Gratinovaný chřest

Jednoduchý recept na gratinovaný chřest. Zkuste jím nahradit obvyklou přílohu.

Recept na opravdu jednoduchý a rychlý zapečený chřest. Moc ráda překvapuji jednoduchými jídly, připravenými s minimální námahou. Uvidíte, že tento recept je neuvěřitelně jednoduchý, ale výsledek stojí za to. Lahůdkové droždí v kombinaci s bezlepkovou strouhankou a pažitkou vytvoří takovou „skoro-sýrovou‟ gratinovanou vrstvu a určitě bude všem chutnat.

Můžete ho podávat jako přílohu k masu nebo rybám, jako předkrm, anebo jen tak jako malou chuťovku třeba po polévce. Zkuste s ním nahradit některou obvyklou přílohu.:-)

Jednoduchý recept na pečený chřest. Bez lepku, mléka a cukru.

Připravte si jednoduchý gratinovaný chřest.

K přípravě budete potřebovat:

  • mladý zelený chřest (má o něco tenčí stonky), očištěný – asi 150 g
  • 3 lžíce olivového oleje (extra panenského)
  • 2 plné lžičky pažitky nakrájené nadrobno (čerstvé nebo mražené)
  • 2 lžíce bezlepkové strouhanky
  • lahůdkové droždí – 1 zarovnanou lžičku (pokud máte rádi, můžete i plnou lžičku)
  • přírodní sůl – ¼ lžičky
  • větší špetku mletého pepře

Omytý chřest vložte do větší zapékací mísy.

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 ˚C.
  2. Propláchněte chřest pod studenou vodou a vyskládejte do větší zapékací mísy. Pod chřest nebudete potřebovat pečicí papír ani olej.
  3. V malé mističce smíchejte bezlepkovou strouhanku, 1 lžíci oleje, sůl, pepř, sušené lahůdkové droždí a pažitku. Důkladně promíchejte tak, aby se všechny chutě spojily, a posypte směsí prostřední část všech chřestových stonků.
  4. Zalijte 2 lžícemi olivového oleje a pečte v předehřáté troubě na 180 ˚C asi 25 minut.

Připravte si posýpku na gratinovaný chřest.

jednoduchý gratinovaný chřest

Posypte připravený chřest a zalijte olivovým olejem

Délka pečení záleží na tom, jak tenký chřest použijete. Pokud máte klasický, tedy takový, co má o něco širší stonky, pečte asi o 10 minut déle. Hotový chřest není úplně měkký, je křehký, ale ne úplně rozpečený, jen „na skus“, a zachová si hezky zelenou barvu. Strouhanka je gratinovaná (dozlatova).

Gratinovaný chřest. Skvělá příloha k masu i rybám nebo neobvyklý předkrm.

Překvapte neobvyklou přílohou – gratinovaným chřestem.

Povedl se vám recept? Dejte mi vědět, udělá mi to radost. 🙂

Maria Jurková

Chcete vyzkoušet nějaký nový recept a překvapit své blízké?

V mojí kucařce jich najdete hned 60. Od snídaně až po večeři a všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru. Víc o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.