Nejjednodušší dýňová polévka

Dýně je jedna z mých nejoblíbenějších surovin od podzimu až do konce zimy. Nejraději mám delikátní s takovou tvrdou zelenou slupkou nebo hokkaidó, která se skvěle shání i kdekoliv v ČR.

Tato polévka je neuvěřitelně jednoduchá, zato ale se zaručeným výsledkem. Ještě mě nezklamala.

Dýňová polévka je klasika, který nesmí chybět. Já ji připravuji připravuji často a na několik způsobů. Hned dva recepty na skvělé dýňovo-luštěninové polévky najdete v mojí zdravé kuchařce.

I když v receptu uvádím množství surovin pro 4 osoby, úžasné na této polévce je to, že pokud vás bude večeřet víc, třeba 6, stačí přidat jen dýni. Cibule a mrkev je pořád jedna (použijte jen nějakou větší mrkev).

K přípravě dýňové polévky budete potřebovat:

  • 1 menší cibuli,
  • 1 mrkev,
  • Asi 450 g očištěné dýně, nakrájené na kostičky.
  • 1 lžičku ghí (přepuštěné máslo),
  • česnek (1-2 protlačené, nebo na tenko nakrájené stroužky),
  • asi 700 ml zeleninového vývaru (nebo vody skvalitním bujónem),
  • sůl, pepř,
  • petrželovou nať (čerstvou, nebo mraženou).
Používám dýni Delicia (italská odrůda). Má tmavě zelenou slupku a chuťově je dost výrázná. Ale určitě můžete použít i jiný druh dýně.
Dýňová polévka - jednoduchá a opravdu dobrá.
Nakrájejte dýni na kostičky. Bio dýni nemusíte loupat (stačí důkladně omýt) ale zelená slupka udělá výslednou barvu polévky o něco mdlejší.

Postup:

  1. Na ghí osmahněte nakrájenou cibuli se solí. Přidejte na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev a krátce osmahněte.
  2. Přidejte na kostičky nakrájenou a očištěnou dýni (pokud máte hokkaidó v bio kvalitě, tak nemusíte loupat – stačí pořádně omýt. Pokud máte dýni se zelenou slupkou, můžete to udělat stejně, ale polévka nebude mít tak krásně oranžovou barvu).
  3. Přidejte pepř a česnek a všechnu zeleninu ještě několik minut restujte.
  4. Podlijte zeleninovým vývarem tak, aby byla všechna zelenina ponořená, a vařte s pokličkou asi 15 minut.
  5. Obsah hrnce rozmixujte ponorným mixérem na hladkou polévku a dochuťte pepřem a solí, jestli je to potřeba. Ozdobte nasekanou petrželovou natí.
Krémová dýňová polévka vhodná i pro děti
jednoduchá dýňová polévka, kterou zaručeně nezklamete.

Mým dětem se zelená nať na polévce nelíbí, přidávám ji tedy do hotové polévky až těsně před mixováním.

Jestli je na vás polévka moc hustá, přidejte trochu vývaru a lehce promixujte.

Většinou naberu nejprve dětem a pro ostatní ještě polévku trochu dochutím solí a pepřem, popřípadě i sušeným česnekem. Dětem tak mezitím polévka trošku vystydne a můžeme ke stolu všichni společně.

Dobrou chuť a těším se u dalšího receptu!

Maria

Ps: Povedl se vám recept a chcete vyzkoušet další?

Mrkněte na mojí kuchařku, najdete v ní víc než 60 zdravých receptů. Od snídaně až po večeři a všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru. Víc o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře
  1. Jana napsal:

    Vidíš, kokosové mléko jsem si zrovna intuitivně koupila- to bude mňamka.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.