Tatarák z tuňáka

Tuňákový tatarák je jeden z mých oblíbených předkrmů na slavnostnější příležitosti. Chutná skoro každému, je hotový za chvilku a opravdu mile s ním překvapíte.

Aspoň já jsem s ním zatím měla vždy úspěch. 🙂

Nejraději ho podávám v křupavých lístkách čekanky, tak k němu nepotřebujete příbor ani chleba. A třeba na Silvestra je skvělým doplněním klasických jenohubek.

Tuňákový tatarák v lístkách čekanky

Samozřejmě ho můžete dát i do malých mističek nebo “namačkat“ do jedné větší, nechat trochu vychladnout a vyklopit na talíř a každý, ať si nabere.

Já má nejraději tu čekanku, vypadá to v tom moc hezky:

Na 1 velkou mísu (asi 16 kousků) budete potřebovat:

  • 150 g rozmraženého tuňáka (maso by mělo být v mrazáku aspoň 48 hodin kvůli bakteriím a mikrobům, sama kupuji někdy rovnou mražené filety. Pokud se rozhodnete připravovat tatarák z čerstvého tuňáka, bude mít o něco hezčí barvu).
  • 1 lžíce světlých sezamových semínek,
  • 1 lžíce šťávy z citronu,
  • 1–2 lžíce sójové omáčky Tamari (bez lepku),
  • 2 lžíce jemně nasekané čerstvé pažitky,
  • 1 lžíce olivového oleje (extra-panenského),
  • 1 lžička umeoctu,
  • mladé lístky čekanky.

Tuňáka krájejete ostrým nožem.

 

Nejlépe tatarák zamícháte silikonovou stěrkou.

Nechte pár hodin odpočinout, chutě se tak lépe promísí.

Postup:

  1. Tuňáka nakrájejte ostrým nožem na jemné malé kousky (nepoužívejte mixér ani žádný elektrický kráječ, maso by se znehodnotilo) a vložte do misky.
  2. Přidejte všechny ostatní přísady a důkladně promíchejte. Mně se nejlépe pracuje s umělohmotnou stěrkou. Ochutnejte a případně ještě dochuťte sójovou omáčkou nebo citronovou šťávou.
  3. Přikryjte potravinovou fólií a nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici. Chutě se tak lépe promísí.
  4. Odstraňte asi 1 cm tuhé části čekanky tak, aby se jednotlivé listy jednoduše oddělily a každý naplňte tuňákovou směsí. Pokapejte olivovým olejem, ozdobte pažitkou a můžete podávat.

Můžete ozdobit čerstvou pažitkou.

 

 

To je všechno:-)

Doufám, že vám bude chutnat a těším se u dalšího receptu!

Maria Jurková

 

 

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů