Jednoduchá pórková polévka

Možná úplně nejjednodušší pórková polévka. Během její přípravy si vždycky uvědomím, že zdravě vařit vůbec nemusí být složité. Naopak, v jednoduchosti je nejvíc krásy. A k této jednoduché polévce Vám stačí dvě hlavní ingedience.

Pórková polévka, která je hotová za chvilku

Já vůbec miluju polévky. Myslím, že bych na nich mohla klidně přežít celou zimu. 🙂 Jen nemám ráda, když jsou takové mdlé – proto používám celkem dost sušených bylinek, čerstvě mletého pepře (opravdu je dost velký rozdíl mezi čerstvě mletým a už namletým pepřem ve skleniččce) ale často také chilli vločkami, sušenými bylinkami nebo kombinací všeho.

Chcete zdravou a levnou večeři? vyzkoušejte pórkovou krémovou polévku. Je připravená za chvilku a hlavní infredience jsou pórek a brambory
Pórková krémová polévka s bramborem je rychlou a zdravou a levnou večeří.

Jen většinou polévky dochucuji nejvíc až nakonec – přeci jenom pepř ani chilli není nic pro děti. 🙂

U nás vedou krémové polévky – ty mají totiž děti nejraději. Ty naše jsou už sice větší a s kousky zeleniny umí dobře poradit, ale tak nějak mají pořád raději ty krémové polévky než klasické s většími kousky zeleniny.. Já jsem ráda, že je vůbec jedí, takže často mixuji. 🙂

Lahodná polévka z poórků a brambor. Lehká a zdravá večeře
Krémová pórková polévka – rychlá a zdravá večeře, která je hotová za chvilku

Jestli jste stejně polévkoví, jako já, tak si nenechte ujít e-book 7 dní bez lepku, mléka a cukru – uvnitř najdete na každý den jiný typ jednoduché krémové polévky. (A nejen polévky samozřejmě, je to kompletní jídelníček pro celou rodinu, od snídaně až po večeři.)

Na asi 4 porce pórkové polévky budete potřebovat:

  • 2 středně velké pórky i se zelenou částí (asi 250 g)
  • 2 středně velké brambory (asi 250 g očištěných)
  • 1 lžičku přepuštěného másla (ghí – v tuhém stavu)
  • 1 zarovnanou lžičku přírodní soli
  • mletý pepř – velká špetka
  • asi 700 ml vody (můžete nahradit zeleninovým vývarem ale stačí i voda)
  • přírodní sůl, čertvě mletý pepř nebo čertvá pažitka na ozdobu

Postup:

  1. Očištěte pórky a nakrájejte je na kolečka. Dejte stranou
  2. Připravte si brambory – oloupejte je a nakrájejete na přibližně stejně velké kousky.
  3. Orestujte pórek se solí na přepuštěném másle. Když zesklovatí, tak přidejte nakrájené brambory a vodu.
  4. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud brambory nezměknou.
  5. Nakonec přidejte pepř a rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Pokud je polévka moc hustá přidejte trochu vody. (případně zeleninového vývaru)
  6. Hotovou polévku ozdobte čertvě mletým pepřem a hned podávejte.
pórková polévka s pohankovo-mandlovými houskami. Bez lepku a mléka
k polévce se skvěle hodí pohankovo-mandlové houstičky. Recept bude brzy na blogu

Chcete vyzkoušet další polévky? Mezi naše oblíbené patří nejjednodušší dýňová, nebo čočková z pomalého hrnce. Obě připravuji celkem často: -)

Povedl se vám recept? Dejte mi vědět, udělá mi to radost!

Budu se těšit u dalšího receptu.

Maria

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.