Kakaovo-mandlové muffiny

Muffiny jsou u nás doma stálicí –⁠ nejenže jsou skvělé na svačinu nebo jen tak ke kávě, ale díky své praktičnosti je můžete vzít kamkoli s sebou.

Tyhle jsou jemně kakaové, s mandlovým základem a přirozeně bez lepku, mléka i rafinovaného cukru. Upečené z jednoduchých surovin a hotové raz dva.

Obvykle používám kombinaci ořechové a pohankové mouky, plus jablko pro vláčnost. Ale tentokrát nebylo doma jediné jablko. Co teď?

Zkusila jsem psyllium – vlákninu, která krásně pojí a udrží muffiny nadýchané i bez ovoce. A výsledek? Možná ještě lepší než s jablkem.

Muffiny jsou jemné, vláčné a hodně kakaové, přesně jak máme rádi. Takže další tip na zdravou svačinku pro děti, kterou si můžete připravit na den dva dopředu.

Chcete vyzkoušet týdenní jídelníček bez lepku, mléka a cukru? V tomto e-booku najdete recepty na 7 dní pro celou rodinu. Od snídaně až po večeři.

A tady slíbený recept na kakaovo-mandlové muffiny.

Na 12–14 kousků budete potřebovat:

  • 100 g mandlí (můžete nahradit mandlovou moukou, ale čerstvě namleté jsou nejlepší)
  • 50 g kokosového cukru
  • 25 g neslazeného kakaa – asi 6 plných čajových lžiček
  • 100 g hladké pohankové mouky
  • 30 g hladké kukuřičné mouky (ne té hrubé na polentu)
  • 1 plnou lžičku psyllia (vláknina z indického jitrocele) + 100 ml vody
  • 30 g olivového oleje
  • 200 – 250 ml mandlového mléka
  • 1 plnou lžičku prášku do pečiva bez fosfátů
Hladká kukuřičná mouka – není to taková ta hrubá, která se používá k přípravě polenty.

Postup:

  1. Mandle krátce propláchněte a osušte na suché pánvi. Nechte vychladnout.
  2. Psyllium rozmíchejte ve 100 ml studené vody a nechte pár minut nabobtnat.
  3. V mixéru rozmixujte mandle s kokosovým cukrem.
  4. Přidejte kakao, obě mouky, prášek do pečiva, psyllium a olej.
  5. Za stálého míchání postupně přilévejte mandlové mléko, dokud nezískáte polotekuté těsto.
  6. Těsto rozdělte do formiček (cca 2/3 výšky) a pečte na 180 °C asi 40 minut.
  7. Nechte úplně vychladnout.
  8. 📌 Tip: U bezlepkových těst se muffiny rády lepí na papírové košíčky. Silikonové formy jsou jistota. 😉

Povedl se vám recept a chcete vyzkoušet další? Tady je inspirace na celý týden. Od snídaně až po večeři. 🙂  Víc info tady >>>

Maria

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *