Jednoduché rýžové mléko

Recept na rýžové mléko bez cukru

Rýžové mléko používám opravdu často. Je jednoduché na přípravu a hodí se téměř do každého koláče, muffinů nebo z něj můžete připravit třeba pudink.

Má však jedno velké ale. Domácí rýžové mléko prostě nechutná úplně stejně jako to kupované. Aspoň ne tady v Miláně. Ani když ho přecedíte přes speciální sítko a dosáhnete přesně takové konzistence, jaké chcete. Ani když ho osladíte. (Pokud ho tedy neosladíte opravdu hodně.) 

Takže moje malé doporučení: Připravte si rýžové mléko na vaření, pečení a cokoliv dalšího, kde ho budete ještě upravovat (pudinky, krémy, bábovky, koláče, muffiny nebo horká čokoláda).

Pokud chcete mléko na pití rovnou z lednice, jste zvyklí na kupované rostlinné mléko a chcete, aby vám i dětem chutnalo, tak si připravte ořechové nebo mandlové. Jestli chcete mléko do kávy, platí to dvojnásob. Aspoň ze začátku, než si odvyknete na průmyslově vyráběná mléka.

Rýžové se hodí lépe k další úpravě – třeba teplé kakao nebo horká čokoláda z něj budou mnohem lepší. Jestli chcete mléko do kávy, platí to dvojnásob. Aspoň ze začátku, než si odvyknete na průmyslově vyráběná mléka.

Ale na přípravu čehokoliv dalšího je toto mléko skvělé.

Potřebujete:

  • 700 ml vody (ideálně minerální nebo přefiltrované)
  • 50 g bílé rýže (např. Arborio, ale můžete použít i jinou)
  • špetku soli
  • špetku vanilky (můžete vynechat)
  • 2 lžíce medu nebo rýžového sirupu (opravdu to téměř nebude cítit, takže počítejte s tím, že možná ještě budete doslazovat)

Postup:

  1. Uvařte rýži se špetkou soli úplně doměkka, můžete ji klidně mírně rozvařit.
  2. Rýži slijte a vložte do mixéru s novou vodou (minerální nebo přefiltrovanou). Rozmixujte výkonným mixérem s vanilkou na nejvyšší rychlost. Já mixuji tak 40 vteřin, ale záleží na tom, jaký mixér používáte.
  3. Přeceďte přes plátýnko nebo speciální sáček na rostlinná mléka. I když máte opravdu výkonný mixér (já používám Thermomix), může se stát, že v mléku zůstanou hrubší kousky. A to nechceme. Na konci sáček promačkejte rukama tak, abyste měli mléka co nejvíce, a uložte do lednice.
  4. Spotřebujte do 3 dnů, a pokud na dně lahve vznikne usazenina ze zbytků rýže, nelekejte se, je to úplně normální a stává se to i u toho kupovaného.

 

Já používám sáček od Naturseeds (nut milk bag) ale myslím si, že jakýkoliv sáček na rostlinné mléko vám prokáže stejnou službu.

 

Ve většině receptů na rýžové mléko se doporučuje použít stejnou vodu, ve které se rýže vařila. Z nutričního hlediska je to správné, během vaření se do vody uvolní minerální látky z rýže a mléko je tak výživnější. Nám ale takto moc nechutná, rýže během varu uvolňuje škrob a mléko je potom takové trošku „šlemovité“. Takže v tomto případě se řídím zásadou o menším zlu:-).

Osobně podezřívám některé výrobce rýžového mléka, že i když uvedou ve složení jen rýži a vodu a žádný přidaný cukr, tak je hotový produkt doslazen např. rýžovým sladem nebo sirupem (což by nebyl tak velký problém, ale zaráží mě kvantita). Mám totiž pocit, že z některých mlék je sirup nebo slad doslova cítit.

Mělo by to logiku, protože rýžový slad má ve složení jen rýži a vodu, takže by se finální složení průmyslově vyráběného mléka vlastně nemuselo vůbec změnit.

Tolik k rýžovému mléku:)

 

Chcete vyzkoušet nějaký nový recept a překvapit své blízké?

Stáhněte si zdarma eBook:

5 ořechových pochoutek nejen pro děti“  a připravte si něco dobrého ke kávě. Recepty jsou přirozeně bez lepku, mléka a samozřejmě cukru :-).

Maria Jurková

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.