Je skvělá.

Čocková polévka z pomalého hrnce.

Budete potřebovat:

  • 200 g žluté loupané čočky na dhál (loupaná a rozpůlená) – namočené přes noc
  • 1 plechovku loupaných rajčat
  • 1 plnou lžičku sypkého bujonu (zeleninového)
  • ½ lžičky přírodní soli
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1 malou cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 velký řapík celeru (nebo 2 malé)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 plnou lžičku sladké papriky
  • 1 lžičku vinného octu
  • asi 900 ml vody
Čocková polévka (nejen) z pomalého hrnce

Čočku namočte přes noc – bude tak stravitelnější.

 

Postup (pro pomalý hrnec):

  1. Čočku propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nechte namočenou přes noc. Pokud nemáte možnost nechat tak dlouho, nevadí. Je lepší namočit aspoň na 1–2 hodiny než vůbec, ale počítejte s tím, že samotné vaření pak může trvat o něco déle.
  2. Očištěnou cibuli, mrkve a celer nakrájejte na malé kostičky a vložte do pomalého hrnce.
  3. Přidejte loupaná rajčata z plechovky i s protlakem – vše, co je v plechovce (rajčata také rozkrájená na menší kousky), olej, sůl, bujon, papriku, sušený koriandr a vodu.
  4. Promíchejte, přikryjte pokličkou a dejte vařit na vyšší teplotu (hight) na 6 hodin. Nechte si časovou rezervu 1 hodinu – některá čočka potřebuje trochu více času, tak počítejte max. 7 hodin.
  5. Rozmixujte přibližně polovinu polévky a vraťte ji zpátky do hrnce. Bude krémovější.
  6. Posypejte nasekaným čerstvým koriandrem.
Skvěle dochucená polévka ze žluté čočky.

Když je polévka hotová, rozmixujte zhruba polovinu a vraťte do hrnce – bude pak krémovější.

Postup (pro „normální“ hrnec):

  1. Čočku propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nechte namočenou přes noc. Pokud nemáte možnost nechat tak dlouho, nevadí. Je lepší namočit aspoň na 1–2 hodiny před vařením než vůbec.
  2. Očištěnou cibuli, mrkve a celer nakrájejte na malé kostičky a orestujte na olivovém oleji se solí.
  3. Přidejte loupaná rajčata, bujón, koření a vodu a pomalu vařte (s pokličkou) na mírném ohni, dokud čočka nezměkne (cca 30 minut – ale záleží na čočce).
  4. Rozmixujte přibližně polovinu polévky a vraťte ji zpátky do hrnce. Bude krémovější.
  5. Posypejte nasekaným čerstvým koriandrem.
Polévka ze žluté čočky recept nejen pro pomalý hrnec.

Skvělá polévka ze žluté čočky. Voní bylinkami a chutná i dětem.

 

Jestli máte pomalý hrnec, vyzkoušejte i jiné recepty  – třeba indickou cizrnu nebo cizrnovo-batátové curry.

 

Povedla se vám polévka?

Dejte mi vědět, udělá mi to radost. 🙂

Maria

 

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů