Jak posílit ledviny v zimním období?

Zima je obdobím ledvin, a proto jsem zeptala Erika Palka, fyzioterapeuta a terapeuta Tradiční čínské medicíny, jak je právě v tomto období nejlépe a přírodním způsobem posílit. Níže najdete článek a shrnutí v krátkém videu (6 minut).

Ledviny jako takové patří k elementu vodu a právě zima je vhodným obdobím na to, abychom je posílily.

Není to jen o stravě, ledviny totiž často vyčerpáváme hlavně tím, jak žijeme. Příroda se v zimně zklidní a zpomalí ale to my často nerespektujeme. A právě tím, že to neděláme, tak si ubližujeme, protože nám to bere energii ledvin, tzv. esenci ledvin.

V zimě celá příroda zpomalí, některá zvířata se dokonce ukládají k zimnímu spánku, je chladno a brzy tma. Tak to v celé přírodě funguje a my to prostě nemůže přeprat. Ani když si doma rozsvítíme všechny lampy a budeme svítit do noci, nebo hodně zatopíme. Pořád je zima a naše tělo potřebuje respektovat přírodní cykly.

Během zimy bychom měli víc spát a chránit se před chladem.

Tedy chodit spát dříve a vstávat později. Fyzicky toho dělat spíš méně. Další důležitá věc je chránit si před chladem oblast beder, hl. spodní záda a pak nohy. Často si to neuvědomuje ale právě přes nohy můžeme ‚natahat‘ do těla spoustu chladu. O to víc pokud nám třeba promoknou boty a máme nohy ve vlhku a chladu.

Jídlo v zimním období podle TCM:

Měly bychom jíst víc vařené stravy a nejíst syrovou, nebo jen minimálně. Vše co je syrové, tedy svojí povahou studené, potom musí naše tělo zpracovat a ohřát na 37 stupňů. A v případě, že sníme něco studeného, a ještě k tomu je období zimy, tak potom musíme spotřebovat hodně jangové energie, abychom jídlo v našem těle ohřáli – jde o energii sleziny, žaludku a ledvin. Právě k ledvinám patři migmen (v TCM brána života, který je prvopočátečním jangem v těle, odtud vlastně jang vyvěrá). A když budeme pořád jíst syrová, nebo resp. svojí povahou studená jídla, tak tím budeme tento jang poškozovat.

V zimním období jsou skvělé například vývary, pro posilnění esence ledvin je ideální vývar z velkých zvířat, např. hovězí. Slepičí je pro esenci o něco vhodnější, než např. kuřecí vývar. Kuřecí je zase víc jangový.

Vývar z hovězí kosti se zeleninou

Moje tipy na přípravu domácího vývaru najdete zde >>>

Fazole a luštěniny v zimním období

Fazole ano, z pohledu TCM mají k ledvinám vztah (hlavně černé fazole), ale tak jak se to dnes propaguje v makrobiotice, to je přehnané. Je to tvrzení spíš od té části lidí, kteří nejí maso (nebo minimálně), tak to pak logicky řeší luštěninami. A protože mají nedostatek potravin, kterými doplní ledviny, hlavně jejich esenci, tak označili fazole za skvělou potravinu na jejich doplnění.  

Abych to shrnul, tak ano – na zimu jsou celkově vhodné luštěniny, protože se skvěle skladují, dlouho vaří, obsahují bílkoviny a jsou všeobecně zdravou potravinou. Ale společně s vývarem, masem apod. Pokud chceme posílit ledviny z rostlinných zdrojů, tak je skvěly například černý sezam nebo celkově ořechy (nejvíc vlašské) a mořské řasy…

Chcete vyzkoušet nějaké luštěninové jídlo? Zde najdete recept na indickou cizrnu nebo na skvělou čočkovou polévku.

Děkuji a budu se těšit příště!

Maria

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře
  1. Vlasta napsal:

    DĚKUJI ZA POUČNÝ VÝKLAD PANA ERIKA VEZMU SI TO K SRDCI.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.