Cizrnový hummus s kari

cizrnový hummus s kari

Aneb moje oblíbená rychlovka pro nečekané návštěvy. Je rychlý, chuťově výrazný, a pokud milujete (jako já) příchuť indické kuchyně, tak si ho nemůžete nezamilovat:-)

Všeobecně mám ráda různé pomazánky a dipy – stačí k nim pak nakrájet čertvou zeleninu a je z toho zdravá rychlovka.

Ráda připravuji tris hummusů z mojí nové kuchařky Chutně bez lepku, mléka a cukru. (Klasický, z pečených paprik a s červenou řepou). Na stole tato barevná kombinace vypadá krásně a s křupavou čerstvou zeleninou je to skvělý předkrm.

Ale tímto curry hummusem také nemůžete zklamat: -)

curry hummus

 

Budete potřebovat:

  • 120 g uvařené cizrny,
  • 3 lžíce olivového oleje (extra panenského),
  • 1 lžičku citronové šťávy,
  • 1 lžičkou tahini (máslo ze sezamových semínek),
  • čtvrt lžičky soli,
  • větší špetku pepře,
  • větší špetku sušeného česneku,
  • 1 lžičku curry koření MILD,
  • půl lžičky sladké papriky v prášku,
  • 4 lžíce horké vody.

Postup:

  1. Pokud použijete cizrnu z plechovky, nejdříve ji sceďte a důkladně propláchněte pod studenou vodou.
  2. Vložte cizrnu do mixéru společně s olejem a horkou vodou. Mixujte, dokud nevznikne úplně hladký krém bez hrudek.
  3. Přidejte tahini, sušený česnek, sladkou papriku a curry koření a lehce promixujte, aby se chutě spojily.
  4. Přesuňte do menší misky a po částech vmíchejte citronovou šťávu, pepř a sůl. Nejlépe se vám bude hummus míchat silikonovou stěrkou. Průběžně ochutnávejte tak, abyste byli s výsledkem maximálně spokojeni.

Humus podávejte s čerstvou zeleninou, nakrájenou na nudličky. Já jsem použila mrkev, červenou papriku a řapíkatý celer.

Řapíkatý celer je lepší oloupat, pokud ho chcete jíst syrový, jinak by vám mohla vadit tenká vlákna na stonku.

cizrnový hummus s kari
Trochu jiný hummus, s vůní kari koření.

Přeji Vám hezký den a budu se těšit u dalšího receptu!

Maria Jurková

Chcete vyzkoušet nějaký nový recept a vyzkoušet něco zdravého ke kávě?

Stáhněte si zdarma eBook 5 ořechových pochoutek nejen pro děti“ . Recepty jsou přirozeně bez lepku, mléka a samozřejmě cukru :-).

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.