Rýžové mléko používám opravdu často. Je jednoduché na přípravu a hodí se téměř do každého koláče, muffinů nebo z něj můžete připravit třeba pudink.
Má však jedno velké ale. Domácí rýžové mléko prostě nechutná úplně stejně jako to kupované. Aspoň ne tady v Miláně. Ani když ho přecedíte přes speciální sítko a dosáhnete přesně takové konzistence, jaké chcete. Ani když ho osladíte. (Pokud ho tedy neosladíte opravdu hodně.)
Takže moje malé doporučení: Připravte si rýžové mléko na vaření, pečení a cokoliv dalšího, kde ho budete ještě upravovat (pudinky, krémy, bábovky, koláče, muffiny nebo horká čokoláda).
Rýžové se hodí lépe k další úpravě – třeba teplé kakao nebo horká čokoláda z něj budou mnohem lepší. Jestli chcete mléko do kávy, platí to dvojnásob. Aspoň ze začátku, než si odvyknete na průmyslově vyráběná mléka.
Ale na přípravu čehokoliv dalšího je toto mléko skvělé.
Já používám sáček od Naturseeds (nut milk bag) ale myslím si, že jakýkoliv sáček na rostlinné mléko vám prokáže stejnou službu.
Osobně podezřívám některé výrobce rýžového mléka, že i když uvedou ve složení jen rýži a vodu a žádný přidaný cukr, tak je hotový produkt doslazen např. rýžovým sladem nebo sirupem (což by nebyl tak velký problém, ale zaráží mě kvantita). Mám totiž pocit, že z některých mlék je sirup nebo slad doslova cítit.
Mělo by to logiku, protože rýžový slad má ve složení jen rýži a vodu, takže by se finální složení průmyslově vyráběného mléka vlastně nemuselo vůbec změnit.
Tolik k rýžovému mléku:)
Chcete vyzkoušet nějaký nový recept a překvapit své blízké?
Stáhněte si zdarma eBook:
5 ořechových pochoutek nejen pro děti“ a připravte si něco dobrého ke kávě. Recepty jsou přirozeně bez lepku, mléka a samozřejmě cukru :-).
Maria Jurková