Čočková polévka z pomalého hrnce

Skvělá polévka z pomalého hrnce, která tě příjemně překvapí.

Nemáš pomalý hrnec? Nevadí.
Můžeš ji připravit i v běžném hrnci – byt ti provoní stejně krásně a chuť bude výborná.

Tahle kombinace koření, zeleniny a čočky je prostě dokonalá.
U nás si ji oblíbili i ti, kteří jinak polévky moc nemusí.

Proč mám ráda pomalý hrnec

Já jsem z pomalého hrnce nadšená.
Často se totiž stane, že s dětmi zůstaneme venku déle, plány se trochu změní – a na večeři pak nezbývá moc času.

Dřív jsem to řešila rychlou zeleninovou krémovou polévkou (v mojí kuchařce jich mimochodem najdeš hned několik).
Jenže ne vždycky se mi chce po příchodu domů hned vařit, a navařeno do zásoby mívám málokdy… mám prostě raději čerstvé jídlo.

Hustá jemně kořeněná čočková polévka nejen z pomalého hrnce

A právě tady přichází kouzlo pomalého hrnce:
když po příchodu domů čeká hotové jídlo, které se mezitím samo uvařilo, je to malý zázrak. Navíc se vaří dlouho a na nižší teplotu, takže i když přijdu o hodinu později, nic se nepřipálí.

Stačí pak jen rozmixovat část polévky a může se jíst.

Jestli máš pomalý hrnec, vyzkoušej i jiné recepty  – třeba indickou cizrnu nebo cizrnovo-batátové curry.

Budeš potřebovat:

  • 200 g žluté loupané čočky na dhál (loupaná a rozpůlená) – namočené přes noc
  • 1 plechovku loupaných rajčat
  • 1 plnou lžičku sypkého bujonu (zeleninového)
  • ½ lžičky přírodní soli
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1 malou cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 velký řapík celeru (nebo 2 malé)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 plnou lžičku sladké papriky
  • 1 lžičku vinného octu
  • asi 900 ml vody
Čocková polévka (nejen) z pomalého hrnce

Postup (pomalý hrnec):

  1. Čočku propláchni pod studenou vodou a nech namočenou přes noc (nebo alespoň 1–2 hodiny).
  2. Cibuli, mrkev a celer nakrájej na malé kostičky a vlož do pomalého hrnce.
  3. Přidej loupaná rajčata i s protlakem, sůl, bujon, papriku, mletý koriandr a vodu.
  4. Promíchej, přikryj pokličkou a vař na vyšší teplotu (high) asi 6 hodin. Některá čočka potřebuje víc času, klidně nech až 7 hodin.
  5. Rozmixuj přibližně polovinu polévky a vrať ji zpět do hrnce, aby byla krémovější.
  6. Nakonec posyp čerstvým koriandrem.
Skvěle dochucená polévka ze žluté čočky.

Postup (klasický hrnec)

Čočku propláchni a nech namočenou přes noc (nebo alespoň 1–2 hodiny).

Cibuli, mrkev a celer nakrájej na malé kostičky a orestuj na olivovém oleji se špetkou soli.

Přidej rajčata, bujon, koření a vodu a vař pod pokličkou na mírném ohni, dokud čočka nezměkne (asi 30 minut, podle typu čočky).

Rozmixuj polovinu polévky a vrať ji do hrnce.

Na závěr posyp čerstvým koriandrem.

Polévka ze žluté čočky recept nejen pro pomalý hrnec.

Po vychladnutí ulož polévku do lednice a spotřebuj ji do 3 dnů, nebo ji rozděl na porce a zamraz – bude se skvěle hodit, když přijde hlad a nebude čas.

Budu se těšit u dalšího receptu!

Maria

PS: Povedl se ti recept a chceš vyzkoušet další?
V mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru najdeš přes 60 jednoduchých receptů pro celou rodinu – od snídaně až po večeři, všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru.
Více o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *