Jednoduché těsto, ze kterého vytvoříte skvělé pohankové palačinky. Pohanková mouka (i když přirozeně bezlepková) krásně drží, palačinky se vůbec netrhají a k jejich přípravě vám bude stačit pár ingrediencí, které už máte s největší pravděpodobností doma.
Většinou je připravuji k snídani. Mám ráda pomalé nedělní snídaně, kdy nemusíme nikam spěchat, povídáme si a vychutnáváme třeba tyhle palačinky.
Naše děti je milují, takže palačinky připravuji opravdu často. Někdy i jejich sladší variantu – skvělé banánové palačinky s teffovou moukou, které najdete v nové kuchařce.
Palačinky dělám trošku menší, je to pohodlnější jak na přípravu, tak je jejich poloviční velikost skvělá v tom, že se dětem lépe jedí. Ale velikost je samozřejmě na vás. Důležité je, abyste je připravila co nejtenčí – tenké s křupavým okrajem jsou totiž nejlepší.
Z uvedeného množství připravíte asi 12–14 palačinek o průměru cca 13 cm. To je u nás snídaně pro 2 dospělé a 2 děti.
Já je většinou připravuji na dvou pánvích zároveň – je to mnohem rychlejší, než kdybych použila jen jednu. A také přidávám kokosový olej rovnou do těsta – díky tomu ho pak na samotné restování palačinek stačí mnohem méně a navíc se vůbec nepřichytávají.
Budete potřebovat:
(na přípravu asi 12–14 menších palačinek)
Postup:
Můj tip: K přípravě těsta na palačinky používám mixér – přijde mi to rychlejší a pohodlnější, ale pokud nechcete, vůbec to nevadí, těsto se dá krásně připravit tradičně – ručně s pomocí metličky rozmícháte vejce s kokosovým olejem, přidáte část mléka, obě mouky a skořici a pak během míchání přiléváte mléko.
A čím je dochutit?
Já mám poslední dobou nejraději kombinaci lesního ovoce, nasekaných mandlí a medu. 🙂
Ale možností, jak palačinky dochutit, je opravdu hodně. Vyzkoušejte třeba nasekané ořechy a javorový sirup, nebo rozpuštěnou marmeládu (ideálně bez přidaného cukru). Občas je připravuji také s čerstvými jahodami a kakaovou polevou (recept na skvělou a jednoduchou kakaovou polevu najdete v mojí kuchařce).
Povedl se vám recept? Napište mi to – udělá mi to radost:-)
Mějte se krásně a já se budu těšit u dalšího receptu.
Maria
Teffovou mouku vůbec neznám, děkuji za tip, musím se po ní v obchodě porozhlédnout.
Dobrý den, určitě ji vyzkoušejte. Na bezlepkové pečení je skvělá 🙂
Akú múku môžem použiť namiesto teffovej? Tu nemám a ani neviem kde ju hľadať
Dakujem
Dobrý den, vyzkoušejte kombinaci mandlové a pohankové nebo mandlové a rýžové mouky