Tatarák z čerstvého lososa

skvělá předkrm z lososa, kterým nezklamete

Skvělý předkrm, který se hodí i na „lepší“ příležitosti. A kombinace umeoctu, Tamari a čerstvě mletého pepře je skvělá. Je to typ předkrmu, který je opravdu jednoduchý, ale skoro nikdy ho nikdo nečeká, takže mile překvapíte. A určitě s ním budete mít úspěch.

Dá se připravit i z čerstvého lososa ale já raději používám mraženého – je to kvůli případným bakteriím, které se v čerstvé rybě můžou nacházet. Většinou tedy kupuji čerstvé filety a zmrazím je – stačí 24 hodin v mrazáku a pak je rozmrazím a připravím tatarák. Pokud mám méně času, tak koupím rovnou mrazené filety.

Jednoduchý předkrm z čertvého lososa. Je hotový za chvilku a rozhodně s ním nezklamete
Lososový tatarák – skvělý a jednoduchý předkrm, kterým nemůžete zklamat.

Jen jednu věc. Nikdy si nechtějte ušetřit práci tím, že lososa rozmixujete (ač nahrubo). Úplně tím celé jídlo zkazíte.

Myslím, že losovým tatarákem nezkazíte žádnou slavnostnější večeři. Ráda připravuji i jeho alternativu – tatarák z tuňáka.  Například pokud se mi doma sejde víc hostů na večeři, tak často připravuji oba typy. Na stole pak vypadají hezky a je to předkrm, který většinou všichni ocení. 🙂

Tatarák prostě musíte nakrájet nožem, jinak to nikdy nebude ono. Já na to používám velký nůž ásijského typu. A pořádné nabroušený, ať je tatarák skutečně z perfektně nakrájených malých kostiček. Na výslednou chuť to má velký vliv.

Lososvý tatarák - nikdy rybu nemixujte ale krájejte ostrým nožem. Na výslednou chuť yo má velký vliv.
Na tatarák musíte lososa nakrájet nožem – nikdy ho nemixujte, na výslednou chut‘ to má obrovský vliv.

Budete potřebovat: (Na 8-9 malých mističek)

  • 250 g mraženého lososa (2 filety bez kůže)
  • 1 lžička Tamari (sójová omáčka bez lepku)
  • 3 lžičky umeoctu
  • 1 vrchovatá lžíce pažitky (nakrájené nadrobno + na ozdobu)
  • 1 plná lžíce sezamových semínek
  • 2 lžičky olivového oleje (extra-panenského)
  • čerstvě mletý pepř
Vyzkoušejte skvělý předkrm z čerstvého nebo mrazeného lososa - tatarák s pažitkou a sezamovými semínky
Sezamová semínka, pažitka a umeocet dodají lososovému tataráku skvělou chut‘.

Postup:

  1. Nejdřív nakrájejte rozmraženou rybu. Omyjte filety, případně odstraňte kůži a tmavou část masa. Pokud má kosti, jednoduše je vytáhněte obyčejnou pinzetou – i kdyby se trošku narušila struktura masa, tak na tatarák to vůbec nevadí.
  2. Nakrájejte filety podélné na plátky a pak na kostičky (víceméně). Když jsou všechny kousky stejně velké, dejte je do misky.
  3. Přidejte olivový olej, tamari a umeocet. Promíchejte.
  4. Potom přidejte čerstvou pažitku nakrájenou nadrobno a sezamová semínka.
  5. Nakonec dochuťte čerstvě mletým pepřem – nebojte se použít ho víc, pokud ho máte rádi. Já mám raději tatarák výraznější.
  6. Ochutnejte, případně ještě dochuťte Tamari nebo umeoctem, rozdělte do malých mističek a ozdobte pažitkou.
  7. Můžete podávat ihned, ale pokud máte možnost, tak ho nechte pár hodin odpočinout v lednici. Chutě se tak lépe promísí. Jen ho nezapomeňte vyndat a nechat v pokojové teplotě 15-20 minut před podáváním, aby nebyl příliš studený.
Lososový tatarák - lahodný a jednoduchý recept, kterým určitě mile překvapíte.

Máte rádi lososa? Vyzkoušejte náš oblíbený recept na pečeného lososa v bylinkové krustě. Připravuji ho tradičně na Vánoce. Ale přitom to vůbec není vánoční recept.

Naopak, myslím, že se hodí kdykoliv během roku. 🙂

Jednoduché a přitom skvělé jídlo, které máte hotové za chvilku. Lososový tatarák s pažitkou a sezamem.
Lososový tatarák (nebo tuňákový) připravuji často – je jednoduchý a chutná téměř všem.

Mějte se krásně a já se budu těšit u dalšího receptu!

Maria

Povedl se Vám recept a chcete víc inspirace?

Nedávno jsem vydala novou kuchařku. Najdete v ní přes 60 receptů od snídaně až po večeři. Všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru. 🙂

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.