Jak posílit ledviny v zimním období?

Zima je obdobím ledvin, a proto jsem zeptala Erika Palka, fyzioterapeuta a terapeuta Tradiční čínské medicíny, jak je právě v tomto období nejlépe a přírodním způsobem posílit. Níže najdete článek a shrnutí v krátkém videu (6 minut).

Ledviny jako takové patří k elementu vodu a právě zima je vhodným obdobím na to, abychom je posílily.

Není to jen o stravě, ledviny totiž často vyčerpáváme hlavně tím, jak žijeme. Příroda se v zimně zklidní, zpomalí a to my, lidé nerespektujeme. A právě tím, že to neděláme, tak si ubližujeme, protože nám to bere energii ledvin, tzv. esenci ledvin. V zimě celá příroda zpomalí, některá zvířata se ukládají k zimnímu spánku, je chladno a brzy tma. Tak je to v celé přírodě a my to prostě nemůže přeprat. Ani když si doma rozsvítíme všechny lampy a budeme svítit do noci, nebo hodně zatopíme. Pořád je zima a naše tělo potřebuje respektovat přírodní cykly.

Během zimy bychom měli víc spát a chránit se před chladem.

Tedy chodit spát dříve a vstávat později. Fyzicky toho dělat spíš méně. Další důležitá věc je chránit si před chladem oblast beder, hl. spodní záda a pak nohy. Často si to neuvědomuje ale právě přes nohy můžeme natahat do těla spoustu chladu. O to víc pokud nám třeba promoknou boty a máme nohy ve vlhku a chladu.

Jídlo v zimním období podle TCM:

Měly bychom jíst víc vařené stravy a nejíst syrovou, nebo jen minimálně. Vše co je syrové, tedy svojí povahou studené, potom musí naše tělo zpracovat a ohřát na 37 stupňů. A v případě, že sníme něco studeného, a ještě k tomu je období zimy, tak potom musíme spotřebovat hodně jangové energie, abychom jídlo v našem těle ohřáli – jde o energii sleziny, žaludku a ledvin. Právě k ledvinám patři migmen (v TCM brána života, který je prvopočátečním jangem v těle, odtud vlastně jang vyvěrá). A když budeme pořád jíst syrová, nebo resp. svojí povahou studená jídla, tak tím budeme tento jang poškozovat.

V zimním období jsou skvělé například vývary, pro posilnění esence ledvin je ideální vývar z velkých zvířat, např. hovězí. Slepičí je pro esenci o něco vhodnější, než např. kuřecí vývar. Kuřecí je zase víc jangový.

Moje tipy na přípravu domácího vývaru najdete zde >>>

Fazole a luštěniny v zimním období

Fazole ano, z pohledu TCM mají k ledvinám vztah (hlavně černé fazole), ale tak jak se to dnes propaguje v makrobiotice, to je přehnané. Je to tvrzení spíš od té části lidí, kteří nejí maso (nebo minimálně), tak to pak logicky řeší luštěninami. A protože mají nedostatek potravin, kterými doplní ledviny, hlavně jejich esenci, tak označili fazole za skvělou potravinu na jejich doplnění.  Abych to shrnul, tak ano – na zimu jsou celkově vhodné luštěniny, protože se skvěle skladují, dlouho vaří, obsahují bílkoviny a jsou všeobecně zdravou potravinou. Ale společně s vývarem, masem apod. Pokud chceme posílit ledviny z rostlinných zdrojů, tak je skvěly například černý sezam nebo celkově ořechy (nejvíc vlašské), nebo mořské řasy…

Chcete vyzkoušet nějaké luštěninové jídlo? Zde najdete recept na indickou cizrnu nebo na skvělou čočkovou polévku.

Děkuji a budu se těšit příště!

Maria

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.