Tímto jídlem nemůžete zklamat. Sama cizrnu zbožňuji a myslím si, že je to snad ta nejvhodnější luštěnina k přípravě orientálních jídel. Její typicky nasládlá oříšková chuť podle mě nejvíc hodí ke kari nebo třeba i garam masale, které je jako koření doporučováno spíš k přípravě masa v tradiční Tandoori peci.
Já tyto výrazná a kořeněná jádla ráda připravuji v pomalém hrnci, protože chutě se tak dokonale promísí. Ale samozřejmě nemusíte vlastnit pomalý hrnec na to, abyste si mohli tuto cizrnu připravit.
Překvapte neobvyklým vegetarianským jídlem. Lehce pikantní cizrnou nemůžete zklamat 🙂
Restovaná rajčata s kořením jsou základem na indickou cizrnu
Cizrnu s ostatními přísadami vložte do pomalého hrnce a vařte na nízkou teplotu aspoň 3 hodiny.
Lehké vegetariánské jídlo, kterým nemůžete zklamat
Tak ať Vám chutná:-)
Maria Jurková
Chcete připravit něco dobrého a zdravého ke kávě?
Stáhněte si zdarma eBook 5 ořechových pochoutek nejen pro děti. Najdete v něm recepty na zdravé svačinky pro děti i dospělé. Všechny samozřejme bez lepku, mléka a cukru:)
Prosím pěkně, vaříte cizrnu v pomalém hrnci? můžete mi říct recept? Děkuji Vám. 🙂
Dobrý den, přímo tento recept je z pomalého hrnce:-)
Jinak se dá také pripravit ve woku (na pánvi) na lžičce kokosového oleje (nebo přepuštěného másla)
Orestujte šalotku, nakrájenou nadrobno.
Trošku posolím a přidám žluté jemné kari v prášku – asi 1 plnou lžičku. Restuji společně s šalotkou a přidám nakrájenou zeleninu (mrkev, dyne, batáty,
hrášek…)
Podleji malým množstvím vody, přidám 1 malou nakrájenou bramboru, uvařenou cizrnu (asi ekvivalent 1 plechovky pro 2 osoby ale tohle nevím přesně – měla jsem uvařenou anebo kupuji ve skle) přikryji pokličkou a dusím několik minut, než zelenina změkne (jen na zkus – nemusí být úplně měkká), jestli se voda vyvaří malinko přidám – ale jen tolik, aby zelenina změkla a nepřipálila se. Nakonec přidám kokosové mléko (husté ”plnotučné” z plechovky, ne mléko na pití) a chvilku povařím. Pak už jen ochutnávám a případně ještě přidám kari a mletý pepř – je lepší, když je omáčka výraznější, protože když se pak smíchá s rýží, tak je o něco méně výrazná než na pánvi.
Zelenina může být i jiná, mražený hrášek, zelené fazolky, brokolice, paprika nebo dýně. Základ je šalotka a mrkev. Hlavně šalotka, bez té by to nebylo ono.
Jinak příste zkusim zase trošku jinou variantu v pomalém hrnci, snad brzy tak přidám recept.