
Skvělá polévka z pomalého hrnce, která tě příjemně překvapí.
Nemáš pomalý hrnec? Nevadí.
Můžeš ji připravit i v běžném hrnci – byt ti provoní stejně krásně a chuť bude výborná.
Tahle kombinace koření, zeleniny a čočky je prostě dokonalá.
U nás si ji oblíbili i ti, kteří jinak polévky moc nemusí.
Já jsem z pomalého hrnce nadšená.
Často se totiž stane, že s dětmi zůstaneme venku déle, plány se trochu změní – a na večeři pak nezbývá moc času.
Dřív jsem to řešila rychlou zeleninovou krémovou polévkou (v mojí kuchařce jich mimochodem najdeš hned několik).
Jenže ne vždycky se mi chce po příchodu domů hned vařit, a navařeno do zásoby mívám málokdy… mám prostě raději čerstvé jídlo.

A právě tady přichází kouzlo pomalého hrnce:
když po příchodu domů čeká hotové jídlo, které se mezitím samo uvařilo, je to malý zázrak. Navíc se vaří dlouho a na nižší teplotu, takže i když přijdu o hodinu později, nic se nepřipálí.
Stačí pak jen rozmixovat část polévky a může se jíst.
Jestli máš pomalý hrnec, vyzkoušej i jiné recepty – třeba indickou cizrnu nebo cizrnovo-batátové curry.



Čočku propláchni a nech namočenou přes noc (nebo alespoň 1–2 hodiny).
Cibuli, mrkev a celer nakrájej na malé kostičky a orestuj na olivovém oleji se špetkou soli.
Přidej rajčata, bujon, koření a vodu a vař pod pokličkou na mírném ohni, dokud čočka nezměkne (asi 30 minut, podle typu čočky).
Rozmixuj polovinu polévky a vrať ji do hrnce.
Na závěr posyp čerstvým koriandrem.

Po vychladnutí ulož polévku do lednice a spotřebuj ji do 3 dnů, nebo ji rozděl na porce a zamraz – bude se skvěle hodit, když přijde hlad a nebude čas.
Budu se těšit u dalšího receptu!
Maria
PS: Povedl se ti recept a chceš vyzkoušet další?
V mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru najdeš přes 60 jednoduchých receptů pro celou rodinu – od snídaně až po večeři, všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru.
Více o kuchařce >>>