Indická cizrna s datlovými rajčátky (nejen z pomalého hrnce)

Výrazná cizrna s indickým kořením a datlovými rajčátky.

Tímto jídlem nemůžete zklamat. Sama cizrnu zbožňuji a myslím si, že je to snad ta nejvhodnější luštěnina k přípravě orientálních jídel. Její typicky nasládlá oříšková chuť podle mě nejvíc hodí ke kari nebo třeba i garam masale, které je jako koření doporučováno spíš k přípravě masa v tradiční Tandoori peci.

Já tyto výrazná a kořeněná jádla ráda připravuji v pomalém hrnci, protože chutě se tak dokonale promísí. Ale samozřejmě nemusíte vlastnit pomalý hrnec na to, abyste si mohli tuto cizrnu připravit.

Indická kořeněná cizrna s rýží Basmati. Vegetariánská večeře, kterou nemůžete zklamat.

Překvapte neobvyklým vegetarianským jídlem. Lehce pikantní cizrnou nemůžete zklamat 🙂

K přípravě indické cizrny budete potřebovat:

  • 400 g uvařené cizrny
  • 10–12 datlových rajčátek (můžete nahradit cherry rajčátky)
  • 1 šalotku
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 lžičku ghí (přepuštěné máslo)
  • ½ lžičky přírodní soli
  • 1 lžičku jemného kari koření (žlutého)
  • ½ lžičky sladké papriky (mleté)
  • větší špetku mletého pepře
  • ¼ lžičky kurkumy (mleté)
  • ½ lžičky mletých semínek koriandru
  • ½ lžičky garam masala směs koření (pokud máte rádi, můžete i 1 zarovnanou lžičku)
  • 150 ml vody
  • 100 ml rajského protlaku
  • Rýži basmati jako přílohu
Výrazná ale ne příliš pikantní indická cizrna

Restovaná rajčata s kořením jsou základem na indickou cizrnu

Postup:

  1. Pokud máte cizrnu v plechovce, důkladně ji propláchněte pod studenou vodou. Na 1 lžičce ghí orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a prolisovaný stroužek česneku.
  2. Přidejte nakrájená rajčátka, kari koření, sladkou papriku, pepř, kurkumu, mletý koriandr a garam masalu. Restujte několik minut.
  3. Do pomalého hrnce vložte 100 ml rajského protlaku a 150 ml vody, přidejte orestovaná rajčata s kořením a cizrnu. Promíchejte, přikryjte pokličkou a vařte 3–4 hodiny na nízkou teplotu. Pokud je směs během vaření moc hustá, přidejte malé množství vody.

    Výrazná indická cizrna s datlovými rajčátky

    Cizrnu s ostatními přísadami vložte do pomalého hrnce a vařte na nízkou teplotu aspoň 3 hodiny.

  4. Pokud pomalý hrnec (crock pot nebo slow cooker) nemáte, nevadí. Přesuňte vše do normálního hrnce, přikryjte pokličkou a za občasného míchání nechte probublávat na co nejmírnějším ohni 30–40 minut, tak aby se všechny chutě dokonale promísily. Pokud je směs moc hustá, přidejte malé množství vody.
  5. Podávejte s uvařenou rýží basmati a jednoduchým salátem z nakrájených cherry rajčátek s avokádem, ochuceným citronovou šťávou, solí a mletým pepřem.
Výrazná cizrna s indickým kořením a datlovými rajčátky.

Lehké vegetariánské jídlo, kterým nemůžete zklamat

Tak ať Vám chutná:-)

Maria Jurková

Chcete připravit něco dobrého a zdravého ke kávě?

Stáhněte si zdarma eBook 5 ořechových pochoutek nejen pro děti. Najdete v něm recepty na zdravé svačinky pro děti i dospělé. Všechny samozřejme bez lepku, mléka a cukru:)

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře
  1. Ivana Braunerová napsal:

    Prosím pěkně, vaříte cizrnu v pomalém hrnci? můžete mi říct recept? Děkuji Vám. 🙂

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, přímo tento recept je z pomalého hrnce:-)

      Jinak se dá také pripravit ve woku (na pánvi) na lžičce kokosového oleje (nebo přepuštěného másla) 
      Orestujte šalotku, nakrájenou nadrobno.
      Trošku posolím a přidám žluté jemné kari v prášku – asi 1 plnou lžičku. Restuji společně s šalotkou a přidám nakrájenou zeleninu (mrkev, dyne, batáty,
      hrášek…)
      Podleji malým množstvím vody, přidám 1 malou nakrájenou bramboru, uvařenou cizrnu (asi ekvivalent 1 plechovky pro 2 osoby ale tohle nevím přesně – měla jsem uvařenou anebo kupuji ve skle) přikryji pokličkou a dusím několik minut, než zelenina změkne (jen na zkus – nemusí být úplně měkká), jestli se voda vyvaří malinko přidám – ale jen tolik, aby zelenina změkla a nepřipálila se. Nakonec přidám kokosové mléko (husté ”plnotučné” z plechovky, ne mléko na pití) a chvilku povařím. Pak už jen ochutnávám a případně ještě přidám kari a mletý pepř – je lepší, když je omáčka výraznější, protože když se pak smíchá s rýží, tak je o něco méně výrazná než na pánvi.

      Zelenina může být i jiná, mražený hrášek, zelené fazolky, brokolice, paprika nebo dýně. Základ je šalotka a mrkev. Hlavně šalotka, bez té by to nebylo ono.
      Jinak příste zkusim zase trošku jinou variantu v pomalém hrnci, snad brzy tak přidám recept.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.