U nás doma už by to bez kokosů nešlo:-). Milujeme je a domácí kokosové mléko je navíc úžasná věc – je zdravé, výživné a jsou z něj výborné zdravé dezerty. Navíc jeho příprava je jednoduchá a během chvilky si ho můžete připravit doma ze strouhaného sušeného kokosu. Je to na 100 % levnější a zdravější varianta než ho kupovat v plechovce.
Kokosovým mlékem nemyslím rýžovo-kokosové nebo jiné kokosem ochucené rostlinné mléko v krabici, které se většinou používá k pití, přípravě koláčů nebo jen tak do kávy. Mám na mysli hustou kokosovou skoro-smetanu, kerou většinou seženete v plechovce v obchodě se zdravou výživou. I když má smetanovou konzistenci, v tabulce se složením najdete jen kokos a vodu (v případě kvalitního produktu).
Domácí příprava je opravdu jednoduchá a kokosové mléko se dá v kuchyni využít na milion a jeden způsobů.
Sama z něj nejraději připravuji ranní kaše, různé dezerty a nanuky nebo jím dochucuji zeleninové směsi s kari kořením a basmati rýží.
Ideálně takový, který dokáže kokos s vodou ohřát ještě před mixováním. Tato funkce navíc samozřejmě není podmínkou, je to jen pohodlnější. Ale samozřejmě můžete použít i obyčejný hrnec.
A pak ještě nějaké plátýnko nebo sáček k přípravě rostlinného mléka. Já používám tento, a jsem maximálně spokojená, ale pokud žádný sáček nemáte, půjde to i s plátýnkem nebo látkovou plenou.
Povedl se vám kokosové mléko? Napište mi to – udělá mi to radost.
Maria
Ps: Chcete vyzkoušet naše nejoblíbenější recepty?
Mrkněte na mojí novou kuchařku, je jich tam víc než 60 – všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru. Víc o kuchařce >>>