Domácí kokosové mléko

Domáci kokosové mléko jako z plechovky

U nás doma už by to bez kokosů nešlo:-). Milujeme je a domácí kokosové mléko je navíc úžasná věc – je zdravé, výživné a jsou z něj výborné zdravé dezerty. Navíc jeho příprava je jednoduchá a během chvilky si ho můžete připravit doma ze strouhaného sušeného kokosu. Je to na 100 % levnější a zdravější varianta než ho kupovat v plechovce.

Kokosovým mlékem nemyslím rýžovo-kokosové nebo jiné kokosem ochucené rostlinné mléko v krabici, které se většinou používá k pití, přípravě koláčů nebo jen tak do kávy. Mám na mysli hustou kokosovou  skoro-smetanu, kerou většinou seženete v plechovce v obchodě se zdravou výživou. I když má  smetanovou konzistenci, v tabulce se složením najdete jen kokos a vodu (v případě kvalitního produktu).

Dlouho jsem si ty malé drahé plechovky kupovala, než jsem se odvážila k přípravě vlastního kokosového mléka. Dnes nechápu, proč mi to tak dlouho trvalo… 🙂

Domácí příprava je opravdu jednoduchá a kokosové mléko se dá v kuchyni využít na milion a jeden způsobů.

Sama z něj nejraději připravuji ranní kaše, různé dezerty a nanuky nebo jím dochucuji zeleninové směsi s kari kořením a basmati rýží.

Ovesná kaše s domácím kokosovým mlékem.  Zdravá snídaně, který je přirozeně bez lepku a laktózy.
Kokosové mléko můžete využít třeba k přípravě ranní ovesné kaše.

Jen jedna věc je tak důležitá, že to bez ní bohužel nepůjde. Budete potřebovat opravdu výkonný mixér.

Ideálně takový, který dokáže kokos s vodou ohřát ještě před mixováním. Tato funkce navíc samozřejmě není podmínkou, je to jen pohodlnější. Ale samozřejmě můžete použít i obyčejný hrnec.

A pak ještě nějaké plátýnko nebo sáček k přípravě rostlinného mléka. Já používám tento, a jsem maximálně spokojená, ale pokud žádný sáček nemáte, půjde to i s plátýnkem nebo látkovou plenou.

Takže k přípravě základního  kokosového mléka potřebujete:

  • 50 g strouhaného kokosu (Pokud si budete strouhat vlastní kokos, tak bude mléko výraznější, voňavější a víc kokosové. Ale i z kupovaného strouhaného kokosu bude dobré.),
  • 400 ml  vody.
kokosové mléko jako z plechovky
domácí kokosové mléko

Postup:

  1. Ohřejte vodu s kokosem tak, aby byla opravdu hodně teplá – já používám Thermomix a ohřívám na 80 °C. Tento krok je důležitý, protože při vyšší teplotě se z kokosu lépe uvolní tuk a krásně mléko zahustí. Pokud ohříváte v hrnci, voda by měla být horká (ale ne úplně vařící).
  2. Nechte trošku vychladnout a vše mixujte na nejvyšší možnou rychlost asi 2 minuty. Prosím, dejte během mixování velký pozor, aby jste se neopařili horkým mlékem.
  3. Nechte úplně vychladnout, poté přeceďte přes sáček (nebo plátýnko) a nakonec ještě pořádně vyždímejte. Hotové mléko uskladněte v lednici a do 3 dnů spotřebujte. Pokud se oddělí tužší tuková  vrstva od té řidší vodové, tak to vůbec nevadí, stává se to i u toho kupovaného kokosového mléka a stačí před použitím promíchat.
  4. Tak hotovo… 🙂 pokud je na Vás toto mléko moc husté, přidejte trošku vody a ješte jednou promixujte.

Povedl se vám kokosové mléko? Napište mi to – udělá mi to radost. 

Maria

Ps: Chcete vyzkoušet naše nejoblíbenější recepty?

Mrkněte na mojí novou kuchařku, je jich tam víc než 60 – všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru. Víc o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.