Kokosové mléko je u mě doma naprostá nezbytnost. Mám ho vždy po ruce – a upřímně, vůbec si bez něj nedokážu představit přípravu spousty jídel. Nejednou mě zachránilo, když bylo potřeba rychle vykouzlit něco chutného, zdravého, nebo když přišla nečekaná návštěva a já chtěla naservírovat rychlý dezert na poslední chvíli.
Možná si říkáte, co vlastně s kokosovým mlékem dělat a jak ho využít? Níže najdete moje 3 oblíbené způsoby. Určitě je vyzkoušejte, protože potom bude kokosové mléko stálicí i u Vás ve spíži. 😊
Kokosové mléko je malý trik, jak udělat z obyčejné polévky krémovou lahůdku. Stačí pár lžic a i jednoduchá zeleninová polévka dostane jemnou, lehce exotickou chuť. Navíc je to skvělá alternativa ke klasické smetaně – lehčí a přirozeně bezlaktózová.
👉 Tip na jednu dýňovou polévku, kterou můžete vylepšit kokosovým mlékem: nejjednodušší dýňová polévka.
Když nevím, co vařit, curry je moje jistota. Kokosové mléko v něm prostě nesmí chybět! Zjemní chutě, propojí koření a vytvoří typickou krémovou omáčku, kterou si zamilujete. Ať už připravujete zeleninové, kuřecí nebo třeba cizrnové curry, kokosové mléko je základ.
👉 Tady najdete recept na moje oblíbené rychlé zeleninové curry, které je hotové za pár minut – ideální večeře, když nemáte moc času.
Kokosové mléko je můj tajný pomocník, když připravuji krémové sladkosti. Hodí se do pudinků, krémů, raw dezertů i do zmrzliny. Je ideální v kombinaci s ovocem, trochou medu nebo kakaa.
👉 Určitě vyzkoušejte čokoládový chia pudink s malinami – perfektní svačinka nebo lehký dezert během dne.
A když už jsme u těch sladkostí… Víte, že kokosové mléko je skvělé i na přípravu domácí zmrzliny?
Naše oblíbené recepty na domácí zmrzky bez lepku, mléka a cukru (a bez zmrzlinovače) najdete zde >>> A ano, některé z nich jsou právě s kokosovým mlékem!